Sari direct la conținut

VIDEO Cele 6 motive pentru care FMI si-a corectat in scadere estimarile privind evolutia economiei globale

HotNews.ro
VIDEO Cele 6 motive pentru care FMI si-a corectat in scadere estimarile privind evolutia economiei globale

Fondul Monetar International (FMI) a publicat Update- ul la Raportul Macroeconomic Mondial (WEO), intitulat „Decelerare pe pietele emergente, accelerare graduala in economiile dezvoltate”. FMI mentioneaza evenimentele globale recente si prezinta scenariul macroeconomic central actualizat pentru economia mondiala. „In scenariul FMI, economiile dezvoltate ar putea accelera pe termen mediu, dar intr-un ritm mai gradual fata de previziunile din aprilie: crestere cu 2.1% an/an in 2015 si cu 2.4% an/an in 2016, dupa ritmul de 1.8% an/an din 2014. FMI a redus de asemenea previziunile pentru dinamica economia americana cu 0.6 puncte procentuale in 2015 (pana la 2.5% an/an) si cu 0.1 puncte procentuale in 2016 (la 3% an/an). Pe de alta parte, expertii FMI au majorat prognoza pe 2016 (la 1.7%) pentru Zona Euro, data fiind rezistenta regiunii la criza elena”, se arata intr-un raport transmis marti de economistii Bancii Transilvania, investitorilor.

Printre aspectele care au determinat revizuirea previziunilor macroeconomice FMI mentioneaza:

1. Evolutia mai slaba a economiei mondiale in primul trimestru al anului (crestere cu doar 2.2% anualizat , sub estimarile initiale de 3% );

In principal, contractia economiei SUA-cu efect direct asupra economiilor Canadei si a Mexicului, tari in care SUA are un business consistent- a tras in jos evolutia economiei globale. Inafara evolutiei americane, surprizele pozitive si cele negative par a se compensa reciproc, se arata in raportul FMI.

2. Stabilizarea si inflexiunea cotatiilor internationale la titei, cu implicatii asupra inflatiei si anticipatiilor inflationiste;

Preturile la petrol au revenit mai consistent decat se estimase in al doilea trimestru al lui 2015, reflectand o cerere in crestere, dar si asteptari privind o incetinire mai rapida decat se estimase privind cresterea productiei de petrol a SUA. Pretul mediu anual al petrolului ar putea ajunge in acest an la 59 de dolari/ baril.

3. Cresterea primelor de risc si a costurilor de finantare a statelor, atat in economiile dezvoltate, dar si in cele emergente si in dezvoltare;

Randamentele obligatiunilor suverane pe termen lung au crescut, din aprilie incoace, cu aproximativ 30 puncte de baza in Statele Unite si cu aproximativ 80 de puncte de baza, in medie, in zona euro (excluzand Grecia). Cu toate acestea, conditiile financiare pentru debitori corporativi au ramas in linii mari favorabile. Randamentele mai mari reflecta partial imbunatatirea activitatii economice, iar in privinta zonei euro, ele reflecta o corectie dupa scaderile anterioare ca raspuns la cresterea achizitiilor de obligatiuni de catre Banca Centrala Europeana.

4. Evolutiile divergente pe pietele valutare;

Pe pietele valutare, dolarul s-a depreciat cu aproximativ 2% in termeni reali fata de valorile din aprilie 2015, in timp ce moneda euro s-a apreciat cu circa 1%. Dar, in comparatie cu nivelurile medii din 2014, euro si yenul sunt inca la un nivel depreciat si vor continua prin urmare sa sprijine redresarea din zona euro si Japonia in 2015. Randamentele obligatiunilor si a primelor de risc in economiile de piata emergente au crescut in linii mari, dar fluxurile de capital catre aceste economii sunt in scadere. Vacanta bancara recenta din Grecia, referendumul dar si cresterea incertitudinii cu privire la perspectivele privind natura sprijinului viitor din partea comunitatii internationale, au condus la spread-uri brusc mai mari pentru obligatiunile suverane grecesti, mai ales la cele pe scadente scurte. Reactiile piatelor financiare au fost aproape nule, cu mici scaderi ale preturilor activelor riscante si cu o crestere modesta a preturilor la obligatiunile suverane „de refugiu”. Dupa un raliu important in 2014, cu o crestere de peste 150%, piata bursiera chineza a scazut cu circa 30% in ultimele zile, autoritatile luand o serie de masuri pentru a stopa declinul si a reduce volatilitatea pietei.

5. Intensificarea crizei din Grecia, cu implicatii temporare pentru piata financiara europeana;

Zona euro va analiza o restructurare limitata a datoriilor Greciei, dar numai daca Atena va respecta termenii celui de-al treilea program de sustinere financiara, a declarat cancelarul german Angela Merkel, care a insistat ca apartenenta statului elen la euro exclude taierea directa a acestora. Liderii zonei euro vor lua in considerare prelungirea maturitatilor si reducerea dobanzilor obligatiunilor elene numai dupa o prima evaluare a respectarii de catre Grecia a angajamentelor pentru mai multa austeritate si reformare a pietei muncii, „nu acum ci atunci”, a spus liderul german, relateaza Bloomberg, citat de Mediafax.”Dorinta Greciei de a ramane in zona euro exlude un haircut clasic, respectiv stergerea a 30%-40% din datorii, intrucat incalca legislatia europeana”, a afirmat Merkel intr-un interviu acordat duminica la televiziunea germana ARD.

6. Corectiile severe si cresterea volatilitatii pe bursa din China.

Dupa un raliu important in 2014, cu o crestere de peste 150%, piata bursiera chineza a scazut cu circa 30% in ultimele zile, autoritatile luand o serie de masuri pentru a stopa declinul si a reduce volatilitatea pietei.

In acest context, expertii FMI au redus previziunea privind dinamica economiei mondiale in 2015, mentinand insa prognoza pe 2016. Conform scenariul central actualizat, dinamica anuala a PIB – ului global va decelera marginal in 2015 (rit m de 3 . 3% an/an, in a tenuare de la 3 . 4% an/an in 2013 si 2014 ), urmand sa re – accelereze in 2016 (dinamica anuala de 3 . 8%). In acest context, expertii FMI au redus previziunea privind dinamica economiei mondiale in 2015, mentinand insa prognoza pe 2016. Conform scenariul central actualizat, dinamica anuala a PIB-ului global va decelera marginal in 2015 (ritm de 3.3% an/an, in atenuare de la 3.4% an/an in 2013 si 2014), urmand sa re-accelereze in 2016 (dinamica anuala de 3.8%).

  •  In ceea ce priveste economiile emergente si in dezvoltare, FMI a redus marginal prognoza de crestere pe 2015 (la 4.2%) si a mentinut previziunea pe 2016 (la 4.7%).
  • Pentru comertul international FMI previzioneaza ritmuri anuale de crestere de 4.1% in 2015, respectiv 4.4% in 2016, dupa dinamica de 3.2% din 2015.
  • Printre factorii de risc pentru acest scenariu FMI aminteste: evolutia cotatiilor internationale la titei; fluctuatiile din pietele valutare; dificultatile in China in tranzitia spre un nou model economic; noi turbulente pe pietele financiare, determinate si de normalizarea primelor de risc; tensiunile geo-politice, mai scriu economistii Bancii Transilvania, in raportul semnat de economistul sef Andrei Radulescu.

Urmariti mai jos conferinta de presa sustinuta de Olivier Blanchard, economistul sef al Fondului Monetar, pe aceasta tema

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro