Valentin Jucan, membru CNA, critica ajutorul de stat pentru televiziuni: Sustinerea generala a unor posturi de televiziune prin mecanisme care pot asigura clientelismul politic
Valentin-Alexandru Jucan, membru CNA si secretar de stat, critica Ordonanta de urgenta adoptata miercuri de Guvern, care instituie o schema de ajutor de stat pentru posturile de televiziune si radio, „fara a oferi detalii despre normele de aplicare a acestei masuri”, subliniaza el. Jucan arata, intr-un comunicat, ca „Constat ca Ordonanta promovata ieri de Executiv nu are nicio legatura cu apelul public pe care l-am formulat in data de 14 aprilie a.c., prin care propuneam instituirea unui Fond audiovizual al carui unic scop era sustinerea proiectelor editoriale educativ-culturale, in niciun caz sustinerea generala a unor posturi de televiziune prin mecanisme care pot asigura clientelismul politic.”
„Inca de anul trecut, am subliniat faptul ca fiscalizarea presei este o tema extrem de importanta. Am propus public, ca masura generala aplicabila intregii mass-media din Romania, reducerea TVA la 9% concomitent cu reducerea impozitului pe profit la 1%. Ca alternativa, am initiat proiectul Fondului audiovizual. Cei care au avut curiozitatea sa analizeze propunerea mea, au putut observa ca, printr-un mecanism din care faceau parte reprezentantii presei si a societatii civile, erau excluse formele de sustinere financiara a emisiunilor informative, tocmai pentru a evita denaturarea sau politizarea proiectului. Am sustinut si sustin in continuare faptul ca audiovizualul din Romania trebuie sprijinit pentru ca, la randu-i, sa furnizeze publicului emisiuni educativ-culturale, emisiuni in care moralitatea si decenta sunt valori respectate.Faptul ca Primul-ministru Victor Ponta, dupa nenumarate modificari ale proiectului de ordonanta, netransparent, fara consultari publice, intr-o maniera caracteristrica amatorilor, adopta o masura mai mult decat indoielnica, demonstreaza un singur lucru: s-a folosit de propunerea mea, transformand o masura care sprijina exclusiv aparitia emisiunilor educativ-culturale in, cel mai probabil, mecanism de sustinere financiara a posturilor de televiziune fidele actualului Guvern. Din fericire, aceasta ticalosie nu a fost dusa pana la capat. Normele de aplicare/functionare a Ordonantei adoptate ieri inca nu au fost stabilite. Asadar, exista inca posibilitatea ca demersul initial, cel care are in vedere exclusiv interesul publicului si protejarea principiului culturalitatii, sa fie atins”, arata Valentin Jucan.
El adauga ca „Fac apel la nenumaratii analisti, inexistenti pana ieri, care, cu ferocitate, si-au folosit unica capacitate de care dispun, aceea de a critica, desfiinta, infiera, fara sa aduca vreo contributie, fara sa fi avut vreodata vreo propunere clara, sa nu mai deplanga starea in care se afla presa din Romania. Nu v-am auzit niciodata ridicand vocea pentru a sustine jurnalismul de calitate, propunand masuri concrete. Nu v-am auzit niciodata vorbind despre cum ar putea fi imbunatatit continutul emisiunilor, in sensul sprijinirii culturii si a educatiei media. Rareori cineva a ridicat privirea catre forurile europene pentru a solicita sprijin in identificarea de solutii in sprijinul presei. Atunci cand postul de televiziune TVR Cultural a fost desfiintat, cu extrem de putine exceptii, nu am vazut reactii vehemente. Unde ati fost, domnilor? Cui foloseste retorica dumneavoastra? In niciun caz presei, cu atat mai putin romanilor intoxicati cu dezinformare si prost gust. Sustin in continuare faptul ca proiectele editoriale exclusiv educativ-culturale trebuie sustinute, in folosul publicului.”