Sari direct la conținut

Reforma Ciolos: Acord politic pentru o noua politica agricola a UE

HotNews.ro
Dacian Ciolos, Foto: Bety Blagu / HotNews.ro
Dacian Ciolos, Foto: Bety Blagu / HotNews.ro

Parlamentul European, Consiliul de Ministri al UE si Comisia Europeana au ajuns miercuri la un acord privind o reforma a politicii agricole comune (PAC) pentru perioada de dupa 2013, anunta un comunicat al Comisiei Europene. Reforma Ciolos – asa cum este denumita dupa numele comisarului pentru agricultura, Dacian Ciolos – are ca principale obiective o atentie mai mare pentru protectia mediului, inlaturarea unor nedreptati precum subventionarea aeroporturilor sau cluburilor de golf care detin terenuri agricole, dar si micsorarea direferenlor dintre subventiile primite de fermier in diferite state membre UE.

„Sunt foarte multumit de acest acord… Va conduce la schimbari profunde: plati directe mai echitabile si mai verzi, consolidarea pozitiei agricultorilor in cadrul lantului alimentar si asigurarea unei mai mari eficacitati si transparente a PAC. Aceste decizii constituie un raspuns ferm al UE in fata provocarilor legate de securitatea alimentara, schimbarile climatice, cresterea economica si crearea de locuri de munca in zonele rurale”, a declarat Dacian Ciolos, citat in comunicatul CE.

Modificarile majore aduse de Reforma Ciolos:

Platile:

  •     Convergenta: repartizarea bugetului PAC va garanta faptul ca niciun stat membru nu primeste mai putin de 75 % din media la nivel de Uniune, pana in 2019. La nivelul statelor membre sau al regiunilor, se vor reduce decalajele dintre valorile sprijinului acordat exploatatiilor: ajutorul la hectar nu va putea cobori sub cota de 60 % din media ajutoarelor platite pana in 2019 intr-o anumita zona administrativa sau agronomica. Statele membre vor putea acorda ajutoare mai mari pentru „primele hectare” ale unei exploatatii, pentru a oferi un sprijin sporit structurilor mici si mijlocii. Pentru noile state membre, mecanismul SAPS (plata unica pe suprafata) va putea fi prelungit pana in 2020.
  •     Doar agricultorii activi vor putea beneficia de un ajutor pentru venit (este definita o lista de activitati excluse)
  •     Tinerii agricultori: instalarea tinerilor va fi puternic incurajata, prin instituirea unui ajutor suplimentar de 25 % pe durata primilor 5 ani, care se va aplica in toate statele membre. Aceste subventii se vor adauga masurilor de investitii in favoarea tinerilor, deja disponibile.
  •     Statele membre vor putea acorda, de asemenea, un sprijin mai consistent zonelor defavorizate. Vor putea fi alocate plati cuplate unui numar limitat de productii, cu o cuplare specifica de 2 % pentru proteinele vegetale, pentru reducerea dependentei UE de importurile din acest domeniu.

Sprijinirea fermierilor:

  •     Organizatiile profesionale si interprofesionale vor fi incurajate, iar pentru anumite sectoare (lapte, carne de vita si manzat, ulei de masline, cereale) se vor institui norme specifice in materie de dreptul concurentei. Acestea vor putea negocia contracte de vanzare in numele propriilor membri, generand astfel un plus de eficacitate.
  •     Cotele de zahar vor fi eliminate in 2017, consolidandu-se in acelasi timp organizarea sectorului, cu ajutorul unor contracte si acorduri interprofesionale obligatorii.
  •     Sistemul drepturilor de plantare din sectorul vitivinicol va fi inlocuit, incepand din 2016, de un mecanism dinamic de gestionare a autorizatiilor de plantare implicand mai mult organizatiile profesionale, care va fi aplicabil pana 2030, cu o limita de plantare stabilita la 1% din vie pe an.

Protejarea mediului

  •     „Inverzirea”: 30% din platile directe vor fi legate de respectarea celor trei practici agricole benefice pentru mediu: diversificarea culturilor, mentinerea pajistilor permanente si conservarea a 5 % si apoi a 7 % din zonele de interes ecologic, incepand din 2018 sau de alte masuri considerante cel putin echivalente din punctul de vedere al beneficiilor pentru mediu.
  •     Cel putin 30 % din bugetul programelor de dezvoltare rurala vor trebui alocate unor masuri de agromediu, sprijinirii agriculturii ecologice sau unor proiecte legate de investitii sau masuri de inovare in favoarea mediului.
  •     Masurile de agromediu vor fi consolidate. Ele vor trebui sa vina in completarea practicilor aplicate in cadrul masurilor de inverzire. Aceste programe vor trebui sa fie mai ambitioase si deci mai eficace din punctul de vedere al protectiei mediului (garantia absentei dublei finantari).

Transparentizare:

  •     Mijloacele de sprijinire a cercetarii, inovarii si schimbului de cunostinte vor fi dublate.
  •     Programele de dezvoltare rurala vor fi mai bine coordonate cu celelalte fonduri europene, iar abordarea pe axe va fi inlocuita cu o abordare strategica nationala sau regionala.
  •     O schema de ajutoare simplificata pentru micii agricultori va fi pusa la dispozitia statelor membre care doresc acest lucru.
  •     Toate ajutoarele din cadrul PAC vor fi facute publice, cu exceptia sumelor foarte reduse, alocate micilor agricultori.

Dacian Ciolos, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, va sosi in Romania vineri, 28 iunie 2013, unde va avea o intalnire cu senatorii si deputatii membri in comisiile de agricultura din Parlament, o intalnire cu ministrul Daniel Constantin si reprezentanti ai organizatiilor agricole.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro