Sari direct la conținut

VIDEO Cercetatori australieni au produs la imprimanta 3D motoare de avion

HotNews.ro

Cercetatori australieni au anuntat joi ca au produs, pentru prima oara, doua reactoare de avion cu ajutorul imprimantelor tridimensionale, starnind interesul marilor societati internationale, scrie AFP.

Dispozitivele – replici ale motorului cu turbina ale producatorului aeronautic francez Safran, furnizor pentru Airbus si Boeing – demonstreaza potentialul imprimantelor 3D pentru produsele de inalta calitate, au declarat cercetatorii universitatii Monash din Melbourne.

„Importanta este recunoasterea principalilor producatori si a societatilor de inginerie precum Safran si Airbus ca materialele care pot fi concepute sunt de calitate aeronautica”, a declarat Ian Smith, membru al echipei stiintifice.

„Am vazut multe lucruri in domeniul plasticului si al polimerului, dar ceea ce este pasionat este ca e vorba acum de metale si de metale usoare, precum titanul, nichelul si aluminiul”, a adaugat acesta.

Inventata in anii 1980, imprimanta 3D permite producerea, strat cu strat, a unui obiect solid. Ea foloseste un proces de fabricare aditiv, de injectie si solidificare a materiei, plastic sau metal.

Wu Xinhua de la Monash University a precizat ca echipa sa, care a lucrat un an la acest proiect, a creat motoarele demontand piesa cu piesa exemplare vechi si scanand fiecare componenta.

Unul dintre motoare este expus in prezent la Australian International Airshow din Melbourne iar celalalt se afla la Toulouse, sediul societatii Microturbo, specializata in turbine de mica putere.

Tehnologia ar putea fi folosita pentru constructia rapida si ieftina de prototipuri.

Imprimantele 3D de metale ar putea fi folosite si in industria biomedicala, pentru crearea de proteze sau echipamente.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro