Sari direct la conținut

Politic Show: Cum a vrut Tariceanu sa-i faca program lui Ciolos pentru Bruxelles; Obsesiile parlamentarilor: pensiile si Legea ANI; Cum l-a reevaluat Crin Antonescu pe Victor Ponta

HotNews.ro
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto

Dragnea sugrumă bugetul lui Cioloș. Evenimentul zilei” a intrat în posesia unor me saje pe care Liviu Dragnea le-a trimis social-democraților pentru a fi folosite în comunicarea publică. PSD face presiuni asupra bugetului premierului Dacian Cioloș în două puncte delicate: banii pentru biserici și majorarea salariului minim pe economie. „Actualul Guvern de tehnocrați ar trebui să fie mult mai atent la comunicare și să analizeze mult mai bine atunci când anunță decizii care pot fi considerate brutale. Proiectul de buget este cel realizat și lăsat de Guvernul Victor Ponta, de ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici, cu o singură excepție: solicitarea studiului de impact pe salariul minim”, se arată în mesajele interne transmise de președintele PSD, Liviu Dragnea către social-democrați. Social-democrații sunt de acord în mare parte cu proiectul de Buget pe 2016 al Guvernului Cioloș, acesta fiind construit pe un draft realizat de fostul ministru al Finanțelor din Guvernul Ponta, Eugen Teodorovici. Cu toate acestea, una din marile nemulțumiri ale social-democraților rămâne faptul că salariul minim pe economie nu va crește la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016 așa cum a promis Guvernul Ponta. Senatorii PSD i-au reproșat acest lucru și vicepremierului Vasile Dîncu în urmă cu două zile, scrieEVZ.

Cum l-a reevaluat Crin Antonescu pe Victor Ponta. Fostul presedinte al PNL Crin Antonescu sustine ca Victor Ponta ar trebui sa revina in politica, pentru ca fostul premier este un tanar politician care, desi a gresit de mai multe ori, mai poate avea un cuvant de spus. „Victor Ponta stie foarte bine, sper ca stie mai bine decat mine, pentru ca eu am darul uitarii bune, sunt extraordinar de multe detalii si te inspaimanti daca te uiti cat de incorect a fost comportamentul, poate nu neaparat al lui Victor Ponta personal, cat cel pe care l-a cautionat, l-a gestionat, din momentul venirii la guvernare in 2012, pana la sfarsitul USL-ului. Victor Ponta poate va tine minte mai bine decat mine ce-a facut si ce n-a facut, ce trebuia sa faca si ce nu trebuia sa nu faca”, a declarat Anntonescu, citat de stiripesurse.ro, anuntaAdevarul.

Obsesiile parlamentarilor: pensiile si Legea ANI. Senatorii si deputatii pregatesc terenul pentru a-si majora propriile pensii. In paralel, ei vor sa modifice Legea ANI, pentru a avea dreptul la activitati de comert. Demnitarii alesi si numiti, de la parlamentari, la alesi locali, ministri sau secretari de stat, vor putea lua in considerare perioada mandatului la calcularea si recalcularea pensiei, potrivit unui proiect de lege adoptat de Senat. Proiectul de lege privind reglementarea experientei personale, adoptat de plenul Senatului cu 92 de voturi „pentru” si trei abtineri, prevede ca perioada exercitarii mandatelor de demnitari publici se ia in calcul, inclusiv la calcularea si recalcularea pensiei. „Durata functiilor de demnitate publica alese si numite si cele asimilate functiilor de demnitate publica constituie vechime in munca si in specialitate si se ia in calcul la promovarea si la acordarea tuturor drepturilor banesti rezultate din aceasta, inclusiv la calcularea si la recalcularea pensiei”, prevede amendamentul votat de senatori, informeazaRomania Libera.

Interimarul Stefanel promite sa revina la Primarie. Marin Stefanel, primul primar interimar care i-a urmat lui Sorin Oprescu, intre 15 septembrie si 24 noiembrie, a acuzat neregulile din Primarie inca inainte de aparitia raportului Curtii de Conturi. Imediat ce a fost demis, acesta a declarat, pentru EVZ, ca va ataca in instanta hotararea de inlaturare a sa de la conducerea Primariei Capitalei. Ieri, acesta a depus la Prefectura si la Consiliul General al Municipiului Bucuresti o contestatie prin care cere sa revoce acea hotarare. „Votul trebuia sa fie secret. Cand s-a decis numirea mea ca primar interimar, votul a fost unul secret. Insa, cand s-a propus inlocuirea mea, votul a fost la vedere. Nu este legal”, a declarat el. In locul sau, a fost numit, luna trecuta, ca primar interimat, Razvan Sava. Stefanel a adaugat ca a amenintat directorii din primaria ca toate cheltuielilor se vor face transparent, ceea ce a dus apoi la schimbarea sa. Asa cum ne-a precizat un jurist, decizia consiliului local poate fi ataca doar de Prefectura, ca institutie a statului, dar si de subiectii hotararilor. In schimb, Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit ca primarul nu poate contesta legalitatea unei hotarari de consiliu local, scrieEVZ.

Cum a vrut Tariceanu sa-i faca program lui Ciolos pentru Bruxelles. Parlamentul a fost de acord cu mandatul prezentat de premierul Dacian Ciolos pe care il va sustine la Consiliul European din decembrie, in ciuda tentativei lui Calin Popescu Tariceanu de a-i dicta el agenda pentru Bruxelles Comisiile reunite ale Afacerilor Europene au avizat favorabil mandatul cu care premierul Dacian Ciolos se va prezenta la reuniunea Consiliului European de la jumatatea lunii decembrie, la care se va discuta, in principal, problema refugiatilor. Din cei 31 de parlamentari, numai doi au votat impotriva: deputatul Stefan Burlacu, membru al partidului condus de fostul presedinte Traian Basescu, cel care a criticat pozitia Romaniei de a accepta primele cote impuse de UE, si deputatul ALDE Ovidiu Silaghi, care i-a tinut isonul sefului sau de partid Calin Popescu Tariceanu. Insa drumul pana la acest vot de incredere n-a fost chiar atat de lin. In calitate de presedinte al Senatului, Calin Popescu Tariceanu a gandit un alt scenariu: sa-l aduca pe Ciolos in fata plenului reunit, iar Parlamentul sa-i impuna premierului un mandat, nu premierul sa meraga cu mandatul stabilit de comun acord cu presedintele Klaus Iohannis, anuntaAdevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro