VIDEO Misiunea care ne-a dus acolo unde doar visam: Luna. 46 de ani de la aselenizare
Pe 20 iulie, in anul 1969, misiunea Apollo 11 isi atingea obiectivul, iar Neil Armstrong devenea primul om care a pus piciorul pe Luna.
Doi oameni au aselenizat in acea zi: Neil Armstrong si Buzz Aldrin. Armstrong a fost primul care a coborat din modulul spatial. Conform NASA, in momentul in care a facut primul pas, acesta a apasat cu forta pentru ca urma sa ramana vizibila si a afirmat: „Un pas mic pentru om, un salt urias pentru omenire!”. Din cate se pare, 530 de milioane de oameni din toata lumea se uitau la marele eveniment, iar in Statele Unite nu mai putin de 93% din toate televizoarele erau pornite in acel moment, potrivitPlaytech.
Timpul petrecut de cei doi astronauti a fost de doua ore si 36 de minute, perioada in care au au adunat aproximativ 22 de kilograme de roci pe care le-au adus ulterior pe Pamant. Desigur, acestia au lasat si cateva semne acolo pentru a marca importantul eveniment, cum ar fi un drapel american si o placa pe care era scris un mesaj de pace semnat de presedintele Richard Nixon. Acesta din urma nu a ratat ocazia de a vorbi direct cu astronautii imediat ce a fost confirmata aterizarea.
Cei trei membrii ai echipajului s-au intors pe Pamant pe 24 iulie, iar Neil Armstrong a devenit un erou national. La scurt timp dupa aceste evenimente, insa, au aparut si teoriile conform carora NASA ar fi falsificat totul. Imaginile pe care le-au transmis Aldrin si Armstrong de pe Luna ne prezentau spatiul drept o mare intunecata. „Unde sunt stelele?”, a fost una dintre primele intrebari. Din moment ce Luna nu are atmosfera, observarea acestora ar fi trebuit sa fie mult mai usoara.
De asemenea, s-a ridicat si problema centurii Van Allen, radiatii extrem de puternice din jurul planetei noastre de care este imposibil sa protejezi complet un echipaj. Conform unor persoane care neaga existenta misiunilor pe Luna, Centura Van Allen si imposibilitatea de a o depasi a fost motivul pentru care sovieticii, la vreme aceea considerati de unii a fi mai experimentati decat americanii cand venea vorba de tehnologie aerospatiala, au abandonat planurile de a ajunge pe Luna.
NASA, insa, se pare ca a apelat la un strat de protectie extrem de puternic. Chiar si asa, acesta nu s-ar fi dovedit a fi suficient de puternic, astfel ca, in drumul spre Luna, racheta a trecut prin stratul cel mai subtire de radiatii la o viteza extrem de mare. Chiar si in prezent, multe persoane considera ca nu exista suficiente dovezi pentru a demonstra faptul ca misiunea a avut loc.
Vezi mai multe poze si citeste despre aselenizari pe site-ul NASA.gov.
Referinte:
Fotografii ale urmelor lasate de misiunile Apollo pe luna, publicate de NASA