Doua ONG-uri au atacat in instanta proiectul de extindere a ASE care presupune ridicarea unui bloc de 7 etaje in spatele unei cladiri monument istoric din Piata Romana
Doua ONG-uri au atacat in instanta autorizatia de construire emisa de Primaria Capitalei pentru ridicarea unei cladiri de 7 etaje, in Piata Romana, in spatele casei Nanu-Muscel, cladire monument istoric. Proiectul apartine Academiei de Studii Economice (ASE) si vizeaza consolidarea si restaurarea casei monument, dar si extinderea ei cu blocul de 7 etaje. Imobilul urma sa adaposteasca spatii de invatamant si cercetare.
Simulare cum va arata proiectul/ Foto: Graphic Studio
„Saptamana trecuta, Asociatia Pro.Do.Mo si Societatea Academica din Romania au solicitat anularea si suspendarea pana la judecarea cauzei a Autorizatiei de Construire nr. 398/22.07.2015 emisa de Primaria Municipiului Bucuresti pentru proiectul imobiliar initiat de Academia de Stiinte Economice privind Casa Nanu Muscel, monument istoric B-II-m-B-21064, si terenul aferent”, a declarat pentru HotNews.ro Roxana Wring, presedinta Asociatiei Pro.Do.Mo.
Cele doua ong-uri sustin ca autorizatia de construire a fost emisa de catre Directia de Urbanism din cadrul PMB cu incalcarea legii protectiei monumentelor istorice, 422/2001, deoarece nu are avizul conform al Ministerului Culturii.
„Avizul invocat de arhitectul-sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, dateaza din 2006, pe vremea cand Casa Nanu Muscel nu era clasata monument istoric, ci era inclusa intr-un proiect urbanistic care nu respecta legislatia de protectie a patrimoniului. In 2013, la presiunea opiniei publice, scandalizata de distrugerea sistematica a imobilului istoric de catre proprietarii dornici sa speculeze terenul din punct de vedere imobiliar, Institutul National al Patrimoniului a obtinut includerea cladirii pe lista monumentelor istorice. Cu toate acestea, PMB si ASE ignora modificarea intervenita in statutul imobilului si al zonei de protectie insistand sa implementeze un proiect urbanistic nociv pentru patrimoniul arhitectural al Bucurerstiului. Actiunea in instanta are ca scop salvarea Casei Nanu Muscel, grav afectata de proiectul initiat de ASE, si protejarea zonei istorice, Piata Romana”, a explicat Roxana Wring.
Academia de Studii Economice din Bucuresti a inceput lucrarile de restaurare si consolidare a casei Nanu-Muscel, cladire monument istoric aflata langa academie, in Piata Romana nr. 7, vara trecuta. In spatele imobilului vechi, pe terenul ramas liber, proiectul prevede ridicarea unei cladiri noi, de 7 etaje, care va adaposti spatii de invatamant si cercetare. Arhitectii care realizeaza proiectul, biroul Graphic Studio, spun ca noua cladire va avea aceeasi inaltime ca ASE-ul si se va lipi la calcanul (n.r. perete comun intre doua case) cladirii vechi, care se vede din Piata Romana.
„Academia de Studii Economice din Bucuresti a inaugurat marti, 28 iulie a.c., Santierul din Piata Romana nr. 7 pentru continuarea lucrarilor de Consolidare, Restaurare si Extindere la constructia existenta (Corp C1) S+P+1E+M, care va avea regim de inaltime S+P+1E+M, cu un corp nou (C2) in regim de inaltime 3S+P+7E. Proiectantul general este SC Graphic Studio srl, Bucuresti (sef proiect – lector doctor REMUS ARTENIE HARSAN – arhitect), iar Antreprenorul General este SC Palex srl, Bucuresti. Valoarea contractului de construire este de 23 320 380 lei (fara TVA), iar termenul de realizare este de 24 de luni. Suprafata totala desfasurata va fi de 6.500 m2, dintre care 4.600 m2 constituie suprafata utila. Lucrarile de consolidare si restaurare ale Cladirii C1, care este monument istoric, vor fi realizate de catre experti atestati in restaurarea monumentelor istorice. Cladirea restaurata va avea acces public din Piata Romana si va fi un spatiu destinat culturii, care va gazdui Muzeul ASE, Galeria de Arta Cecilia Cutescu-Stork (deschisa din anul 2007 la etajele 1 si 2 ale Cladirii Ion N. Angelescu) si spatii pentru activitati cultural-artistice. Avand in vedere valoarea si destinatia acesteia, ASE intentioneaza sa includa cladirea in circuitul obiectivelor culturale ale Capitalei”, se arata intr-un comunicat al ASE-ului, in luna iulie 2015.
Reprezentantii biroul Graphic Studio, arhitectii care fac proiectul, au explicat cum va arata cladirea care se construieste in spatele casei Nanu-Muscel, langa ASE. „Cladirea va fi ca un ecran neutru, realizat din sticla cu insertii metalice. Acest tip de fatada este folosita des la muzee. Imobilul se va alinia la cornisa si la calcanul cladirii ASE. Nu va fi mai inalt decat acesta si va iesi in consola peste casa Nanu-Muscel. Prima autorizare pe acest proiect a avut loc in 2007. Aceasta autorizatie a expirat, iar in 2012 s-a emis una noua. La vremea respectiva erau alti proprietari. In 2012 ASE-ul a cumparat cladirea, iar autorizatia fiind valabila, in baza acesteia a inceput lucrarile in mai 2013. In luna martie a acestui an am cerut prelungirea acesteia, iar legislatia prevede emiterea unei autorizatii pentru finalizarea lucrarilor. Nu am luat alt aviz de la Ministerul Culturii deoarece exista avizele vechi si legea nu cere acest lucru. Nu s-a schimbat cu nimic situatia prin faptul ca imobilul a devenit monument istoric”, a declarat arhitectul Remus Harsan, sef de proiect, pentru HotNews.ro
Constructia cea noua are ca destinatie spatii de birouri si laboratoare de cercetare, inovare si dezvoltare, Academia de Studii Economice din Bucuresti fiind deficitara din acest punct de vedere. „Constructia va avea in subsol un garaj pe trei niveluri cu 50 de locuri de parcare pentru cadrele didactice ale universitatii. Intrucat ASE are acum peste 22 mii de studenti si peste 830 de cadre didactice, crearea acestor spatii suplimentare va permite desfasurarea activitatilor didactice in conditii optime. In completarea investitiei, pentru dotarea constructiei cu logistica necesara universitatea intentioneaza sa acceseze fonduri europene nerambursabile”, se arata in comunicatul ASE.
ASE a cumparat cladirea din Piata Romana nr. 7, in 2012, cu suma de 3,8 milioane de euro de la firma Proconces Ro, aflata in insolventa la momentul tranzactiei. In 2013, Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru restaurarea si extinderea cladirii, alocand pentru proiect circa 40 milioane lei.
Pentru edificarea acestui proiect exista o autorizatie de construire emisa de Primaria Capitalei in 2012 pentru vechiul proprietar, iar casa a fost cumparata impreuna cu proiectul autorizat, sustine rectorul ASE, Pavel Nastase. In 2014, ASE-ul a scos la licitatie contractul pentru executia lucrarilor. Pe 26 mai 2015, contractul a fost atribuit firmei PALEX CONSTRUCTII INSTALATII S.R.L. pentru suma de 23,32 milioane de lei fara TVA.
Casa din Piata Romana nr. 7, denumita Casa Nanu-Muscel, a apartinut profesorului dr. Ion Nanu-Muscel (1862-1938) si sotiei sale Ana, nascuta Staicovici, scrie arhitecta Silvia Colfescu pe blogul sau. „Casa a apartinut Academiei Comerciale, fiind donata in 1940 de vaduva Nanu-Muscel pentru a adaposti profesori pensionari ai Scolii si studenti. Dupa care a ajuns in proprietate privata. Initial cu doua corpuri, casa a ramas numai cu corpul principal; cel auxiliar a fost demolat abuziv in 2007. Distinsul cuplu Nanu-Muscel si-a construit casa prin 1890, in gustul vremii, un stil compozit, care inmanuncheaza elemente ale stilurilor Louis XV si Louis XVI, in maniera arhitectului I. D. Berindey-fiul”, scrie arhitecta Silvia Colfescu.
Dupa demolarea corpului din spate al cladirii, au aparut informatii in presa ca va fi demolata si casa Nanu-Muscel care la vremea respectiva nu era clasata ca monument istoric. Dupa proteste din partea societatii civile si scandalul aparut in presa, in 2013, dupa ce a fost cumparata de ASE, Ministerul Culturii a decis clasarea imobilului. Initial, au aparut in presa si declaratii ale rectorului ASE ca institutia ar vrea sa demoleze cladirea, daca este posibil. Acestea au fost apoi retrase, rectorul declarand in mai multe randuri ca isi doreste sa restureze acest imobil.