Sari direct la conținut

Summitul G20: Cresterea economica si somajul, prioritatile pe termen scurt. Grupul "sustine in totalitate" planul de actiune impotriva multinationalelor care fug de plata impozitelor

HotNews.ro

Marile puteri din G20 au convenit sambata, la Moscova, sa acorde prioritate pe termen scurt cresterii economice, trecand pe planul secund disciplina bugetara, din cauza unei economii mondiale fragile, relateaza AFP.

Ministrii de Finante si guvernatorii bancilor centrale din cele 20 de tari bogate si emergente, reuniti de vineri in capitala Rusiei pentru a pregati summitul sefilor de stat ce va avea loc in luna septembrie, la Sankt Petersburg, apreciaza ca „economia mondiala ramane inca firava, iar redresarea fragila si inegala”, potrivit comunicatului final difuzat la finalul reuniunii.

In cadrul Planului de Actiune ce va fi decis in timpul summitului de la Sankt Petersburg, tarile din G20 au cazut de acord sambata asupra faptului ca „prioritatea pe termen scurt este reducerea somajului si cresterea economica”.

Statele din G20 vor „sa calibreze ritmul si structura” eforturilor bugetare pentru reducerea deficitelor in functie de conditiile economice ale fiecaruia.

Strategiile de consolidare bugetara sunt, potrivit lor, necesare in economiile avansate, insa doar „pe termen mediu”.

Ministrii de Finante si bancherii centrali din G20 au anuntat de asemenea ca „sustin in totalitate” planul de actiune al OCDE (organizatie a tarilor dezvoltate) impotriva strategiilor fiscale adoptate de companiile multinationale pentru a scapa de impozite.

Organizatia de Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a propus vineri un plan de actiune pentru a lupta impotriva asa-numitei „optimizari fiscale” utilizata de unele multinationale, care exploateaza fisurile din sistem pentru a plati mai putine impozite.

Printre companiile care in ultima perioada au fost acuzate ca utilizeaza metode contabile controversate se numara nume precum Google, Amazon si Starbucks.

Acest plan in 15 puncte, prezentat de OCDE si sustinut de Franta, Germania, Marea Britanie si Rusia, este considerat „ambitios”. „Incurajam toate tarile interesate sa participe”, au adaugat tarile membre ale organizatiei.

„Aplicarea acestor masuri doar intr-o singura tara sau intr-un grup de tari nu va da rezultate”, a avertizat joi ministrul rus Anton Siluanov.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro