Sari direct la conținut

VIDEO Presedintele Traian Basescu a primit-o la Palatul Cotroceni pe Christine Lagarde: Romania trebuie asistata de FMI inca doi ani. Prin decizii populiste putem dezechilibra tara, iar aceasta tendinta exista

HotNews.ro

Presedintele Traian Basescu a primit-o marti dimineata, la Palatul Cotroceni, pe Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar International, ocazie cu care seful statului a reiterat faptul ca Romania a incheiat cu succes acordul cu FMI si UE si urmareste acum un nou acord preventiv inca doi ani.

„Am reusit sa finalizam al doilea acord cu FMI. Sa fim cinstiti, au fost cateva probleme, dar cu bunavointa tuturor acordul a fost finalizat. Acum trebuie sa pornim unul nou”, a afirmat Basescu la inceputul intalnirii cu directorul FMI.

Traian Basescu a declarat de asemenea ca bancile ofera bani cu dobanzi foarte mari si este nevoie de instrumente pentu ca bancile sa ofere stabilitate, iar micile intreprinderi sa fie incurajate.

Totodata, Basescu s-a referit si la necesitatea restructurarii companiilor de stat.

Traian Basescu a notat ca Romania poate fi dezechilibrata foarte usor din punct de vedere al stabilitatii macroeconomice, doar prin cateva decizii populiste, iar aceasta tendinta exista in momentul de fata.

„Am cateva idei referitoare la acest nou acord. In primul rand, cred ca in calitate de tara care a semnat deja Tratatul fiscal trebuie, din punctul de vedere al FMI, sa tintim obligatiile stipulate in acest tratat. In al doilea rand, suntem pe drumul bun in ce priveste macrostabilitatea economica, dar acest proces nu s-a consolidat si trebuie sa lucram din greu pentru a mentine macrostabilitatea economica. Daca ne uitam la cifre, putem constata usor ca doar prin cateva decizii populiste putem dezechilibra foarte usor Romania. Iar aceasta tendinta exista in acest moment in Romania”, a spus Traian Basescu, citat de agentia Agerpres.

Declaratia in engleza in acest sens a lui Traian Basescu: „We have to work hard maintaining the macro-stability of Romania. Only with few populist decision we can dezechilibreit (sic!) Romania very easy”, i-a spus Basescu sefei FMI.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/9b6448c8f4ef2372fda77a04bd499fba/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

Directorul general al FMI se afla in Romania, luni si marti, iar miercuri, o misiune a Fondului va veni la Bucuresti pentru discutii privind un nou acord de imprumut cu Romania.

Lagarde a precizat ca se afla pentru prima data in Romania si abia asteapta negocierile pentru urmatorul pas, aratand ca trebuie facute mai multe reforme structurale.

Christine Lagarde este la prima sa vizita la Bucuresti dupa numirea in functie, in luna iulie 2011. Dupa Romania, Lagarde va vizita si Lituania, in perioada 17-18 iulie.

Autoritatile au precizat anterior ca doresc ca noul acord sa fie incheiat pentru o perioada de doi ani.

Cel mai recent acord al Romaniei cu FMI si UE, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autoritatile romane ca preventiv, fara sa fie trase fonduri, dupa o intelegere de tip stand-byde circa 13 miliarde de euro semnata in 2009 si finalizata in 2011.

Ultimul acord a fost parafat in primavara anului 2011, in continuarea acordului inceput in 2009, si trebuia sa se incheie in martie 2013. Board-ul FMI a aprobat in martie cererea autoritatilor romane de extindere cu trei luni a acordului, pana la sfarstul lunii iunie, astfel incat Guvernul sa aiba timp sa reduca arieratele si sa adopte masuri de imbunattire a managementului companiilor de stat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro