Sari direct la conținut

Ai 5.000 de lei și te gândești la un depozit bancar sau titluri de stat în iulie? Ce oferte sunt la risc scăzut

HotNews.ro
Bani, investiții, capital, Foto: Federico Caputo / Panthermedia / Profimedia
Bani, investiții, capital, Foto: Federico Caputo / Panthermedia / Profimedia

Decât să ții banii „la saltea” sau într-un cont curent, mai bine este să-i investești, chiar dacă dobânzile pot fi sub rata inflației. Există câteva opțiuni în iulie, având în vedere că statul continuă cu titlurile de stat Fidelis ce se listează pe bursă (subscrierea începe luni). În paralel, mai sunt și depozitele bancare.

(Tezaur pe iulie-august încă nu a fost anunțat)

Dacă ești o persoană care nu are apetit pentru risc, probabil că te uiți către aceste produse.

Prima dată te uiți la inflație înainte de a studia ofertele. BNR estimează pentru finalul trimestrului III din 2024 o inflație de 4,7%.

Așadar, dacă vrei să investești 5.000 de lei trebuie să ai un câștig de cel puțin 235 lei pentru a bate inflația.

Dacă ne uităm la ofertele din iulie, dobânzile bat inflația (mare atenție că la bănci mai sunt comisioane și impozitul pe venit).

În același timp, trebuie să ai în vedere banii pe care îi deții. Dacă vrei să subscrii la Fidelis, trebuie să ai cel puțin 5.000 de lei sau 1.000 de euro. Acum este și o tranșă dedicată donatorilor de sânge pentru care subscrierea minimă este de 500 lei.

*Ofertele de la depozite sunt extrase din platforma Finzoom.ro

Investiția pe 1 an: bănci versus Fidelis

Băncile oferă dobânzi de 5 – 8,05% pe an, dar mare atenție că unele dintre ele au comisioane mari care „mănâncă” din câștig. Astfel, câștigul real este de 117 – 362 lei. Asta și după plata impozitului pe venit.

Menționăm impozitul pentru că titlurile de stat nu sunt impozitate și nici nu se plătește CASS (dacă ai sume mari, la depozite trebuie să depui Declarația unică și să plătești contribuția la sănătate plafonat la 6-12-24 de salarii minime).

Fidelis pe 1 an vine cu dobânzi de 6,3% și 7,3% (cea din urmă fiind pentru donatorii de sânge: au cu un punct procentual peste).

Așadar, câștigul la 5.000 de lei este de 315 lei – 365 lei. Cum am spus și mai sus, donatorii de sânge au un prag mai mic. Deci pot investi și 500 de lei, iar la această sumă câștigul ar fi de 36,5 lei.

Depozite versus Fidelis pe 3 ani în lei

Pe 3 ani, băncile oferă dobânzi de 7-8%, fiind vorba despre un câștig real de 709 – 1.080 lei (cumulat pe cei 3 ani), la 5.000 de lei depuși.

La Fidelis, Statul oferă o dobândă de 7,2% pe an, ceea ce ar însemna 1.080 lei (vei primi anual câte 360 lei).

Euro la bancă sau la Stat?

Băncile oferă dobânzi mici la depozitele în moneda unică europeană. La 1.000 de euro pe 1 an oferta este de 1,75 – 3,05%, ceea ce înseamnă un câștig real de 8,44 – 22,4 euro.

Pe 3 ani oferă 1,5 – 3,5%, rezultând 10,2 – 94,6 euro.

*Sumele acestea sunt după plata comisioanelor și a impozitului pe venit.

Statul are două emisiuni pe euro, una pe 1 an cu o dobândă de 3,85%, ceea ce reprezintă un câștig 38,5 euro (la 1.000 euro investiți). Cealaltă este pe 5 ani și oferă 5,45%/an, cumulat însemnând 272,5 euro.

Mulți români au investit pe bursă odată cu listarea Hidroelectrica, iar pentru că a fost suprasubscrisă au primit o parte din bani înapoi. Posibil ca unele persoane, având deschise conturi de tranzacționare la brokeri, să investească anumite sume în titluri de stat. Trebuie avut în vedere că pe bursă se află și titluri din emisiunile precedente, iar unele oferte pot fi luate în considerare.

Pentru cei cu un apetit mai ridicat pentru risc există întotdeauna acțiunile, obligațiunile corporative, fondurile de investiții și alte tipuri de instrumente, dar prima dată trebuie să înveți despre ele. Nu investi în ceea ce nu înțelegi.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro