Sari direct la conținut

Laura Georgescu, sefa CNA: Sunt 70 de reclamatii in cazul Antena 3 – condamnarea lui Dan Voiculescu / Cum incearca sa deblocheze institutia? Voi face apel la ratiunea membrilor care boicoteaza sedintele

HotNews.ro
Laura Georgescu, Foto: Agerpres
Laura Georgescu, Foto: Agerpres

Consiliul National al Audiovizualului a inregistrat 70 de reclamatii cu privire la activitatea postului Antena 3 in urma condamnarii fondatorului sau, Dan Voiculescu, a declarat miercuri presedintele CNA, Laura Georgescu. Dupa ce o mana de oameni a protestat pasnic in fata sediului Consiliului, la apelul membrului forului Valentin Jucan, cerand demisia presedintelui Laura Georgescu, sefa CNA s-a intalnit cu presa. Aceasta a declarat ca in prima sedinta la care vor exista „macar 8 membri” ai Consiliului vor fi discutate monitorizarile facute in cazul Antena 3.

Amintim ca Valentin Jucan, membru CNA, a anuntat pe Facebook organizarea unui protest pentru demiterea presedintelui CNA, Laura Georgescu. Miercuri, 20 august, la ora 11:00, cand era programat sa inceapa demonstratia, la fata locului erau prezenti Valentin Jucan, 3 protestatari, 8 reporteri, iar in apropiere era parcata si o masina a jandarmeriei in care se aflau 7 jandarmi. Detalii despre protestul de miercuri – aici

In jurul orei 11:30, in fata CNA se adunasera aproximativ 40 de persoane, incluzandu-i pe reporteri. Jurnalistii prezenti pentru a acoperi subiectul au solicitat un punct de vedere al presedintelui Laura Georgescu, dar aceasta a transmis prin intermediul unor angajate ale Consiliului ca „are agenda incarcata”. In cele din urma, Laura Georgescu s-a intalnit cu presa, dar nu si cu manifestantii, care la ora 13:15 plecasera din fata sediului CNA.

Cele mai importante declaratii facute de Laura Georgescu, presedintele CNA, in cadrul intalnirii cu presa:

Despre protestul de miercuri:

  • Mi se pare un exercitiu democratic, la care are dreptul orice cetatean, cu atat mai mult unul care la Revolutia din 1989 avea 7 ani si a ratat momentul. De ce nu?

Despre intreruperea curentului in CNA in vinerea in care a fost condamnat Dan Voiculescu:

  • Va dau din nou adresa de la Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, cladirea aceasta nu este in proprietatea Consiliului National al Audiovizualului, ci al Parchetului General.
  • Nu se raporteaza aceasta institutie la ENEL, in secunda in care au probleme. Si inca de saptamana trecuta, de miercuri, am trimis drept la rectificare la televiziunile care au abordat subiectul. Deci inca o data: si daca as vrea sa intrerup asa ceva, comanda nu este la mine. Comanda este la Parchetul General si a fost un incident anuntat, asumat de Parchetul General.
  • Noi am fost anuntati ca institutie ca incepand cu ora 17:00 se opreste curentul, ca atare nu stiu unde a fost sabotajul din interior, nu inteleg de ce nu vi s-a comunicat de catre colegii care si-au asumat aceasta stire ca inca din ianuarie, dupa incidentele cu DDTV din octombrie 2013 si cu Eurosportul din decembrie 2013 – trebuie sa va amintiti, stiti ca nu am putut sa monitorizam tot ce s-a intamplat – am gasit o firma care face backup la toate inregistrarile.
  • Deci nu era absolut nicio problema. Inregistrarile exista, mai mult, rapoartele sunt gata.

Cand va discuta CNA cazul Antena 3:

  • In prima sedinta a Consiliului, macar 8 membri (n.red.: in prezent, mai multi membri dintre totalul de 11 sunt in concediu, iar situatia e si mai complicata din cauza faptului ca trei membri CNA refuza sa ia parte la sedintele la care e prezenta si Laura Georgescu). Monitorizarile sunt din 4 august incepute si fiind pe toata ziua volumul de informatie este cumplit de mare.
  • Au fost si reclamatii din afara legat de ce s-a intamplat? Da. Initial erau 4, ulterior cred ca s-a trecut de 70.
  • Ce spun aceste reclamatii? Intr-o prima faza, limbajul abordat intr-o seara, derapaje de limbaj, ulterior aparitia cubului cu informatia “Post confiscat” si in ultima faza presiuni asupra unui gen de informare, apropo de ce s-a intamplat cu speta in instanta. Dar toate acestea le veti avea in secunda in care pe ordinea de zi apare subiectul. E clar ca e primul subiect al ordinii de zi la urmatoarea sedinta.

Despre situatia angajatului CNA care a intervenit pentru a rezolva problemele de la server, cand inregistrarea posturilor TV a fost intrerupta:

  • De ce i-a fost ceruta cheia de la servere angajatului CNA? Nu i-a cerut nimeni cheia. Ma tem ca daca va dam documentele, o sa vedeti exact despre ce este vorba.
  • Ce s-a intamplat in neregula in sambata ce a urmat condamnarii lui Dan Voiculescu (petrecuta vineri): sambata, fiindca era in curs rectificarea bugetara – stiti foarte bine ca ordonanta guvernului 9 din 2014 a fost publicata in Monitorul Oficial in 6 si exact zilele de 7, 8, 9 si 11 autoritatile publice au avut timp sa-si faca viramentele de bani – Directoarea directiei economice, adica sefa compartimentului IT, a fost in institutie si n-a stiut ca subalternul ei este in institutie. De aici a pornit tot.
  • Deci dansa a fost in institutie sa lucreze rectificarea bugetara si habar nu a avut ca subordonatul a fost in institutie. Acest lucru s-a reglementat, in sensul ca: vii, faci ce vrei, dar trebuie sa fii inregistrat ca ai intrat intr-o institutie publica, la poarta, e simplu, mai ales ca esti in afara orelor de program, si in secunda in care pornesti doar o anumita parte a serverelor, nefiind necesar – backup-ul inregistrarilor de la toate posturile se realiza din afara institutiei.
  • Repet ca experienta anului trecut ne-a invatat ca nu putem sa depindem doar de serverele care exista in locatia Bulevardul Libertatii. De aceea s-a facut un contract cu backup.
  • S-au pornit doar o parte a echipamentelor, nu toate. Si asta a fost intrebat colegul meu cu buna-credinta, care de asemenea cu buna-credinta si-a stricat timpul liber – nu stim cum a aflat sau cum s-a gandit, dar nicio problema, este laudabil ca si-a mancat din timpul liber ca sa vina sa porneasca echipamentele, pacat ca nu le-a pornit pe toate. Dar asta banuiesc dvs ca jurnalisti puteti sa va lamuriti exact ce a pornit si ce nu.
  • Nu i s-a cerut nicio cheie, din contra, circulara il nominalizeaza pe respectivul domn impreuna cu alti domni singurii abilitati sa intre in camera serverelor.
  • Fiindca dupa aia, va dati seama, au inceput discutiile: le-am pornit pe toate, de ce numai unele sunt pornite? Dar dansul nu a anuntat ca a intrat. Ca daca mai stia cineva sau completa registrul exact de lucrari facute in camera serverelor – stiti, asta e regula oriunde: intri in camera serverelor si spui – fac cutare manevra, la ora cutare si o inchei la ora cutare.
  • Ca sa nu mai exista aceasta vina neasumata, sunt trei persoane, dintre care unul este dommnul respectiv, care intra la camera serverelor, tocmai fiindca trebuie sa aiba grija de ce se intampla acolo.

Despre modul cum va incerca sa depaseasca blocajul activitatii la CNA:

  • Voi face apel la ratiunea dansilor [a celor trei membri CNA care refuza participarea la sedintele in care este prezenta Laura Georgescu – n.red.], care isi incalca atributiile pentru care au fost votati sa ocupe aceste posturi.
  • La ultima sedinta CNA nu ati venit ca ati avut alte lucruri de facut sau nu ati venit ca sa poata sa aiba loc sedinta? Aveam Curtea de Conturi care poate dispune note de relatii, inclusiv de la ordonatorul principal de credite.
  • Eu vin zi de zi la institutie, asigur mersul inainte al agendei publice a acestei institutii si asigur functionarea zilnica, fiindca in afara de membrii Consiliului exista un colectiv de 136 de oameni care produc zilnic. In secunda in care cineva nu poate sa inteleaga ca in fisa postului nu scrie: vin la serviciu daca imi place de un coleg sau imi fac atributiile din ce am de facut pentru care sunt platit din bani publici daca imi place de cineva. Ma tem ca vorbim de alte reguli.
  • E un boicot, nu e un conflict. Fiecare dintre noi va ramane sa raspunda de ceea ce face. Un sef de institutie nu raspunde decat pentru propriile actiuni, fapte, semnaturi, simplu.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro