Sari direct la conținut

Acordul UE-SUA si gazele de sist. Nu negociem dereglementari, afirma partea europeana

HotNews.ro
Protest anti - gaze de sist in Romania, Foto: Vremea Noua
Protest anti - gaze de sist in Romania, Foto: Vremea Noua

Agenda de negociere a acordului transatlantic de liber schimb UE-SUA nu contine eliminarea unor restrictii europene privind fracturarea hidraulica in exploatarea hidrocarburilor, carnea tratata cu hormoni si alimentele din organisme modificate genetic, afirma echipa europeana de negociarori.

Reactia negociatorilor UE vine dupa ce o organizatie germana ecologista, Campact, a acuzat ca viitorul Parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP) ar putea permite hrana modificata genetic, carnea cu hormoni, precum si fractionarea hidraulica, procedeul prin care se extrag gazele si petrolul de sist.

„Nu este adevarat. Nu exista o agenda de dereglementare”, au replicat negociatorii UE, pe Twitter.

De asemenea, ei au negat si acuzatiile organzatiei Campact potrivit carora TTIP ar deschide usile pentru privatizarea unor servicii de furnizare de apa.

„Mandatul nostru nu permite acest lucru”, afirma negociatorii UE.

Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (Transatlantic Trade and Investment Partnership – TTIP) este un acord comercial pe care Statele Unite si Uniunea Europeana il negociaza incepand din vara anului 2013 si care ar putea deveni, potrivit specialistilor, cel mai mare acord regional de comert liber din istorie.

El are drept scop sa inlature obstacolele comerciale in numeroase sectoare economice si sa faciliteze, astfel, vanzarea si cumpararea de bunuri si servicii intre SUA si UE, contribuind la cresterea economica si la crearea de locuri de munca.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro