Sari direct la conținut

Politic Show: PSD n-ar vrea alianta cu UNPR la alegerile locale; Sase mari actori politici care au devenit spectatori; Ce spune Daniel Constantin despre "Fundatia Ponta"

HotNews.ro
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto

PSD n-ar vrea alianta cu UNPR la alegerile locale. Conducerea PSD se reuneste, sambata, pentru prima data in acest an, in cadrul Comitetului Executiv National (CExN) la Piatra Neamt. Una din cele mai importante decizii care urmeaza sa fie luata in cadrul sedintei este posibila alianta cu UNPR la alegerile locale din vara acestui an. Surse din PSD sustin, pentru Evenimentul zilei, ca, cel mai probabil, social- democratii vor merge singuri la locale. „Multi colegi nu sunt de acord sa facem alianta cu UNPR la alegerile locale. Fiecare partid trebuie sa vada acum ce scor electoral poate sa faca pe cont propriu si apoi sa stabilim o posibila alianta la alegerile parlamentare”, spun sursele social- democrate. Posibila alianta PSD-UNPR va fi dezbatuta si supusa la vot in cadrul sedintei de la Piatra Neamt. UNPR isi doreste sa candideze pe liste comune cu PSD si se bazeaza pe acordul incheiat intre cele doua partide – Alianta de Centru Stanga – inregistrata in instanta, pana in 2020, scrieEVZ.

Topul parlamentarilor fara de lege. 15 deputati si senatori nu au reusit in cei trei ani de cand a inceput acest mandat sa duca pana la capat o initiativa legislativa proprie pentru a fi adoptata si promulgata. Pe de alta parte, doar 31 de parlamentari au bifat adoptarea uneia singure. Cu toate ca au trecut peste o mie de zile de la juramant, in Legislativ pot fi intalniti deputati si senatori care sa nu aiba nicio lege adoptata din cele initiate de ei insisi. La Camera Deputatilor, noua parlamentari nu au reusit sa treaca nicio singura lege. Printre cei noua intalnim politicienii mai putini cunoscuti, asa cum sunt deputatii indepenenti Mihaela Stoica si Bogdan Diaconu, liberalul Valentin Rusu, dar si fosti ministri ca Elena Udrea, Daniel Chitoiu sau Theodor Paleologu. Udrea nu s-a preocupat de activitatea legislativa, fiind concentrata in acest mandat cu precadere pe discursurile prin care a urmarit sa evite ridicarea imunitatii si arestarea sa preventiva, in timp ce Chitoiu a trecut, de asemenea, rar prin Parlament, fara a avea depuse initiative, intrebari sau declaratii politice, anuntaAdevarul.

Sase mari actori politici care au devenit spectatori. Romania se pregateste sa incheie un ciclu electoral, intrand in ultimul an al mandatului parlamentar 2012-2016. Fata de inceput, o parte dintre cei care se aflau la masa deciziilor, influentand aliantele politice si majoritatea parlamentara, au parasit politica sau joaca roluri marginale. In unele cazuri au fost dati la o parte de colegii de partid, in altele de catre procurori sau au demisionat in urma manifestatiilor de strada. Prabusirea cea mai spectaculoasa este, de departe, cea a lui Victor Ponta, devenit lider al PSD in ianuarie 2010 si premier al Romaniei in mai 2012. Acum, a pierdut ambele functii. Ponta a rezistat ani de zile la putere, in ciuda acuzatiilor de plagiat si a scandalului de la alegerile prezidentiale din 2014, cand numerosi romani din strainatate nu au reusit sa voteze. Inceputul sfarsitului s-a produs in iunie anul trecut, cand procurorii DNA l-au acuzat de spalare de bani si fals in inscrisuri in dosarul „Turceni-Rovinari”. Dupa o luna de zile, fostul premier a facut o jumatate de pas inapoi, retragandu-se din fruntea PSD, dar nu si a Guvernului. Insa, planul sau de a o impune pe Rovana Plumb drept presedinte interimar al PSD a esuat, postul fiind ocupat de fostul partener politic al lui Ponta, Liviu Dragnea, informeazaRomania Libera.

Ce spune Daniel Constantin despre „Fundatia Ponta”. Dupa ce a demisionat din fruntea Guvernului, Victor Ponta a ramas fara nicio functie publica. In conditiile in care nici in PSD el nu mai ocupa vreo pozitie importanta, fostul prim-ministru a luat decizia de a infiinta o fundatie alaturi de mai multi colegi social- democrati, dar si de liderii ALDE. „E o fundatie care isi propune sa promoveze proiecte internationale, regionale, dar din care sa faca parte si Romania. De foarte multi ani, Romania a fost ocolita de marile proiecte regionale sau internationale, iar ideea lui Ponta este generoasa din acest punct de vedere si cred ca putem sa punem mai mult in valoare potentialul pe care Romania il are in toate sectoarele de activitate. Eu am fost invitat de Ponta si m-am alaturat cu mare placere acestei fundatii, avand in vedere experienta pe care am dobandit-o in cei 3,5 ani ca ministru al Agriculturii”, a declarat Constantin, potrivit rtv.net. Liderul ALDE a vorbit si despre beneficiile fundatiei pe care o va lansa fostul premier, scrieEVZ.

PNL tatoneaza o impacare cu Tariceanu. Liberalii planuiesc o apropiere treptata de ALDE, partidul condus de fostul lider liberal Calin Popescu Tariceanu. Obiectivul: formarea unei majoritati dupa alegerile parlamentare de la sfarsitul anului PNL pregateste deja strategia pentru alegerile parlamentare de la sfarsitul anului. Potrivit unor surse politice, liberalii incearca sa incalzeasca relatiile cu fostul lor presedinte, Calin Popescu Tariceanu, care a ales sa mearga pe mana lui Victor Ponta dupa ruperea USL. Dincolo de faptul ca mai exista inca afinitati intre unii liberali si Calin Popescu Tariceanu, strategia PNL este cat se poate de pragmatica. Sondajele comandate de liberali arata ca ALDE, UDMR si PMP sunt singurele partide care vor intra in Parlament alaturi de gigantii PSD si PNL. Or, liberalii sunt constienti ca, desi acum sunt pe primul loc in preferintele electoratului, nu vor putea forma singuri o majoritate parlamentara, in toamna, dupa alegeri, asa ca au inceput sa tatoneze de pe acum varianta aliantelor, anuntaAdevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro