Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Brutarul cu 1.724 de obiectii la Legea descentralizarii; Presiuni politice pentru pamant. Prefectul de Constanta vrea sa retrocedeze o cariera de 20 de hectare; Drumul proiectului Rosia Montana de la senatori la procurori

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

Presiuni politice pentru pamant. Prefectul de Constanta vrea sa retrocedeze o cariera de 20 de hectare. Samsarii imobiliari din „Imperiul lui Mazare” vor sa puna pe butuci o cariera de care depinde fi nalizarea unor contracte strategice de zeci de milioane de euro. Prefectul face presiuni. Comisia de Fond Funciar din localitatea Lumina, aflata in judetul Constanta, discuta zilele acestea retrocedarea unor terenuri care, potrivit legii, nu se poate face pe vechiul amplasament, pentru ca au regim special. Contactat de EVZ si intrebat de ce se retrocedeaza cariera de piatra intinsa pe 20 de hectare, primarul localitatii Lumina, Dumitru Chiru, a explicat ca asa a hotarat instanta, desi nu este normal. „Somaco Construct SRL a cumparat legal o parte din teren de la Primarie in 2003, iar o parte din teren l-a concesionat tot de la noi. Societatea are toate documentele cerute de lege, are licenta de exploatare si 500 de angajati. Nu este normal sa faci o asemenea retrocedare, dar daca prefectul Constantei asa a decis, printr-un ordin si este o hotarare judecatoreasca, nu ai ce sa faci”, a explicat edilul, scrieEVZ.

Brutarul cu 1.724 de obiectii la Legea descentralizarii. PSD-istul Mircea-Titus Dobre, aflat la primul mandat de deputat, dupa ce a lucrat in brutariile detinute de familia sa, a depus nu mai putin de 1.724 de amendamente, dintre cele 2004 inregistrate, la Legea descentralizarii, asumata ieri de Guvernul Ponta. Legea descentralizarii, asumata ieri de Guvern, a primit cele mai multe corectii chiar din partea partidului care a initiat actul normativ, PSD. Dintre cele 2004 amendamente depuse pana luni, 1.724 au venit din partea unui singur parlamentar: Mircea-Titus Dobre, deputat PSD de Constanta. Alte 85 de modificari apartin UDMR, inca 42 au fost depuse de PP-DD, iar restul au fost trimise de PNL, anuntaAdevarul.

Drumul proiectului Rosia Montana de la senatori la procurori. Camera Superioara a Parlamentului a respins ieri proiectul de lege privind Rosia Montana, in forma transmisa de Guvern. Camera Deputatilor este insa for decizional. Liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sarbu a declarat ieri, in cadrul dezbaterilor privind Rosia Montana, ca toti cei implicati si care au dat semnaturi in acest dosar nu vor avea sarbatori linistite, raportul comisiei parlamentare fiind deja trimis la Parchetul General. „Pentru linistea celor implicati in ceea ce a insemnat acest proiect, de cand s-a aprobat, de cand s-au facut transferurile si pana astazi, raportul a fost trimis la Parchetul General”, a spus Sarbu. „Vine vremea, si dupa sase ani, si dupa opt ani. Trece timpul, trece, dar nu trec si dosarele penale. Macar aceasta satisfactie sa o avem, noi, parlamentarii, ca am facut lumina intr-un caz. Nu ma refer la persoane, nu stiu care e vinovatia unuia sau a altuia, dar Parchetul, cand are in fata un document atat de important de la Parlamentul Romaniei, nu de la o Camera, nu cred ca isi va permite sa se joace”, a mai declarat Ilie Sarbu, informeazaRomania Libera.

DW: Un presedinte prea firesc. Un presedinte ar trebui sa adopte o conduita austera nu pentru a salva aparentele intr-o lume inclinata sa creada tot ce este mai rau, ci pentru ca lipsa sa de retinere corupe in mod real. Se spune ca puterea corupe. Cei care citeaza aceasta propozitie nu binevoiesc sa o explice, considerand poate ca e de la sine inteleasa. In realitate nu e chiar asa de clar cum corupe puterea si, in general, se cauta sursa coruptiei in locuri nepotrivite. Se cauta defectele omului in loc sa fie examinate mai curand conduitele sale apreciate si partile aparent pozitive. De pilda cel care exercita puterea nu ar trebui sa se poarte prea firesc. Firescul este ceva extrem de riscant, caci se transforma pe nesimtite in abuz. Integral in Deutsche Welle.

Guvernul mareste salariile clientelei politice. Guvernul a dat startul la dezmat pe bani publici in companiile de stat, iar masurile de austeritate luate de Emil Boc sunt aruncate la cos. In pragul unui an electoral in care e „foame” de bani, clientii politici din fruntea societatilor de stat sunt recompensati si stimulati, printr-o ordonanta aprobata de Executivul condus de Victor Ponta. Astfel, Guvernul permite directorilor generali si reprezentantilor in consiliile de administratie (CA) sau adunarile generale ale actionarilor (AGA), personaje, de regula, fara experinta in domeniul in care au fost propulsate peste noapte, sa incaseze lunar mii de euro. Potrivit noii ordonante, salariile managerilor de companii, ce depasesc si 10.000 de euro, pot fi majorate suplimentar, fara plafonare, ne-a spus Gheorghe Ialomitianu, ex-ministru de Finante. In plus, daca pe vechile norme, membrii in CA si AGA ale companiilor de stat aveau venituri plafonate la 47 de lei/intrunire, noua ordonanta prevede ca pot castiga 25% din salariul unui manager, deci mii de euro, anuntaEVZ.

Inventarul rolurilor jucate de hoti pentru a-i jecmani pe batrani. „Falsul vizitator” fura in voie sume uriase in Romania. Zeci de persoane in varsta se lasa pacalite de persoanele straine care le bat la usa si cer sa intre in casa sub diverse pretexte. Numai in Iasi, au fost raportate in ultimele zile furturi care au cauzat o paguba cumulata de 16.000 de lei. Falsul vizitator este „un tip de infractor politicos, care pretinde a fi un reprezentant al unor autoritati publice, companii de gaze, apa sau electricitate. Face parte din categoria persoane convingatoare si insistente”, descriu reprezentantii Politiei tipologia hotului care face ravagii printre batranii din Romania. Numai de la inceputul acestei saptamani, doua batrane din Iasi au raportat la Politie faptul ca au lasat sa le intre in casa oameni care au pretins ca fac parte din echipa de deratizare. Dupa plecarea acestora, au descoperit ca le-au disparut din casa bunuri in valoare totala de 16.000 de lei, informeazaAdevarul.

Romanii, obligati sa deschida usa inspectorilor de la Fisc. Contribuabilii vor avea obligatia de a permite intrarea Fiscului pe proprietatea lor in vederea efectuarii de cercetari. Fiscul va avea dreptul de a intra pe proprietatile persoanelor fizice in vederea efectuarii de verificari, cei controlati urmand sa aiba dreptul de a refuza accesul inspectorilor in domiciliu sau resedinta lor, arata un proiect de ordin emis de seful Fiscului, Gelu Stefan Diaconu. Proiectul in cauza priveste „Carta drepturilor si obligatiilor persoanei fizice supuse verificarii fiscale”. Drepturile primite astfel de inspectorii fiscali sunt insa formulate alambicat in proiectul de ordin mentionat, scrieRomania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro