UPDATE Proteste spontane in Directiile de Finante din mai multe orase, angajatii vor si ei salarii marite. A fost oprita temporar activitatea in cel putin 23 de judete
Cateva mii de angajati de la directiile de Finante din tara si din administratia locala au oprit lucrul, marti dimineata, cerand majorarea salariilor si reclamand ca salariile celor din Ministerul de Finante si ANAF au crescut printr-o Ordonanta a Guvernului adoptata „pe ascuns”, informeaza Mediafax. Pana acum s-a confirmat ca au avut loc diferite forme de protest in cele sapte judete ce tin de Directia Regionala Ploiesti si in Cluj, Hunedoara, Satu Mare, Harghita, Arad, Buzau, Neamt, Mures, Valcea, Gorj, Bacau, Suceava, Iasi, Neamt, Galati si Timis.
Alianta Sindicatelor Sed Lex a anuntat, marti, ca angajatii din institutiile fiscale, din primarii si din alte unitati din administratia locala au declansat un protest spontan pe termen nelimitat, cerand cresteri salariele similare celor acordate in invatamant si sanatate.
Potrivit reprezentantilor Sed Lex, actiunile de protest au fost declansate spontan si durata acestora nu poate fi precizata, angajatii din administratie publica reclamand faptul ca lor nu le-au fost acordate cresteri salariale, in conditiile in care in acest domeniu media salarizarii este de aproximativ 1.350 de lei net.
„Din cauza modului defectuos in care este gestionata politica salariala din Romania, creand discriminari intre categorii sociale si chiar intre angajatii din cadrul administratiei publice (vezi cresterile salariale acordate in invatamant si sanatate, precum si angajatilor din cadrul structurilor centrale ale Ministerului Finantelor Publice si ANAF), salariatii din domeniul Fiscului, din primarii si din alte institutii din administratia publica centrala si locala au declanaat au declansat actiuni spontane la nivel national, solicitand in mod expres acordarea de cresteri salariale”, spun liderii Sed Lex, intr-un comunicat de presa.
Aproximativ 3.000 de angajati din cadrul Directiei Regionale a Finantelor Publice (DGRFP) Ploiesti au declansat, marti dimineata, o greva spontana, intrerupand activitatea in toate structurile aflate in cele sapte judete din regiune, ei fiind nemultumiti de prevederile ordonantei 47 prin care nu li se acorda cresteri salariale, transmite Agerpres.
Liderul de sindicat din cadrul DGRFP Ploiesti, Aurel Fanica, a declarat, pentru Agerpres, ca oamenii au iesit in strada, iar activitatea a fost intrerupta in toate structurile judetene cuprinse in regiune, respectiv Prahova, Dambovita, Arges, Calarasi, Giurgiu, Ialomita si Teleorman.
‘Toti membrii de sindicat sunt nemultumiti de deciziile luate de sefii nostri din ANAF si MFP prin care nu ni s-a acordat nicio crestere salariala in ultimii cinci ani, desi toate celelalte categorii de bugetari au beneficiat de cresteri substantiale in acest an (…), au mai ramas angajatii de la MFP, Ministerul Muncii, un numar foarte mic de bugetari. In loc sa aiba grija de acestia, guvernantii (…) au dat o ordonanta de urgenta, ordonanta 47, in care toti banii au fost trecuti numai pentru sefii din ANAF si MFP. Pentru oamenii din teritoriu, pentru 23.000 de oameni din teritoriu care anul acesta au asigurat o colectare pe care o lauda toata lumea, nu s-a gasit niciun leu, in schimb, pentru sefii din ANAF… tot fondul a fost directionat catre acestia’, a declarat Aurel Fanica.
Conform sursei citate, protestul va continua pana cand Ordonanta de Urgenta 47, care a intrat in vigoare la 1 noiembrie, va fi amendata.
‘In momentul asta, activitatea este oprita la nivelul tuturor celor sapte judete din regiune. (…) Oamenii sunt in strada, sune nemultumiti de felul in care oamenii astia si-au batut joc de noi. Activitatea directiilor este intrerupta, a fost decizia oamenilor din sindicat de a iesi in fata directiei si de a protesta pana cand aceasta ordonanta de urgenta va fi amendata’, a precizat Aurel Fanica.
Potrivit acestuia, protestul nu a fost declansat doar la nivelul regionalei Ploiesti, ci se manifesta in unitatile ANAF din toata tara.
Circa o suta de angajati ai Directiei Generale a Finantelor Publice Timisoara au declansat, marti dimineata, la ora 9.00, in holul institutiei, un protest spontan, fiind nemultumiti de prevederile ordonantei 47/2015.
‘Nemultumirile sunt legate de Ordonanta 47/2015 care prevede discrepante salariale fantastice intre noi, cei care suntem la baza finantelor publice, si cei din aparatul central. Aceasta Ordonanta prevede niste mariri salariale inacceptabile, de exemplu, cresterea veniturilor lor ar fi de 62,5%, adica acordarea a 25 de clase salariale succesive. Va dati seama ca oamenii nu pot sa fie decat nemultumiti si considera ca munca lor nu este evaluata corect si ca atare a aparut si reactia acestora’, a declarat presei Virginia Dutu, lider de sindicat in cadrul Trezoreriei Timisoara si purtator de cuvant al sindicalistilor din finantele timisorene.
Aceasta a mentionat ca pana la noua lege a salarizarii, salariile angajatilor din teritoriu raman la nivelul vechilor salarii, care din 2010 nu le-au mai fost marite in niciun fel.
‘Cel mai mic salariu din Finante este exact la munca cea mai grea, de la front-office (la ghiseu, n.r.), care inmagazineaza in ea toate nemultumirile persoanelor care vin la finante si este in jur de 1.200 de lei net. Aceasta este reactia spontana a colegilor nostri, pe care noi o controlam (..); trebuie sa fim cei care iau pulsul oamenilor, nemultumirile lor si sa le transmitem intr-un mediu organizat si sa le transmitem organelor ierarhic superioare’, a adaugat Virginia Dutu.
La Timisoara, Directia Generala a Finantelor Publice are 420 de angajati, numarul fiind considerat insuficient pentru un oras atat de mare, cu foarte multi agenti economici. Programul de lucru nu a fost intrerupt total, ghiseele au functionat, dar protestatarii spun ca s-ar putea ajunge pana la greva generala.
La Cluj, peste 300 de angajati ai Directiei Generale a Finantelor Publice Cluj au intrerupt lucrul, marti dimineata, si s-au adunat in curtea institutiei.
Liderul de sindicat din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Cluj, Ilie Rostogol, a declarat, marti, corespondnetului Mediafax ca majorarea salariilor din aparatul propriu al Ministerului Finantelor s-a facut „pe ascuns”.
„Suntem nemultumiti de faptul ca, pe ascuns, printr-o Ordonanta de Guvern, s-au majorat de la 1 noiembrie salariile celor din aparatul propriu al Ministerului Finantelor si ANAF cu peste 60%, iar noua, celor din teritoriu, ni s-a transmis ca majorarea va avea loc doar in primul trimestru al anului viitor. Noi suntem albinele, colectam banii, iar ei care coordoneaza isi majoreaza salariile”, a spus Rostogol.
Potrivit acestuia, oamenii vor ramane in curtea institutiei, asteptand rezultatele unei intalniri care are loc la Bucuresti, la Ministerul Finantelor, cu conducerea DGFP Cluj, pentru rezolvarea conflictului.
Aproape 400 de angajati care lucreaza in cadrul administratiilor financiare din judetul Hunedoara au declansat marti dimineata un protest spontan, nemultumiti ca salariile lor nu au fost majorate de la 1 noiembrie, dupa modelul colegilor lor care lucreaza in aparatul propriu al Ministerului Finantelor Publice si ANAF, transmite Agerpres.
Sindicalistii afirma ca majorarea salariala pentru aparatul central este de 62 %, in conditiile in care volumul de activitate ar fi acelasi in toate structurile ANAF, inclusiv cele din teritoriu.
”Ne deranjeaza ca actuala crestere salariala s-a facut doar pentru cei din aparatul propriu al ANAF si Ministerul Finantelor. Toate celelalte regiuni din tara au fost lasate la o parte. Este o discriminare intre colegi’, a declarat vicepresedintele Sindicatului Finante Deva, Marius Pop.
Acesta a explicat ca motivatia potrivit careia salariile din aparatul central au fost majorate pentru ca functionarii de acolo ar avea mai mult de lucru nu are un fundament real. ”Si colegii din teritoriu sunt foarte aglomerati. Am preluat atatea (sarcini de serviciu, n.r.) de la Casa de Pensii, Casa de Sanatate. Avem si dosarele intocmite de colegii de la Antifrauda, pentru ca asa e legea’, a spus Pop.
Sindicalistii spera ca protestul sa fie dezamorsat cat mai repede si au facut un apel la contribuabili sa inteleaga situatia creata. ‘Speram ca toti contribuabilii sa nu sufere foarte mult si sa ne inteleaga, iar acest protest sa dureze cat mai putin. Speram sa fim intelesi si de conducerea noastra, care nu ne trateaza cum ar trebui, considerandu-ne cetateni de mana a doua’, a afirmat liderul Sindicatului Finante Deva, Liviu Badila.
Protestul de la Deva se desfasoara in holul ANAF, iar pe usile de la intrare in cele doua cladiri au fost afisate coli de hartie prin care este anuntat protestul spontan. Actiuni similare mai au loc in administratiile financiare din Hunedoara, Brad, Hateg si Orastie.
Angajatii Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Satu Mare au organizat marti un protest spontan care a durat mai bine de o ora, fiind nemultumiti de faptul ca se majoreaza doar salariile angajatilor Ministerului Finantelor din Bucuresti.
Purtatorul de cuvant al DGFP Satu Mare, Dana Godja, a declarat, pentru Agerpres, ca angajatii institutiei au oprit lucrul intre orele 9,30 si 11,00, fiind o actiune de protest spontana.
Peste 350 de angajati ai Administratiei Judetene a Finantelor Publice Harghita au intrerupt marti dimineata programul cu publicul si au intrat in greva spontana, nemultumiti de discrepantele salariale dintre ei si unii angajati ai Ministerului Finantelor.
Presedinta sindicatului Sed Lex al finantistilor harghiteni, Ferencz Katalin, a declarat pentru Agerpres ca, potrivit unei ordonante de urgenta, anumitor angajati din Ministerul de Finante li s-a acordat o marire de salariu de 62.5 la suta, in vreme ce angajatii din teritoriu nu au primit niciun leu.
”Azi dimineata am avut o sedinta in care am comunicat oamenilor ca celor de la Minister, conform ordonantei de urgenta 47, li s-au marit salariile cu 25 de trepte, adica cu 62,5 la suta, iar cei din teritoriu, deconcentratele, sectoarele de la Bucuresti si noi nu am primit nimic. Asta este o discriminare fata de angajatii care nu sunt din minister si din ANAF si din cauza asta oamenii au decis sa intre in greva spontana. Este decizia tuturor angajatilor, nu sindicatul a organizat protestul’, a declarat Ferencz Katalin.
Potrivit sursei citate, toti cei 360 de angajati ai Administratiei Judetene a Finantelor Publice Harghita au decis sa recurga la aceasta forma de protest, la Miercurea Ciuc cateva zeci de angajati adunandu-se in fata cladirii institutiei.