Sari direct la conținut

Rocada inconstientilor

HotNews.ro
Vlad Mixich, Foto: Cristian Stefanescu
Vlad Mixich, Foto: Cristian Stefanescu

​Doar masinatiunile politice conteaza in tara in care singura politica guvernamentala coerenta este incoerenta.

In mijlocul celei mai importante reforme pentru orice stat modern, ministrul responsabil lasa totul balta si se muta, cu arme si bagaje, in alt minister. Pentru binele Partidului. Sanatatea oamenilor? Lasa-i sa mai astepte ca deja s-au obisnuit cu asteptarea.

Rocada ministrilor liberali a fost etichetata ca o maiastra lovitura politica aplicata de Crin Antonescu lui Victor Ponta. Doar ca multora nu ne pasa de scamatoriile politice ale lui Crin. Si nici de ciomagelile dintre partide.

Oamenii astia sunt platiti din taxele noastre ca sa guverneze. Mananca si se plimba pe banii nostri ca sa administreze corect afacerile tarii. Aceasta este fisa postului lor. Nu clocitul, zile in sir, a unor intrigi politice al caror unic si egoist rezultat este plasarea propriului corp pe fotolii si mai moi, pe canapele si mai fine.

In ciuda imaginii excelente pe care o are, nu sunt convins ca primarul unui oras de marime medie din Romania va avea forta de a struni in an electoral fraiele unui minister atat de dificil si important cum este cel de Interne. Dar sa-i acordam lui Klaus Iohannis, inca primarul Sibiului, un bob de incredere.

Pentru rocada de la Ministerul Economiei nu exista niciun motiv invocat oficial. Ba mai mult, presedintele Crin il apreciaza pe proaspatul fost ministru, Andrei Gerea. Cu toate acestea l-a dat afara din functie dupa 4 luni de la numire. La randu-i, fostul ministru este recunoscator Partidului pentru ca l-a lasat, fie si doar pentru scurt timp, sa se bucure de un fotoliu atat de fin. Curat bun-simt.

Dar toate acestea sunt prestidigitatii marunte in comparatie cu marea scamatorie prin care Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, este luat din mijlocul celei mai importante reconstructii pentru orice tara, cea a Sanatatii, si parasutat, cu voia si in zambetul sau, in fruntea ministerului Finantelor. Asa, pur si simplu. Fara nicio explicatie.

Reforma Sanatatii? Pai e gata in proportie de 99%, braveaza ministrul priceput si la Sanatate si la Finante. Asa sa fie?

Au trecut doar patru luni de cand Eugen Nicolaescu spunea ca va demisiona daca pachetul de baza nu va intra in vigoare pana la 1 februarie 2014. Pachetul de baza nu a intrat in vigoare la 1 februarie. In prezent se lucreaza la partea lui cea mai importanta: normele de aplicare. Inca nu stim cum va functiona mecanismul listelor de asteptare pentru pacienti. Inca nu stim cum vor fi obligati pacientii sa mearga mai degraba la policlinica decat la spital. Nu stim nimic nici despre pachetul suplimentar de asigurari private.

Salariile medicilor tot nu au fost crescute. Spitalele tot murdare sunt. Tot plicurile sunt cele care invart sistemul medical. Cu alte cuvinte, santierul e inca plin de moloz si rezultatul final inca nu se intrevede printre schele si praf.

Rocada lui Eugen Nicolaescu de la Ministerul Sanatatii catre cel de Finante echivaleaza cu transformarea unui sef de santier in director de banca. Cat de coerent suna asta? Bugetul Sanatatii pe 2014 a fost deja batut in cuie, iar Nicolaescu ar putea sa-l mai influenteze, intr-o mica masura, doar la o viitoare rectificare. Dar reforma pusa in miscare, de bine de rau, sub ministeriatul lui Nicolaescu se va modifica dupa viziunea noului ministru, care va veni cu o alta echipa si cu alte prioritati.

Cristian Busoi este de altfel o personalitate cu totul diferita de cea a lui Nicolaescu. Anii petrecuti in Parlamentul European se vad si, in plus, liberalul ajuns ministru la doar 35 de ani are relatii solide in tot spectrul politic romanesc. E greu de crezut ca se va multumi sa fie un simplu executant al planurilor lui Nicolaescu. Dar nici el nu va avea prea mult timp caci e foarte probabil sa mai vedem o schimbare la varful ministerului Sanatatii dupa alegerile prezidentiale din noiembrie.

In ultimul sfert de veac, Marea Britanie si Irlanda au avut 11 ministri ai Sanatatii. Italia, cu o agitatie politica familiara noua, a avut 13 ministri ai Sanatatii, iar Germania doar 9. Romania este deja la cel de-al 24-lea ministru al Sanatatii din ultimii 24 de ani. In astfel de conditii, continuitatea este un lux de neatins.

Dar pentru politicienii care viseaza in fiecare noapte fotolii si mai moi, canapele si mai fine, toate acestea sunt amanunte nesemnificative. Ceea ce conteaza este aparenta, nu competenta. Imaginea, nu continuitatea. Acum, cel mai important este ca, in an electoral, la butoanele importante sa se afle oameni in care Partidul poate avea incredere. Pentru acest scop se muta ministri si, daca e nevoie, chiar si ministerele din loc.

O miscare politica maiastra, da. Dar una care ar trebui sa ramana in istorie sub numele de Rocada Inconstientilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro