Ioan Rosca, Electrica: Luam in considerare oportunitatea de a investi in R. Moldova, insa riscurile politice sunt destul de ridicate acolo
Compania de distributie Electrica analizeaza posibilitatea de a investi pe plan regional, de exemplu in Republica Moldova, a declarat Ioan Rosca, director general al companiei, in cadrul unei conferinte organizate de Ziarul Financiar.
„Este o zona atractiva pentru toate companiile romanesti, insa este conditionata si de traseul ei politici si economic care speram sa fie pro-european. Am analizat zona de distributie de acolo”, a spus Rosca. „Sunt 3 companii care urmeaza sa fie privatizate si luam in considerate aceste oportunitati de a patrunde pe piata din Republica Moldova, dar nu avem inca nimic concret pentru ca acolo riscurile din zona politica sunt destul de ridicate”, a mai afirmat Rosca adaugand ca in Moldova rata reglementata de rentabilitate este mult mai atractiva decat in Romania. Au existat discutii si pentru achizitia unor active din Romania pe care Enel intentioneaza sa le vanda, insa „decizia lor a fost sa inghete acest demers”, a precizat Rosca.
Legat de acest lucru, reprezentantii Electrica sunt foarte nemultumiti de decizia Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) din noiembrie 2014 care a redus rata reglementată a rentabilităţii pentru distribuitorii de electricitate de la 8,52% la 7,45%. Pentru 2015, aceatsa este rata de rentabilitate recunoscută de ANRE pentru energia electrică. In functie de rata de rentabilitate este garantat si un anumit profit pentru distribuitorii de energie. „Decizia a creat un semnal de alarma pentru investitori, cum ca planul nostru de investitii nu este acceptat de reglementator”, a spus Rosca.
Distribuitorul de energie Electrica a fost listat anul trecut, atat la Bursa de Valori Bucuresti, cat si la cea de la Londra. Electrica SA a inregistrat, in anul 2014, un profit net de peste 280 milioane de lei, in crestere cu 612% fata de anul 2013, conform rezultatelor financiare preliminare individuale, se arata intr-un comunicat al companiei. „Aceasta evolutie remarcabila a profitabilitatii nete a companiei este urmare a cresterii veniturilor financiare datorate imbunatatirii performantelor filialelor de distributie si furnizare, care s-a concretizat intr-o crestere a dividendelor ce au fost platite catre Electrica SA, in calitate de companie mama”, a declarat Ioan Rosca, directorul general al Electrica SA.
Veniturile operationale in 2014 au fost de 249 milioane de lei, in scadere cu 16% fata de 2013, ca urmare a scaderii valorii contractelor de prestari servicii cu filialele din cadrul grupului. In acelasi timp, cheltuielile in anul 2014 au urmat aceeasi tendinta, de remarcat fiind scaderea cu 30% a cheltuielilor cu personalul.
In consecinta, profitul operational inregistrat de Electrica in anul 2014 este de 101 mii lei, fata de 2013 cand s-a inregistrat o pierdere operationala de 53 milioane de lei.
Rezultatele preliminare neauditate individuale pentru Electrica SA pentru anul 2014 au fost intocmite in conformitate cu OMFP 1286/2012 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu standardele internationale de raportare financiare aplicabile societatilor comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata.