Răzbunarea lui Bukele: „Țara bitcoin” a înregistrat o revenire miraculoasă anul acesta
Investitorii care au cumpărat obligațiuni emise de El Salvador, țara care a adoptat bitcoin ca monedă oficială, se bucură de randamente de 60% anul acesta după ce țara din America Centrală a înregistrat o revenire miraculoasă a finanțelor sale, relatează Reuters.
Tensiunile în creștere între Washington și guvernul președintelui Nayib Bukele – un susținător puternic al criptomonedelor -, perspectivele tot mai mici de a încheia un acord cu Fondul Monetar Internațional și repercusiunile negative ale adoptării bitcoin ca monedă oficială în iunie 2021, combinate cu o situație macroeconomică nefastă mai largă, au dus în luna iulie a anului trecut la prăbușirea prețului obligațiunilor emise de El Salvador la un sfert din valoarea lor.
Însă 12 luni mai târziu și după două răscumpărări-surpriză ale Trezoreriei de la San Salvador, precum și numirea unui fost consilier al FMI în fruntea ministerului de finanțe, au trimis investitorilor semnalele pe care le așteptau.
„În vara lui 2022 obligațiunile El Salvadorului erau divorțate de conceptele de bază”, afirmă Aaron Stern, partener și director de finanțe la firma canadiană Converiun Capital, care a cumpărat anul trecut obligațiuni emise de statul din America Centrală.
„Piața era îngrijorată de disponibilitatea administrației [El Salvadorului] de a plăti”, mai spune Stern.
Însă acum cele două răscumpărări efectuate de guvernul lui Bukele au făcut ca până în 2027 calendarul de plăți al țării să devină foarte relaxat, analiștii afirmând că obligațiunile El Salvadorului au ajuns mai atractive chiar și comparativ cu cele emise de unele țări cu economii emergente mai puternice.
În termeni monetari, obligațiunile emise de El Salvador cu maturitate în 2025 au ajuns să fie tranzacționate cu 89 de cenți, față de 27 de cenți în urmă cu un an.
Numirea lui Alejandro Werner, un reputat fost oficial al FMI, a dus de asemenea la renașterea speranțelor că s-ar putea ajunge la semnarea unui acord cu organizația internațională. Însă până atunci investitorii văd în numirea sa un garant al unei politici financiare coerente.
Răzbunare pentru președintele „crypto bro”
În ceea ce-l privește pe președintele Bukele, descris drept un „crypto bro” în cercurile de fani ai lucrurilor ce țin de domeniul crypto, acesta are acum „una dintre cele mai ridicate rate ale aprobării și înțelege că trebuie să te asiguri că țara continuă să aibă acces la piață”, afirmă Shamaila Khan, director pentru piețe emergente și Asia-Pacific la UBS Asset Management.
Datoria publică totală a El Salvadorului a scăzut și ea la 19,7 miliarde de dolari în luna mai a acestui an, comparativ cu nivelul de 25,4 miliarde de dolari înregistrat la finele lui 2022. Situația reprezintă o răsturnare de paradigmă spectaculoasă față de vara anului trecut, când țara risca să intre în incapacitate de plată.
Toate aceste lucruri au făcut ca în prima jumătate a lui 2023 obligațiunile emise de El Salvador să aibă un randament record de 60%.
Iar unii analiști spun chiar că rezultatele bune ar putea să mai continue pentru o perioadă.
Nathalie Marshik, director pentru zona Americii Latine în cadrul PNB Paribas, afirmă că ar fi nevoie de o deteriorare fiscală „semnificativă” sau o schimbare majoră a „tonului politic” al guvernului de la San Salvador față de piețe pentru ca investitorii să înceapă să se debaraseze de obligațiunile țării.
Banca de investiții JPMorgan și-a reevaluat și ea în sus recomandările privind datoria suverană a El Salvadorului, afirmând că „peisajul extern și fiscal al țării pare constructiv pe termen scurt”.