Incalzirea globala – o manipulare si unul dintre cele mai mari scandaluri stiintifice din istorie?
Cand generatiile viitoare vor privi in urma la teama legata de incalzirea globala din ultimii 30 de ani, nimic nu ii va soca mai tare decat modificarea datelor oficiale – pe care s-a cladit aceasta teama – „ajustate” sistematic pentru a arata ca Pamantul s-a incalzit mai mult decat s-a intamplat de fapt, scrie The Telegraph. Cotidianul britanic citeaza cativa specialisti care vorbesc despre incalzirea globala ca despre o manipulare in masa a datelor privind temperatura si unul dintre cele mai mari scandaluri stiintifice din toate timpurile – pentru care Centrul National pentru date climatice din SUA sau Institutul Goddard pentru Studii Spatiale, care apartine NASA, nu au oferit explicatii plauzibile.
Telegraph il citeaza pe Paul Homewood, un blogger care a atras atentia ca a verificat graficele de temperatura inregistrate de statii meteorologice din Paraguay, sustinand ca acestea au fost modificate astfel incat tendinta de racire a fost schimbata cu o tendinta de incalzire semnificativa. Iar acesta este doar ultimul exemplu al unei practici recunoscute de-a lungul timpului de catre experti din intreaga lume – una care ridica un mare semn de intrebare privind inregistrarea oficiala a valorilor de temperatura.
Pe astfel de date se bazeaza teoriile oamenilor de stiinta si ale politicienilor privind incalzirea globala, arata The Telegraph.
Blogger-ul Paul Homewood si-a indreptat acum atentia catre statiile meteorologice din regiunea arctica, din Canada pana in Siberia, descoperind aceleasi ajustari suspecte, care arata incalzirea cu un grad Celsius sau mai mult peste datele reale inregistrate.
Unul dintre primele exemple ale acestor ajustari a fost expus in anul 2007 de catre statisticianul Steve McIntyre, cand a descoperit-o lucrare publicata in 1987 de James Hansen, om de stiinta, ca valorile de temperatura din regiunea arctica au atins in jurul anului 1940 valori mai mari ca niciodata. Temperaturile arctice din acea perioada au fost insa reduse atat de mult in datele oficiale, incat sa fie depasite de cele din ultimii 20 de ani.
In acest caz, disparitia ursilor polari si topirea ghetii polare par un instrument in mainile adeptilor teoriei incalzirii globale. O varianta posibila pentru zona artica este aceea ca gheata este afectata de ape calde aduse ciclic de curenti din Oceanul Atlantic – punctul culminant al acestui fenomen fiind atins ultima data in urma cu 75 de ani. Topirea ghetii ar putea, in acest caz, sa nu fie rezultatul incalzirii globale.