Arhiepiscopul Ciprului vrea sa reprezinte actionarii Bank of Cyprus pentru a face "ordine" in banca
Liderul Bisericii Ortodoxe din Cipru, arhiepiscopul Chrysostomos, a declarat ca este tentat sa ceara tuturor actionarilor Bank of Cyprus sa-l numeasca drept reprezentant la adunarea generala a actionarilor, pentru a pune „in ordine lucrurile” din banca, relateaza Mediafax.
Cipru a fost nevoit sa inchida a doua mare banca a tarii, Cyprus Popular Bank, si sa restructureze cea mai mare institutie de credit, Bank of Cyprus, inclusiv printr-o recapitalizare cu fonduri din conturile deponentilor, pentru a obtine un pachet de ajutor financiar de la statele zonei euro si FMI.
Principala problema a arhiepscopului pare sa fie legata de implicarea bancii centrale a Ciprului la Bank of Cyprus, situatie pe care o considera inacceptabila, scrie publicatia Cyprus Mail.
„Nu se poate ca o autoritate de reglementare, cum este banca centrala, sa decida ce se va intampla la Bank of Cyprus. (…) Sunt tentat sa cer tuturor actionarilor sa ma nominalizeze ca reprezentant, astfel incat sa-mi fac aparitia la adunarea generala a actionarilor pentru a pune lucrurile in ordine”, a declarat Chrysostomos pentru postul public de televiziune.
Biserica Ortodoxa din Cipru este un actionar important la Hellenic Bank, a treia mare institutie de credit a tarii inaintea restructurarii sectorului bancar, dar detine actiuni si la Bank of Cyprus.
Actionarii Bank of Cyprus vor fi consultati in curand pentru alegerea unui nou consiliu director si a unui director general.
Totodata, arhiepiscopul a avertizat, fara sa dezvaluie nume, ca anumite persoane incearca sa preia controlul Bank of Cyprus.
Banca centrala a Ciprului discuta noua structura a actionariatului Bank of Cyprus cu partile interesate. Cel mai mare pachet de actiuni la banca, de 18%, este detinut de administratorul Cyprus Popular Bank, institutie de credit inchisa, ale carei active bune au fost preluate de Bank of Cyprus.
De asemenea, Bank of Cyprus a folosit fonduri reprezentand 47,5% din depozitele negarantate, de peste 100.000 de euro, constituite la banca pentru a se recapitaliza. Deponentii au primit in schimbul banilor actiuni la banca.
Potrivit unor informatii din presa cipriota, circa 15% din actiunile Bank of Cyprus se afla in posesia unor straini, mai ales certateni rusi.
In Romania, Cyprus Popular Bank detinea filiala Marfin Bank Romania, in timp ce Bank of Cyprus opera prin intermediul unei sucursale.
Marfin Bank Romania a preluat de la sucursala din Romania a Bank of Cyprus depozite in valoare totala de 77 de milioane euro si active brute de 82 de milioane euro.
Banca Centrala a Ciprului a aprobat in 25 aprilie transferul depozitelor sucursalei Bank of Cyprus din Romania, impreuna cu lichiditatea si creditele de retail si pentru IMM-uri care sa acopere valoarea pasivelor, in bilantul filialei Cyprus Popular Bank, Marfin Bank, institutie de credit inregistrata in Romania si supravegheata de BNR.
Marfin Romania a fost capitalizata de catre Cipru cu 20 de milioane de euro.
In cazul in care negocierile ar fi esuat, depozitele de la sucursala Bank of Cyprus ar fi intrat sub legea de restructurare a sistemului bancar din Cipru, ceea ce presupunea taieri din sumele care depasesc plafonul de garantare de 100.000 de euro, pentru populatie si IMM-uri.