Sari direct la conținut

Dialog HotNews- Banca Centrală Europeană. Ar trebui să se aștepte românii cu credite în euro la rate mai mai mari? Nu neapărat, spun oficialii BCE

HotNews.ro
Bancheri alaturi de client, Foto: Adam G. Gregor / Alamy / Alamy / Profimedia
Bancheri alaturi de client, Foto: Adam G. Gregor / Alamy / Alamy / Profimedia

HotNews a întrebat în acest weekend oficialii Băncii Centrale Europene dacă ratele românilor cu credite în euro vor crește, ca urmare a creșterii dobânzilor de către BCE.

„Nu putem comenta politica comercială a băncilor – unele bănci pot transmite posibile creșteri viitoare ale ratei clienților lor care au împrumuturi, iar altele nu – asta depinde de politica lor comercială. Uitați-vă și la ce au făcut grecii”, spun oficialii BCE.

Grecia a decis să înghețe pentru un an ratele la creditele ipotecare, absorbind astfel creșterile de dobândă ale BCE și pentru a ajuta gospodăriile să facă față creșterii costurilor, potrivit unui anunț făcut la o conferință comună a bancherilor alături de ministrul de finanțe. Programul acoperă circa 400.000 de credite, spun oficialii eleni.

Practic, băncile elene îngheață dobânzile la dobânda Euribor din martie 2023 minus 20 de puncte de bază și o vor menține până în mai 2024, cu posibilitatea de prelungire.

Rata unui grec având un credit ipotecar crescuse cu 10-25% înainte de aplicarea acestui mecanism. În cazul românilor, majorarea ratei unui client cu un credit ipotecar în valută a fost de 19%, se arată în Raportul privind stabilitatea al BNR.

Vezi aici detalii.

Reamintim că în Raportul asupra Stabilității (ediția iunie 2023), se arată că ratele la creditele în lei nu vor mai crește, în schimb românii împrumutați în euro cu dobândă variabilă vor avea de făcut față unor creșteri ale ratelor.

În Grecia, ratele care vor trebui achitate de acum încolo vor fi calculate la nivelul de dinaintea ultimei majorări a dobânzii BCE. Practic, grecii cu credite în euro vor avea timp de un an dobânda fixă, știind exact cât au de plată, indiferent de cât de mult ar crește dobânda cheie a Băncii Centrale Europene. Măsura a primit undă verde de la Banca Națională a Greciei și de la BCE.

BCE se angajează să asigure o revenire a inflației la ținta de 2% pe termen mediu și, prin urmare, va avea o abordare dependentă de datele economice, au mai transmis HotNews.ro oficialii instituției europene.

„Asistăm la o scădere a ratei inflației, pe măsură ce șocurile care au determinat inițial creșterea inflației scad și acțiunile noastre de politică monetară sunt transmise în economie. Dar transmiterea acestor șocuri este încă în desfășurare, făcând scăderea inflației mai lentă și procesul inflaționist mai persistent”, a explicat șefa BCE, Christine Lagarde, la finalul lunii trecute. În Consiliul guvernatorilor BCE, am spus cât se poate de clar că două elemente ale politicii noastre vor fi esențiale: va trebui să aducem ratele la niveluri „suficient de restrictive” și să le menținem acolo „atâta timp cât este necesar”, a mai spus Lagarde.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro