Sari direct la conținut

Un consortiu condus de Information Business Consulting va implementa un sistem informatic ERP de 1,7 milioane de euro la Hidroelectrica

HotNews.ro

Consortiul format din societatile Information Business Consulting- lider, Electrica Soluziona, in calitate de partener si INDRA, tert sustinator, a fost desemnat castigatorul licitatiei organizate de Hidroelectrica privind achizitia unui sistem informatic integrat de tip Enterprise Resource Planning cu instrumente de analiza manageriala de tip Business Intelligence, contractul urmand a fi incheiat pe 16 decembrie 2015. Valoarea contractului este de 1,7 milioane de euro, un pret considerat mic de catre reprezentantii Hidroelectrica.

Potrivit Hidroelectrica, castigatorul a obtinut cel mai bun punctaj, in contextul in care evaluarea s-a facut pe criteriul ofertei celei mai avantajoase din punct de vedere tehnico-economic, in care criteriul financiar a avut o pondere de 80%, iar cel tehnic de 20%, fiind compus, la randul sau, din 7 criterii tehnice: timpul de implementare Societate standard, respectiv Producator de energie, efortul solicitat beneficiarului in timpul implementarii, numarul de tranzactii preconfigurate respectiv dezvoltate in scopul implementarii, efortul alocat pentru curatirea si migrarea datelor, respectiv cel alocat instruirii utilizatorilor.

Reprezentantii companiei considera ca implementarea sistemului ERP in Hidroelectrica este un pas important din perspectiva listarii la Bursa a companiei, urmarindu-se cresterea eficientei operationale, optimizarea proceselor si reducerea costurilor, minimizarea riscului operational si integrarea proceselor interdepartamentale, scopul final fiind cresterea eficientei procesului managerial- decizional la toate nivelurile: strategic si functional, operational, precum si cresterea vizibilitatii si a transparentei activitatii.

„In 2011 Hidroelectrica demarase procedura de achizitie a unui sistem informatic de tip ERP. In iunie 2012, cand EURO INSOL a fost desemnat administrator judiciar, am fost nevoit sa anulez procedura cata vreme era cu dedicatie pentru unul din baietii destepti din IT si care incasase multe milioane de euro in ultimii ani de la Hidroelectrica. Totodata si pretul, in opinia mea, era exagerat de mare, 9 milioane de euro. Am angajat un consultant, am numit o comisie de specialisti care au redactat o noua documentatie care sa asigure accesul tuturor firmelor de profil in procedura, un cadru transparent si competitiv si un pret corect. Am dat o valoare estimativa a achizitiei de 3,5 milioane euro. Am avut 11 oferte, 5 pe solutii Oracle, 5 pe SAP si o solutie locala. In martie 2015 a fost declarata castigatoare oferta celor de la Electrica Soluziona care indeplinea toate exigentele beneficiarului si al carei pret era doar 1,7 milioane euro. Un alt ofertant in procedura a contestat evaluarea ofertelor. CNSC si Curtea de Apel Bucuresti in mod netemeinic ne-au obligat sa refacem procedura de evaluare a ofertelor. Dupa reanalizarea ofertelor, acelasi consortiu a intrunit cel mai mare punctaj”, a declarat Remus Borza, reprezentantul Administratorului Judiciar, potrivit unui comunicat al Hidroelectrica.

Acesta a mai spus ca in ultimii 10 ani nu a existat un act normativ care sa faca mai mult rau companiilor si institutiilor statului. OUG 34/2006 a fost un obstacol in calea reformarii, eficientizarii si modernizarii societatilor statului, creand un dezavantaj competitiv in raport cu ceilalti jucatori din mediul privat care isi achizitionau un bun sau un serviciu in maxim 3 luni fata de o procedura derulata de o entitate a statului care poate sa dureze si 3 ani.

„Achizitia unui sistem informatic atat de complex, avand atat de multe module (financiar contabilitate, resurse umane, productie, mentenanta, retehnologizare, trading, achizitii, etc.) si care urmeaza a fi instalat in 290 de centrale desfasurate in toata Romania, reprezinta un moment de cotitura in industria IT. Pana mai ieri un serviciu similar se achizitiona la un pret cuprins intre 10 si 30 de milioane de euro. Pretul obtinut de Hidroelectrica de doar 1,7 milioane euro va reprezenta un reper si, totodata, un standard in astfel de proceduri. Este o grea lovitura data tuturor vanzatorilor si implementatorilor de solutii IT si un cadou pentru toti viitorii beneficiari ai unor astfel de solutii inteligente. Tocmai din acest punct de vedere au fost atat de multe contestatii si s-a pierdut timp pretios in efortul de modernizare a celui mai mare producator de energie din Romania. Nimeni din piata nu avea interes ca o companie sa achizitioneze atat de ieftin, pentru ca afecta marja comerciala a tuturor jucatorilor din piata si ridica mari semne de intrebare vis-a-vis de toate achizitiile unor astfel de programe realizate de companiile si institutiile statului in ultimii 20 de ani”, a mai spus Remus Borza.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro