Presedintele principalului sindicat al TVR: Angajatii vor intra de marti in greva japoneza
Dragos Bocanaciu, presedintele Sindicatului pentru Unitatea Salariatilor TV din TVR (SPUSTV), a declarat, luni, pentru Mediafax ca, incepand de marti, angajatii TVR vor intra in greva japoneza, acestia protestand, printre altele, fata de decizia de reducere a timpului de lucru de la 8 la 6 ore.
„Oamenii, cand vor veni la serviciu, cei care vor simti nevoia sa fie alaturi de noi si sa se dovedeasca ingrijorati pentru locurile lor de munca, vor purta o banderola alba in semn de protest. Este singurul mod in care, potrivit legii, putem sa ne manifestam in momentul de fata nemultumirea fata de intentiile administratiei”, a declarat, luni, Dragos Bocanaciu.
„Nu vrem sa se apeleze la acea decizie avizata favorabil de Comitetul Director, adica de reducere a timpului de lucru si automat a castigurilor salariale. Este o masura care probabil ca urmeaza sa fie discuta si, sa speram noi, respinsa in Consiliul de Administratie care este programat miercuri. Aceasta este principala solicitare, pentru ca o astfel de decizie nu poate fi luata decat dupa niste consultari cu sindicatul, potrivit legii. Aceste consultari inca nu au fost facute”, a spus acesta.
Pe de alta parte, Bocanaciu a precizat ca angajatii TVR solicita renuntarea „total, fara nicio exceptie” la contractele de colaborare, drepturi de autor, conventii civile si PFA-uri. „Pentru ca noi nu suntem ca alte institutii media ca sa apelam la aceste contracte de munca ᅡmascateᅡ, cum le numesc eu, care sunt foarte des folosite in alte institutii de presa”, a mai precizat acesta.
In acest context, presedintele SPUSTV a spus ca TVR are „atatia angajati de valoare”, subliniind ca nu intelege de ce mai este nevoie de a pastra colaboratori. „Eu cred ca avem suficienti de multi oameni si capabili sa faca emisiuni, si sa mearga pe teren si sa faca reportaje, iar, daca tot discutam despre institutie in dificultate, intai si intai, ca manager, ma gandesc eu, in momentul in care ai de luat niste masuri, primele masuri pe care le iei este sa opresti hemoragia banilor in exterior si de-abia dupa aceea te indrepti in interior, spre reducerea cheltuielilor”, a spus Dragos Bocanaciu.
El a precizat ca invitatia de a participa la greva japoneza este adresata tuturor angajatilor din TVR, indiferent de sindicatul din care fac parte. „A venit un moment destul de complicat in istoria TVR in care cred eu ca oamenii trebuie sa lupte (…), sa reactioneze, pentru ca, pana la urma, discutam despre locurile lor de munca, discutam despre salariul lor si castigurile lor salariale. Cred ca trebuie sa ne trezim un pic. Nu avem cum sa nu reactionam”, a completat acesta.
Totodata, Dragos Bocanaciu a spus ca nu a fost stabilit un „deadline” pentru aceasta greva, acesta precizand ca vor fi discutate si alte forme de protest, in functie de ceea ce permite legea. Intrebat despre ce forme de protest este vorba, Bocanaciu a spus ca „ar putea iesi chiar si in strada”. „Sa incercam pichetarea Guvernului si a Parlamentului, adica a institutiilor care ar fi trebuit sa aiba grija ca TVR sa nu ajunga in situatia asta”, a spus acesta.
Conducerea Societatii Romane de Televiziune (SRTv) vrea sa reduca timpul de lucru al angajatilor institutiei de la 8 la 6 ore pe zi si castigurile salariale ale acestora cu 25%, au declarat pe 14 mai, surse din TVR.
Atunci, Dragos Bocanaciu a confirmat ca exista o astfel de idee in TVR, care, „din punct de vedere al calitatii, este foarte paguboasa”.
„Eu am spus in discutiile pe care le-am avut cu membrii Comitetului Director si cu alti oameni din Televiziunea Romana ca este o masura care, din punct de vedere al calitatii, este foarte paguboasa, in sensul ca reducerea castigurilor salariale cu 25% ii va demotiva pe oameni rau de tot si nu va avea decat un efect groaznic din punctul de vedere a ceea ce se vede pe post, un lucru pe care noi nu ni-l permitem”, a spus Dragos Bocanaciu.
El a mai spus ca sindicatul pe care il conduce nu o sa fie niciodata de acord cu o astfel de „decizie paguboasa”. „Noi refuzam sa acceptam asa ceva, nici nu ne gandim sa fim de acord cu asa ceva (…) Eu sper sa se renunte la aceasta idee pentru ca este o idee care nu va face decat sa creasca starea de tensiune in interiorul TVR. Este o masura cu care sindicatul nu o sa fie niciodata de acord”, a spus Bocanaciu .
Surse din TVR au declarat ca intentia vizeaza in principiu toate zonele din Televiziunea Romana si ar urma sa ii afecteze din acest an pe toti angajatii.
„Din punctul meu de vedere, nu se poate implementa nicaieri, pentru ca unui om, daca ii reduci programul de lucru la 6 ore, el automat se va demoraliza si nu va mai lucra. Daca se aplica o astfel de masura, oamenii de valoare nu o sa o accepte, s-ar putea sa pierdem din ei”, a spus, insa, Dragos Bocanaciu.
Aceste aspecte au fost analizate si in sedinta Comitetului Director al TVR de pe 13 mai, la care a participat si Stelian Tanase, directorul general interimar al Televiziunii Romane.
In anul 2013, TVR a fost marcat de procesul de concediere colectiva. Astfel, in urma selectiei de personal din 2012, la inceputul anului 2013 au fost concediati 619 angajati.
Intr-o conferinta de presa din 5 martie, Stelian Tanase, directorul general interimar al TVR, a declarat ca numarul de angajati inainte de restructurarea care s-a facut anul trecut in Societatea Romana de Televiziune era de 3.149 (numar de posturi 3.236).
Stelian Tanase a mai spus ca, dupa restructurare, TVR a avut 2.535 de angajati (2.450 de posturi).
Pe langa concedierea colectiva din TVR, din televiziunea publica au mai iesit angajati in mod „natural”, pensionandu-se sau parasind institutia din propria vointa.
Insa, in urma restructurarii, TVR este implicat in circa 300 de procese cu fosti angajati, din care 15% s-au pierdut in prima instanta. „Toate sunt in recurs, nu avem sentinte definitive (in aceste procese, n.r.)”, a spus Stelian Tanase.
Restructurarea s-a facut in timpul fostului consiliu de administratie al TVR, care era condus la momentul respectiv de fostul presedinte-director general Claudiu Saftoiu.
Stelian Tanase, care a fost numit director general interimar al TVR pe 20 decembrie 2013, a spus ca nu are in vedere sa faca alte concedieri in Televiziunea Romana.
Pe de alta parte, potrivit raportului de activitate al TVR pe anul trecut, SRTv a cheltuit cu personalul 182,9 milioane de lei in 2013, aceasta suma fiind cu 2,71% mai mica fata de anul 2012.
Cheltuielile cu personalul (182.957.804 lei) au avut o pondere de 34,60% din totalul cheltuielilor de exploatare ale TVR in 2013, care au fost de 528.740.187 de lei.
Salariile personalului TVR, indemnizatiile membrilor Consiliului de Administratie al Televiziunii Romane si alte cheltuieli asimilate salariilor s-au ridicat la 142.611.346 de lei in 2013, in timp ce cheltuielile cu asigurarile si protectia sociala au fost de 40.346.458 de lei.
Din cheltuielile cu personalul angajat cu contract de munca, cheltuielile cu salariatii disponibilizati, in cadrul procedurilor de concediere colectiva care s-a desfasurat in ultimii ani in TVR, au fost de 20.775.801 lei (reprezentand 11,36% din totalul cheltuielilor salariale).
Pe de alta parte, potrivit raportului, o crestere s-a inregistrat la cheltuielile cu colaboratorii, in partea a doua a anului 2013. Astfel, in intervalul ianuarie – iunie 2013, onorariile au fost in suma de 2.379.011 lei, iar, in perioada iulie – decembrie, in valoare de 4.918.776 de lei, reprezentand o crestere procentuala de 51,63% in semestrul al II-lea, fata de semestrul I.
Cheltuielile cu colaboratorii reprezentand drepturi de autor si contracte civile de prestari servicii ale TVR au fost in valoare de 7.297.786,74 de lei.
De asemenea, cheltuielile cu deplasarile in TVR au fost in valoare de 4.032.534,27 de lei. Pe de alta parte, Societatea Romana de Televiziune a avut in 2013 un profit de circa 3,17 milioane de lei, insa datoriile istorice ale Televiziunii Romane se ridicau la 787,8 milioane de lei la sfarsitul anului trecut.