Sari direct la conținut

O parte a societatii civile cere SRI sa lase la vatra ofiterii acoperiti din presa si Parlamentului sa interzica prin lege recrutarea de colaboratori sau agenti din presa de catre Servicii

HotNews.ro

Noua ONG-uri au solicitat public marti Parlamentului să introducă în legile siguranței naționale o interdicție expresă a recrutării de colaboratori sau agenți din cadrul presei de către serviciile de informații. In scrisoarea publica, ONG -urile „consideră firească și necesară demisia șefului SRI, George Maior, având în vedere repetatele atacuri și presiuni pe care le-a făcut în ultima perioadă la adresa Curții Constituționale a României și a altor opozanți ai legilor Big Brother”.

  • Redam mai jos scrisoarea publica semnata de ONG-uri:

Cerem SRI să lase la vatră ofițerii acoperiți din presă

Organizatiile semnatare considera fireasca si necesara demisia sefului SRI, George Maior, avand in vedere repetatele atacuri si presiuni pe care le-a facut in ultima perioada la adresa Curtii Constitutionale a Romaniei si a altor opozanti ai legilor Big Brother.

In acest context solicitam public parlamentului sa introduca in legile sigurantei nationale o interdictie expresa a recrutarii de colaboratori sau agenti din cadrul presei de catre serviciile de informatii. In acest fel opiniile si ideile transmise de presa vor reflecta doar convingerile ziaristilor si nu ordinele primite de unii dintre acestia de la serviciile de informatii.

Recunoasterea publica a directorului SRI privind existenta in presa de agenti/colaboratori ai structurilor informative a confirmat suspiciunile mai vechi legate de prezenta ofiterilor acoperiti in mass-media. Reamintim ca pe 21 mai 2011, Parlamentul European a adoptat (cu o majoritate covarsitoare de voturi) rezolutia „Norme standard pentru libertatea presei in Uniunea Europeana”. Rezolutia cere, intre altele, statelor membre, sa adopte legislatia necesara pentru a preveni infiltrarea in redactii a ofiterilor de informatii.

Organizatiile semnatare cer autoritatilor si sa nu se grabeasca cu elaborarea de noi legi de tipul Big Brother sub imperiul emotiilor, reale sau provocate. Pentru fiecare dintre cele trei legi Big Brother au fost adoptate sau sunt in lucru directive europene. Una dintre ele, cea privind retentia datelor, a fost invalidata de Curtea de Justitie a UE. Daca va fi necesara o noua directiva privind stocarea datelor, desigur ca va fi adotata. Directivele privind cartelele prepay si cea privind securitatea cibernetica se afla in stadii diferite de dezbatere la nivelul UE. Ca urmare, solicitam autoritatilor romane sa renunte la excesul de zel si sa initieze reglementari interne numai dupa adoptarea directivelor europene in aceste materii.

Semnatari:

Maria Nicoleta Andreescu, Director executiv APADOR-CH

Mircea Toma, Presedinte, ActiveWatch

Stefan Candea, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie

Mihail Bumbes, Presedinte, Asociatia Militia Spirituala

Tiberiu-Constantin Turbureanu, Presedinte, Fundatia Ceata

Vasile Craciunescu, Presedinte, Asociatia Geo-Spatial.org

Elena Calistru, Presedinte, Asociatia Funky Citizens

Georgiana Iorgulescu, Centrul de Resurse Juridice

Ioana Avadani, director executiv Centrul pentru Jurnalism Independent CJI

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro