Sari direct la conținut

Realitatea criptomonedelor te poate lovi dacă nu înțelegi astfel de investiții / Îndreaptă-te către ceea ce înțelegi ca să „nu te frigi”

Smile Media
Criptomonede, Foto: freepik.com
Criptomonede, Foto: freepik.com

Alina ieșise cu prietenii în vara anului 2021 la un bar din Centrul Vechi din Capitală. Discutând despre diverse lucruri, unul dintre ei i-a zis că a investit în criptomonede și are o creștere de sute de euro în decurs de câteva luni.

*Nu știm cât a investit ca să ne dăm seama despre ce creștere este vorba din punct de vedere procentual

I-a explicat cât de bine e, cât de ușor se fac banii. Alina nu înțelegea cum funcționează criptomonedele, ce sunt ele mai exact, dar faptul că te poți îmbogăți rapid fără să faci nimic i-a fost de ajuns.

Ea nici nu știa „cu ce se mănâncă asta”. L-a întrebat pe acel prieten ce să facă. Și-a făcut un cont pe un site indicat de el și a cumpărat de câteva sute de euro.

Începuse să urce „averea” la un moment dat, a crezut că se pricepe. Când ești pe plus ai impresia că ești maestrul criptomonedelor. Ulterior prețul a căzut. A ajuns pe minus. Ea nu marcase profitul. A crezut că e de-ajuns să le țină așa. S-a supărat și a vândut tot, a scos cam pe jumătate cât a investit.

*Povestea este reală, doar numele este altul

Problema ei, și a altor persoane, este că nu înțeleg ce înseamnă tranzacțiile, adică să învețe despre ele, despre piață, cum funcționează ea.

Prețul criptomonedelor este ținut în viață de tranzacții. Asta înseamnă că o persoană care investește în așa ceva ar fi bine să învețe analiză tehnică.

În al doilea rând, dacă nu cunoști domeniul, mai bine nu investești. Nu se recomandă să pui bani în produse pe care nu le înțelegi, deoarece „te poți frige”.

Ce ține în viață prețul criptomonedelor

Printre împătimiții de investitori în criptomonede există o idee, anume că investiția în acest domeniu este mai bună decât cea în companii: chiar spun că sunt mai sigure.

Evident, acest lucru este fals. O companie listată pe piața de capital este obligată să respecte standardele de transparență. Cei care o conduc vor să facă profit, să facă investiții și, de ce nu, să schimbe lumea.

Practic, ele produc lucruri.

Dacă la o companie îți poți da seama de valoarea reală uitându-te pe indici și făcând câteva calcule pe baza rezultatelor financiare, prognozelor și a prețului. La criptomonede lucrurile nu stau așa.

La aceste active valoarea este dată doar de tranzacțiile cu ele, de aceea prețul este așa de volatil.

Este bine să ai investiții în criptomonede?

Regula cunoscută de toată lumea este: nu pune toate ouăle într-un singur coș, adică nu pune toți banii într-un singur activ.

Dacă vrei să investești în criptomonede, trebuie să te gândești: Cum aș reacționa dacă prețul ar cădea cu 50%-70%? M-aș speria? M-aș panica?

Dacă da, atunci poate ar trebui să te îndrepți către ceva mai puțin volatil: depozite bancare, obligațiuni, fonduri de investiții sau, de ce nu, investiții pe piața de capital în companii care oferă dividende.

Da, există o volatilitate și în cazul acestora din urmă, dar nu la fel de mare. Trebuie să le înțelegi cum funcționează? Evident!

Nu e ușor, trebuie să studiezi atunci când faci o investiție pentru a cunoaște cum funcționează o companie, un fond de investiții, o obligațiune.

Dacă ai un oarecare apetit pentru risc, atunci indicat este să-ți creezi un portofoliu cât mai diversificat. Poate să conțină și criptomonede, dar trebuie să ai în vedere cât aloci în acea investiție. Cu cât va cântări mai mult în portofoliu, cu atât averea va fi mai firavă când vin căderile.

Revenind la povestea de la început, Alina nu a înțeles aceste lucruri. Ea nu a mai investit niciodată în nimic și s-a lăsat influențată de cineva apropiat. Sfaturile legate de bani este bine să le iei de la experți în domeniu.

Secțiunea Dicționar Financiar este susținută de Alpha Bank

Foto: Image by DilokaStudio on Freepik

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro