Victor Ponta, la Antena 3: Ne pregatim pentru despagubiri pentru cei cu terenurile afectate de seceta / Categoric sunt tensiuni in relatiile romano – ungare. Exista o limita peste care nu mai intoarcem obrazul
Premierul Victor Ponta a declarat vineri seara, la Antena 3, ca a discutat cu ministrul Agriculturii Daniel Constantin despre acordarea de despagubiri agricultorilor ale caror culturi fost afectate de seceta din acest an, precizand ca ca seceta va afecta datele economice de sfarsit de an. Premierul a mai afirmat, referindu-se la declaratiile Insarcinatului cu afaceri al Ambasadei Ungariei la Bucuresti, Nagy Karoly Zoltan, intr-un interviu acordat cotidianului Romania Libera, ca a discutat cu ministrul de Externe roman Bogdan Aurescu si ca „exista o limita peste care nu mai intoarcem obrazul”. Intrebat despre starea relatiilor romano-ungare, premierul Ponta a confirmat ca acestea sunt „categoric” tensionate, adaugand totusi ca aceasta situatie este gestionabila.
Principalele declaratii ale lui Victor Ponta:
Despre respingerea noului Cod Fiscal si un nou vot in Parlament
- Eu cred ca este o chestie ca in Caragiale. Adica sa ne vedem cu cei de la PNL sa le explicam ce au votat acum doua luni?
- (Intrebat cine va merge la consultari din partea Guvernului) La consultari nu va merge nimeni de la guvern. De la PSD am vorbit cu Liviu Dragnea, pentru ca stie cel mai bine desprece este vorba, Eugen Teodorovici si cei doi presedinti de comisii din Parlament. Dar va aduc aminte ca acest Cod Fiscal a fost dezbatut in comisii si votul a fost unanim.
- Anul trecut, in august, aveam o dezbatere cu dl Basescu care zicea ca daca reducem CAS cu 5 puncte o sa distrugem tara. A trimis inapoi, am votat si nu mi se pare ca s-a distrus tara.
- Nici Basescu si nici Iohannis nu au cunostinte economice, consilieri economici si ambii iau decizii politice.
- Va spun care e obiectia, ca poate pica Guvernul asta si vine Guvern PNL. Uite ca nu a picat.
- Nu e dreptul lor ca in aceasta batalie politica sa strice o chestie foarte buna pentru viata romanilor.
- Problema noastra cea mai mare este decalajul de UE. Noi nu putem sa mergem mai repede decat ceilalti mai mult de 1,4 pe an, decat daca avem conditii mai bune. Sistemul nostru de competitivitate trebuie sa fie mai crescut.
- Daca Parlamentul e serios, si voteaza din nou Codul Fiscal in doua saptamani, asta va fi realitatea.
Despre problemele din agricultura
- In aceasta vara avem vesti bune – 3,7% crestere, suntem pe locul doi in Europa, lucrurile se vad si la alimente si in turism. In schimb, avem si o veste proasta, si anume seceta din agricultura care ne va afecta cu siguranta.
- Am vorbit cu ministrul Agriculturii, ne pregatim pentru partea de despagubiri pentru cei care au avut terenuri. La grau nu e asa de grav, la porumb e mai rau.
- Cu siguranta, seceta de anul asta se va vedea pana la sfarsitul anului si atunci hai sa luam niste masuri sa dam stabilitate celorlalte ramuri economice in asa fel incat ceea ce scade din agricultura sa putem compensa pe partea cealalta.
- O sa dam despagubiri pentru terenurile calamitate de seceta. Insa, intr-adevar, in trimestrul probabil IV se va simti seceta, problema din agricultura. Au fost cativa ani buni, anul viitor speram sa recuperam… investind mai mult in irigatii.
- A vrut ministrul de Finante, domnul Teodorovici, sa discute (cu Klaus Iohannis despre noul Cpd Fiscal – n.red) si nu a fost de acord presedintele. De mai multe ori mi-a zis mie (ministrul Teodorovici – n.red.) daca sunt de acord sa discute. I-am spus: „sigur ca da”. (…) Asa mi-a spus Eugen Teodorovici (ca nu avrut presedintele sa discute cu el – n.r).
- Pe piata muncii e o problema de reglaj, trebuie sa facem in asa fel incat universitatile sa isi regleze programele pentru ce cere piata muncii. Am discutat cu ministrul Educatiei.
Despre declaratiile ambasadorului ungar la Bucuresti si relatiile romano-maghiare
- Cred ca a exagerat cu obraznicia si folosesc un termen nediplomatic pe care sunt convins ca-l va traduce in limba maghiara. Niciun ambasador al niciunei tari nu si-a permis vreodata in Romania si niciun ambasador roman nu-si permite in strainatate sa dea interviuri in presa cu obraznicie la adresa Romaniei.
- Ministerul de Externe a avut o atitudine corecta, din punctul meu de vedere, domnul Aurescu m-a consultat si sper sa fi inteles acest avertisment, ca exista o limita peste care nu mai intoarcem obrazul.
- Cartonasele le poate da doar presedintele Romaniei, Guvernul atrage atentia.
- (Sunt tensiuni in relatiile romano-maghiare?) Sunt, categoric, dar cred ca le putem gestiona european, adica ca doi buni vecini, ca doua tari care au aceleasi standarde democratice, ca altfel nu eram membri ai Uniunii Europene si ai NATO.
- Noi n-avem niciun fel de problema cu niciunul din vecinii nostri.
- Cred ca trebuie sa avem relatii bune cu toti vecinii, cred ca apartenenta guvernului de la Budapesta la PPE e dreptul lor
- Cred ca trebuie sa fim respectati, ca tara. Cred ca cei de la PNL nu deschid gura de frica sa nu-i certe PPE-ul, ceea ce-i foarte rau.