Industria a continuat să rămână veriga slabă în luna mai, scăzând cu 5,2% în ritm anual,
Industria a continuat să rămână veriga slabă în luna mai, scăzând cu 5,2% în ritm anual, potrivit datelor Statisticii, transmise în această dimineață. „Credem că producția industrială va fi negativă în 2023 pentru al doilea an consecutiv.Producția orientată spre export a scăzut cu 3,5% , notează economiștii BCR într-un raport destinat investitorilor.
Potrivit aceluiași document, indicatorii de încredere nu arată foarte bine. HCOB Eurozone Manufacturing PMI arată că scăderea sectorului de producție din zona euro s-a intensificat în luna iunie.Componenta de producție a indicelui Ifo a climatului de afaceri pentru Germania s-a înrăutățit semnificativ în ultimele luni, așteptările înregistrând o scădere deosebit de accentuată.
„Statisticile confirmă persistența unui climat dificil la nivelul industriei naționale în a cincea lună a anului curent, pe fondul ajustărilor din economia Zonei Euro (principalul partener economic) și nivelurilor ridicate ale costurilor de finanțare și incertitudinilor”, notează și economistul-șef al Băncii Transilvania, Andrei Rădulescu.
Evoluția a fost determinată de diminuarea înregistrată la nivelul ramurilor energie & utilități (cu 3,6% lună/lună) și prelucrătoare (cu o rată lunară de 0,8%), dar pe de altă parte, la nivelul ramurii extractive producția a crescut cu 3,3% lună/lună în mai.
Potrivit analizei BT, producția industrială din România s-a diminuat pentru a șaptea lună consecutiv în mai, dar cu un ritm în atenuare la 4,8%.
- Componentele prelucrătoare și energie & utilități au înregistrat ajustări cu rate anuale de 4,3%, respectiv 12,3% în mai.
- La polul opus, ramura extractivă a crescut cu 5,6% an/an în mai.
- Analiza pe marile grupe industriale evidențiază creșterea înregistrată la nivelul componentei bunuri de capital pentru a cincea lună consecutiv în mai, cu o rată anuală în accelerare la 2,8% în mai, maximul din martie.
- Producția de bunuri de folosință îndelungată a scăzut pentru a 14- a lună la rând în mai, dar cu un ritm anual în atenuare la 14,9%.
- De asemenea, producția de bunuri intermediare s-a ajustat pentru a 12-a lună consecutiv în mai, cu o rată în temperare la 8,3%.
- Prin urmare, în perioada ianuarie – mai 2023 producția industrială din România s-a diminuat cu 4,7% an/an, evoluție determinată de deteriorarea climatului din Zona Euro și nivelurile ridicate ale costurilor de finanțare și incertitudinilor.
- Se evidențiază declinul producției în ramura prelucrătoare cu 3,9% an/an. • De asemenea, componenta energie & utilități a scăzut cu 11,6% an/an în primele cinci luni din 2023.
- Analiza pe marile grupe industriale evidențiază creșterea producției de bunuri de capital cu 6,4% an/an în medie în perioada ianuarie – mai 2023, evoluție care exprimă continuarea ciclului investițional post-pandemie.
- Pe de altă parte, producția de bunuri intermediare și producția de bunuri de folosință îndelungată au scăzut cu rate medii anuale de 11,7%, respectiv 18,7%.
- Cele mai dinamici ramuri ale industriei prelucrătoare în perioada ianuarie – mai 2023 au fost: fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului (2,0% an/an), farmaceutică (6,5% an/an), mașini, utilaje și echipamente (8,1% an/an), autovehicule de transport rutier, remorci și semi-remorci (9,0% an/an) și calculatoare și produse electronice și optice (11,2% an/an).