Sari direct la conținut

Business Report: Cel mai mare angajator din economie, pus pe butuci; Cat a ajutat cresterea TVA bugetul. TVA-ul efectiv din Romania in comparatie cu al vecinilor; Rata la banca a ajuns mai avantajoasa decat chiria

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Cel mai mare angajator din economie, pus pe butuci. Salariatii din firmele mici sunt mai multumiti decat colegii lor din corporatii, au un nivel educational inalt si sunt mai fideli angajatorului. Din pacate, cu bete in roate puse de stat, sectorul IMM, cel mai mare generator de locuri de munca la nivel national, poate deveni o sursa importanta de someri Intre anii 2002 si 2010, considerat anul de apogeu al crizei economice, 85% din totalul locurilor de munca nou-aparute in Europa au fost generate de companiile mici si mijlocii. Problema este ca, spre deosebire de corporatii, care pun la dispozitie joburi relativ sigure, 50% din IMM-uri „se sting” in primii cinci ani de la infiintare, ceea ce presupune ca, desi dau nastere la un numar mare de locuri de munca, acestea sunt si o sursa importanta de someri, scrieCapital.ro.

Intervalul de pret pentru listarea Romgaz, aprobat saptamana viitoare. Intervalul de pret pentru oferta publica secundara initiala de la Romgaz va fi, cel mai probabil, aprobat in sedinta de Guvern de saptamana viitoare, sustin surse apropiate situatiei. Subscrierea ofertei prin care statul vinde pe Bursa de Valori Bucuresti un pachet de pana la 15% din actiunile Romgaz trebuie sa se incheie pana pe 9 noiembrie, data la care expira termenul de 135 de zile de la ultima auditare a rezultatelor financiare ale Romgaz, mai spun sursele noastre. Astfel, startul ofertei trebuie dat pana cel tarziu pe 28 octombrie, conform surselor citate. Se pare ca autoritatile au hotarat ca oferta Romgaz sa aiba doar doua transe – una pentru retail si una pentru investitorii institutionali. Mai multe surse ne-au spus ca autoritatile vor sa aplice un mecanism prin care un procent de 5% din transa investitorilor institutionali sa poata fi transferat pe segmentul investitorilor de retail daca transa destinata micilor investitori va fi suprasubscrisa intr-o proportie de doua ori mai mare decat cea alocata investitorilor institutionali, anuntaBursa.ro.

Cat a ajutat cresterea TVA bugetul. TVA-ul efectiv din Romania in comparatie cu al vecinilor. Nivelul taxei pe valoare adaugata este o tema centrala a discutiilor in vederea stabilirii bugetului pe 2014. Pe de o parte, nivelul TVA ar trebui sa scada pentru a incuraja cresterea economica si a face mai putin oportuna evitarea platilor catre stat. Pe de alta, este vorba despre cea mai importanta sursa de venit a bugetului de stat, in conditiile in care se cere reducerea deficitului finantelor publice. Potrivit celor mai recente date disponibile (anul 2012) , Romania se situa pe locul 6 in randul statelor europene noi membre ale UE la eficienta colectarii TVA, cu o eficienta a taxarii de numai 57%, informeazaCursdeguvernare.ro.

Doi mari grupuri de retail, acelasi brand. Cum se bat acum magazinele Real intre ele. Cele patru magazine Real care au ramas la Metro Group, dupa tranzactia cu retailerul francez Auchan, au inceput sa se diferentieze serios de unitatile care urmeaza a fi rebranduite. De curand au cataloage de promovare a ofertelor diferite, dar si alte preturi. In asteptarea unei noi sigle, magazinele Real preluate de Auchan de la Metro Group, trec printr-un proces de convergenta, care va dura in jur de 12 luni. In majoritatea cazurilor, procesul este perceptibil doar in spatele cortinei, in timp ce in alte unitati, clientii au vazut clar schimbarea: Real Pallady a fost inchis pentru reamenajare, iar cel din Vitan vinde ultimele stocuri la promotie. Pe de alta parte, cele patru magazine care au ramas in „curtea” nemtilor de la Metro (Arad, Oradea Episcopiei,Constanta Nord, Suceava) au inceput sa se diferentieze tot mai mult de fostele „colege” de retea, iar lucru acesta a inceput sa se vada in oferte. De la inceputul lunii septembrie au in mod oficial site-uri diferite, sloganuri diferite, sunt operate de societati diferite, iar de cateva zile au si cataloage diferite, scrieEconomica.net.

Disputa Oprescu-Ponta s-ar putea incheia cu: mai puneti o patura pe voi. In urma cu un an, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, lansa o ipoteza socanta pentru bucuresteni: „caldura gratis”. Se intampla cu o zi inainte de semnarea memorandumului de fuziune dintre ELCEN si RADET. Evident, nu l-a crezut nimeni. Astazi, acelasi primar, incearca sa arunce povara incalzirii centralizate din Bucuresti, in carca ELCEN si implicit asupra guvernului Ponta. Lucrurile sunt cat se poate de evidente. Primaria are in subordine RADET, iar Guvernul (prin intermediul Departamentului pentru Energie) are in subordine ELCEN. Daca termocentralele nu furnizeaza agent termic la temperatura ceruta, RADET nu are cum sa satisfaca necesitatile consumatorilor, anuntaEnergy-center.ro.

Rata la banca a ajuns mai avantajoasa decat chiria. Rata la un credit in lei contractat prin programul guvernamental „Prima Casa” a ajuns sa fie mai mica decat chiria platita lunar la un apartament cu doua sau cu trei camere. La finalul perioadei de creditare, cel care a platit ratele ramane proprietarul imobilului. In plus, rata fiind in lei, iar chiria in euro, cel care s-a imprumutat la banca este protejat fata de riscul valutar. Singurul sacrificiu il presupune avansul minim de 5% cerut de institutia de credit, care este mai mare decat cel cerut de proprietarul care inchiriaza locuinta. Chiria medie pentru un apartament cu doua camere din Bucuresti era la sfarsitul lunii septembrie de 315 euro (echivalentul a 1.405 lei), in timp ce pretul de cumparare a unui imobil din aceasta categorie se ridica la 53.000 de euro (236.000 de lei), informeazaAdevarul.

Scaderea deficitului comercial se reflecta in afacerile companiilor locale. Deficitul comercial a scazut in primele opt luni cu peste 40% fata de aceeasi perioada din 2012, interval in care exporturile au crescut cu aproape 8%, iar importurile au pierdut 1,3%. Aparent, avem o economie mai echilibrata; de fapt, reducerea deficitului semnaleaza reducerea cererii din economie, in special pe segmentul firmelor. Teoretic, cresterea exporturilor aduce simultan importuri de tehnologie, astfel incat reducerea deficitului comercial nu poate fi pusa exclusiv in sarcina exportatorilor, mai ales la amplitudinea la care se realizeaza in Romania. Avem simultan o reducere a cererii din economie care se reflecta in reducerea importurilor per ansamblu, in ciuda unei dinamici pozitive a importurilor de tehnologie. De unde vine preponderent aceasta reducere? Exista in acest moment mai multe sondaje ce arata o crestere a consumului populatiei chiar daca veniturile n-au urcat semnificativ (am depasit, se pare, componenta psihologica a crizei), scrieRomania Libera.

Cati bani castiga in fiecare secunda responsabilii de blocajul american. Congresul SUA, in ansamblul sau, castiga 2,95 de dolari in fiecare secunda. Asta inseamna 177 de dolari pe minut si peste 250.000 de dolari pe zi. Si in ciuda blocajului guvernamental pe care l-au cauzat inca isi incaseaza leafa. Cand Steve Nowicki a aflat ca oamenii congresului – angajatii guvernamentali care, dupa ce au esuat sa ajunga la un compromis bugetar, au determinat starea de blocaj – isi vor incasa in continuare salariile, in timp ce peste 800.000 de functionari au fost trimisi acasa fara plata, el a decis sa prezinte faptele in timp real pe Internet pe siteul CongressStillGetsPaid.com. Nowicki a facut echipa cu doi dintre colegii sai, Nick Miaritis si Alex Goldstein, pentru a dezvolta platforma online care calculeaza exact cu cat a fost platit Congresul de la declansarea blocajului guvernamental in noaptea din 1 octombrie. Cei trei sunt angajati ai agentiei de publicitate Saatchi & Saatchi, dar siteul nu este un proiect oficial al agentiei. Ei au dezvoltat siteul in mai putin de trei ore si trei saptamani mai tarziu aveau deja 70.000 de vizite, potrivit lui Nowicki, anuntaCapital.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro