Sari direct la conținut

Starlink-ul lui Elon Musk ar putea avea în curând concurență cu lasere

HotNews.ro
Elon Musk, Foto: Hannibal Hanschke / AFP / Profimedia Images
Elon Musk, Foto: Hannibal Hanschke / AFP / Profimedia Images

Starlink, sistemul de internet prin satelit al lui Elon Musk, ar putea avea în curând concurență din partea Alphabet, compania mamă a Google, care dezvoltă un sistem de internet prin laser, relatează Reuters.

Alphabet a testat deja și a renunțat la ideea de a furniza internet unor zone izolate ale lumii prin folosirea unor baloane ce urcă până în stratosfera Pământului.

Însă compania lucrează acum la un sistem cu același obiectiv, dar cu fascicule de lumină. Proiectul cunoscut sub numele de „Taara” este dezvoltat la laboratorul de inovare „X” al Google, fiind lansat în 2016 după ce planul cu baloanele lansate în stratosferă a întâmpinat probleme din cauza costurilor ridicate.

Iar de data aceasta lucrurile merg mai bine, afirmă Mahesh Krishnaswamy, șeful proiectului Taara.

Directori din cadrul Taara și de la Bharti Airtel, una dintre cele mai mari companii telecom din India, au declarat pentru Reuters că proiectul se îndreaptă acum spre o dezvoltare la scară largă a noii tehnologii în țara asiatică.

Krishnaswamy afirmă că până acum Taara ajută la conectarea la internet în 13 țări, printre care Kenya, Fiji și Australia și că vizează o extindere în Africa și insulele din Pacific.

Acesta susține de asemenea că strategia Taara vizează cele mai reduse costuri de pe piață în ceea ce privește furnizarea de internet în zone izolate sau cu interconectivitate slabă.

Dispozitivul dezvoltat de proiect este de dimensiunea unor semafoare care are încorporat laserul ce transmite datele prin lumină și funcționează în esență ca internetul prin fibră optică, dar fără cabluri.

Alphabet își va testa sistemul de internet prin laser în India

Mai puțin cunoscut publicului larg, laboratorul „X” este o divizie a Google care abordează proiecte ce par la granița dintre realitate și science fiction. Cercetările făcute în cadrul acestuia au dus la lansările firmei Waymo din domeniul mașinilor autonome, a serviciului de livrări prin dronă Wing și a Verily Life Sciences, un startup din sectorul medical.

Randeep Sekhon, directorul pentru tehnologie al companiei indiene care lucrează alături de cercetătorii de la „X” pentru proiectul de Taara, afirmă că acesta va ajuta de asemenea la lansarea unor servicii de internet mai rapid în zonele urbane ale țărilor aflate în curs de dezvoltare.

El susține că acest lucru va fi posibil datorită faptului că este mai ieftin să transmiți datele prin laser de la o clădire la alta decât să îngropi cabluri sub orașe.

Tehnologia va fi implementată vara aceasta în Osur, un sat din India aflat la 3 ore sud de orașul Chennai, centrul tech al Indiei.

„Există sute de mii de sate de acest fel în India. Abia aștept să văd cum această tehnologie poate deveni utilă în conectarea tuturor acestor oameni în online”, afirmă Mahesh Krishnaswamy.

Google a anunțat în 2020 că va investi 10 miliarde de dolari în digitalizarea Indiei, 700 de milioane de dolari fiind alocate pentru cumpărarea unei cote de 1,28% în Bharti Airtel.

X și Google sunt companii surori sub Alphabet, în timp ce parteneriatul Taara cu compania indiană este separat de investiția Google în India.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro