Summitul SUA-UE: Vizele americane pentru romani au fost retrogradate de la un subiect care "completa" Acordul de Liber Schimb la 2,5 randuri in Declaratia finala
Regimul strict de vize pe care Statele Unite il impun Romaniei si altor 4 tari ale Uniunii Europene a fost tratat pe 2 randuri si jumatate in declaratia comuna a Summitului UE-SUA de la Bruxelles, desi initial chestiunea vizelor americane era privita ca o problema complementara negocierilor pentru viitorul Parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), punctul principal al discutiilor economice transoceanice.
Intr-un document de prezentare a Summitului UE-SUA, redactat de Comisia Europeana inainte ca presedintele american Barack Obama sa puna piciorul la Bruxelles, blocul comunitar se arata hotarat sa impinga discutiile privind inlesnirea regimului de vize pentru America impus unui numar de 5 tari membre UE: Romania, Bulgaria, Polonia, Cipru si Croatia.
„UE si SUA sunt profund interconectate, de asemenea, in mobilitate. In 2011, peste 11 milioane de cetateni americani au vizitat Europa si aproape 12 milioane de europeni au vizitat Statele Unite ale Americii. Cu toate acestea, nu toate statele membre ale UE se bucura de reciprocitate completa in privinta vizelor, in conditiile in care cinci state membre nu sunt acoperite de Programul Visa Waiver (VWP). UE se angajeaza sa ridice aceasta problema. Extinderea tratamentului egal pentru toti cetatenii UE este un pas fundamental pentru a consolida parteneriatul transatlantic, pentru a activa business-ul si contactele om-la-om, si completeaza negocierile TTIP„, se arata intr-o prezentare a Actiunii Externe a UE.
In schimb, dupa discutiile dintre presedintele american, Barack Obama, pe de-o parte, si presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pe de alta parte, „angajamentul” Uniunii Europene de a ridica problema vizelor de America pentru cele 5 state membre UE (care insumeaza 70 de milioane de cetateni UE) a ajuns sa se traduca in 2 randuri si jumatate din totalul de 10 pagini ale declaratiei comune a Summitului transatlantic de la Bruxelles.
„Ne reafirmam angajamentul pentru asigurarea completa a aranjamentele de calatorie fara vize intre Statele Unite si toate statele membre ale UE cat mai curand posibil si in concordanta cu legislatia nationala aplicabila„, se arata in declaratia finala a Summitului UE-SUA, la punctul 11, din 33.
documente
Declaratia Comuna a Summitului SUA-UE
(27 Mar 2014) PDF, 80KB
In februarie 2014, Ministerul Afacerilor Externe afirma, intr-o adresa transmisa HotNews.ro, ca Romania a notificat institutiile europene privind regimul de vize impus cetatenilor romani de catre Statele Unite ale Americii, potrivit legislatiei europene care prevede masuri impotriva tarilor terte care nu respecta un regim de reciprocitate in materie de scutire de vize.
„Conform obligatiilor impuse prin prevederile recentului Regulament European 1289/2013, Romania a notificat deja institutiile europene cu privire la acele state care nu respecta regimul de reciprocitate in materie de scutire de vize fata de cetatenii romani care calatoresc pe teritoriul unor state terte aflate pe lista pozitiva a UE (Anexa II a Regulamentului 539/2001). SUA este unul dintre statele care constituie obiectul notificarii”, a raspuns MAE roman.
Diplomatia romana subliniaza, insa, ca un demers european pe langa SUA nu exclude dialogul bilateral Bucuresti-Washington pe tema vizelor de America pentru romani.
„Demersul Comisiei Europene, in baza Regulamentului European 1289/2013, nu exclude posibilitatea ca Statele Membre sa intreprinda si demersuri bilaterale fata de statele terte in vederea obtinerii reciprocitatii in materie de vize.
Romania are un dialog constant si substantial cu SUA, inclusiv in cadrul Grupului de lucru pe probleme consulare, inclusiv problematica vizelor, pe tema admiterii Romaniei in Visa Waiver, ultima reuniune a acestui grup avand loc in luna ianuarie 2014. Este de remarcat totodata, ca rata de refuz a cererilor de viza a cunoscut in anul fiscal care s-a incheiat, cea mai mare reducere, de la 17% in anul anterior la 11,5%.
De asemenea, Romania continua demersurile in plan bilateral pentru accelerarea procesului de amendare a legislatiei americane in materie de vize, care va crea conditii mai permisive accederii in program”, a mentionat MAE roman.
Conform regulamentului european privind vizele, Uniunea Europeana isi asuma obiectivul comun de a obtine din partea statelor terte un regim de reciprocitate egal fata de toate cele 28 de tari membre UE.
„Reciprocitatea deplina a vizelor este un obiectiv pe care Uniunea ar trebui sa il urmareasca in mod activ in relatiile sale cu tarile terte, contribuind astfel la imbunatatirea credibilitatii si a coerentei politicii externe a Uniunii”, se arata in regulament.
„Prezentul regulament ar trebui sa stabileasca un mecanism privind suspendarea temporara a exceptarii de la obligativitatea vizelor pentru o tara terta care figureaza pe lista din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 539/2001 (mecanismul de suspendare), intr-o situatie de urgenta, atunci cand este necesara o reactie prompta pentru solutionarea dificultatilor cu care se confrunta cel putin un stat membru si tinand cont de impactul general al situatiei de urgenta asupra Uniunii in ansamblul sau”, se mai arata in legislatia europeana.
SUA este una dintre tarile cuprinse in anexa mentionata de noul regulament.
Promisiuni pentru un TTIP rapid, ambitios si cuprinzator
In schimb, negocierilor pentru viitorul TTIP le-au fost alocate spatii mult mai largi in declaratia comuna:
- „Astazi ne reafirmam angajamentul de a incheia rapid un Parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP) cuprinzator si ambitios, care va consolida un parteneriat economic care deja acopera aproape jumatate din productia globala si sustine 750 de miliarde de euro in comertul bilateral, aproape 3.000 miliarde de euro in investitii si 13 milioane de locuri de munca de pe ambele maluri ale Atlanticului. Ne angajam sa conducem aceste negocieri cu claritate si intr-un mod care se bazeaza pe sprijin in randul publicului nostru.
- Statele Unite si UE continua sa impartaseasca aceleasi obiective enuntate in raportul final din februarie 2013 al Grupului de lucru la nivel inalt privind ocuparea fortei de munca si crestere economica. Aceste obiective includ extinderea accesului reciproc la piete pentru bunuri, servicii, investitii si achizitii publice, cresterea compatibilitatii in reglementare, mentinand in acelasi timp un nivel ridicat de protectie a sanatatii, muncii si a mediului pe care cetatenii nostri il asteapta de la noi.
- Un acord TTIP la standarde inalte ne va face mai competitivi la nivel global si va impulsiona cresterea economica si locurile de munca, inclusiv pentru intreprinderile mici si mijlocii”.
Uniunea Europeana vrea gaze lichefiate din SUA. Romania, posibil furnizor energetic pentru Ucraina
Un aspect important al discutiilor UE-SUA a fost securitatea energetica, Statele Unite declarandu-se astfel dispusa sa vanda, in viitor, Uniunii Europene gaze naturale lichefiate, pentru a reduce dependenta energetica a blocului comunitar de Rusia.
In acest context, statele UE vecine Ucrainei, printre care se afla si Romania, ar urma sa furnizeze gaze Kievului, pentru a reduce dependenta Ucrainei de resursele din Rusia.
Declaratia comuna SUA-UE prevede, la dimenisunea energetica, urmatoarele:
- „Consiliul Energie UE-SUA incurajeaza cooperarea in domeniul securitatii energetice, cadrele de reglementare care sa incurajeze utilizarea eficienta si durabila a energiei, precum si prioritatile de cercetare comune, care sa promoveze tehnologii energetice sigure si durabile.
- Situatia din Ucraina demonstreaza nevoia de a consolida securitatea energetica in Europa si avem in vedere noi eforturi de colaborare pentru a atinge acest obiectiv.
- Salutam perspectiva exporturilor de gaze naturale lichefiate din SUA, pentru viitor, deoarece de livrarile globale suplimentare vor beneficia Europa si alti parteneri strategici. Suntem de acord cu importanta intensificarii eforturilor transatlantice pentru a sprijini securitatea energetica europeana, pentru a diversifica in continuare sursele si furnizorii de energie si pentru a permite fluxurile inversate de gaze naturale catre Ucraina de la vecinii sai din UE.
- Lucram impreuna pentru a promova pietele internationale de energie competitive, transparente, sigure si durabile”.
In urma cu o luna, presedintele Comisiei pentru comert international (INTA) a Parlamentului European, Vital Moreira, a declarat, intr-un interviu acordat HotNews.ro, ca, prin viitorul Acord Transatlantic de Liber-Schimb, UE ar putea cumpara gaze ieftine din Statele Unite, in conditiile in care americanii isi exploateaza intens resursele de gaze de sist.
Citeste si: