Sari direct la conținut

Business Report: Companiile care mai dau prime de Paste in al cincilea an de criza; Profitul Gazprom a scazut cu aproape 10% in 2012; Inflatia din zona euro a scazut in aprilie la minimul ultimilor trei ani; Ce spitale private si publice din Romania au fost acreditate in ultimii doi ani

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Profitul Gazprom a scazut cu aproape 10% in 2012. Profitul grupului rus de stat Gazprom, cel mai mare producator de gaze naturale din lume, a scazut, anul trecut, pentru prima data in mai mult de un deceniu, cu 9,5%, ca urmare a declinului cererii din Europa si a cresterii cheltuielilor operationale, potrivit Mediafax. Grupul Gazprom a raportat ultima data o scadere a profitului net in anul 2001. Profitul net al grupului a coborat la 1.180 miliarde de ruble (38 miliarde de dolari), de la 1.300 miliarde de ruble in 2011. Veniturile acestuia au crescut cu 2,7%, la 4.760 miliarde de ruble (153,4 miliarde de dolari), dupa ce declinul exporturilor a fost compensat prin preturile mai mari. Volumul vanzarilor a scazut pe piata din Rusia si in fostele state sovietice. Cheltuielile operationale au urcat cu 18% anul trecut, la 3.480 miliarde de ruble (112,15 miliarde de dolari), acestea fiind influentate de costurile mai mari determinate de taxa pe extractie si cheltuielile cu personalul, scrieBursa.ro.

Ce sta in calea curateniei din sistemul bancar. Dupa ce conducerile bancilor au ajuns sa fie impinse de actionari sa taie din personal si active pentru a readuce bancile pe profit, sindicatele admit in premiera ca ar fi de acord cu reducerile de posturi. De ce au intarziat bancile sa se restructureze, in conditiile in care economia s-a ajustat atat de mult pe fondul crizei? Pentru ca au mizat pe faptul ca economia se va intoarce, ceea ce nu s-a intamplat. Iar acum, cand au inceput sa fie lovite de pierderi, pe fondul creditelor neperformante ajunse la cer si al scaderii intermedierii financiare, sunt fortate sa se restructureze radical, si la nivelul personalului si la nivelul activelor, spune analistul financiar Florin Citu. Anul trecut numarul angajatilor din sistemul bancar s-a redus cu circa 4.000, pana la 61.770, fara ca vreo banca sa anunte un program de restructurare de personal. Pentru acest an, desi doar o banca a anuntat un program important de restructurari de personal, este de asteptat ca numarul angajatilor din sistemul financiar-bancar sa scada cu peste 10.000, din care in jur de 7.000 doar din banci, potrivit lui Constantin Paraschiv, presedintele Federatiei Sindicatelor din Asigurari si Banci (FSBA), anuntaCapital.ro.

Companiile care mai dau prime de Paste in al cincilea an de criza. Companiile cu cele mai bune performante isi rasplatesc cel mai bine angajatii. Astfel, potrivit noului contract colectiv de munca, angajatii de la Dacia iau o prima de 1.023 de lei, brut, pentru Paste. Acestia vor primi si un bonus generos pentru 2012. O prima de valoare similara va intra in conturile angajatilor de la Ford. Companiile din industria alimentara vor acorda salariatilor in special produse realizate chiar de ei drept cadou de Paste. Sorin Minea, seful Romalimenta si patronul Angst, nu s-a decis inca asupra modului in care isi va rasplati angajatii. Primele, ne-a explicat Minea, vor fi acordate doar celor cu performante deosebite. De asemenea, conducerea ArcelorMittal Galati si cea a Mechel acorda cate 200 de lei angajatilor. Alte companii au oferit cosuri-cadou. Potrivit unei firme specializate in realizarea acestor cadouri, valoarea medie a unui cos cadou este de 75 de lei pentru un angajat si de 300 de lei pentru un partener de afaceri, informeazaEVZ.

Romanii si munca. Patronii sunt rai, bugetarii muncesc putin, salariul – mai important decat pasiunea. Aproape 6.000 de romani au raspuns unui sondaj despre raportarea la munca, realizat de Rogalski Grigoriu Public Relations pe platfoma de cercetare Ivox.ro. Rezultatele cercetarii schiteaza portretul angajatului roman in anul 2013. Romanii cred ca munca ne poate scoate din criza, insa cand vine vorba de auto-evaluare, aproape jumatate dintre cei chestionati cred ca romanii sunt lenesi. Doar unul din trei angajati este pasionat de slujba lui, iar sefii sunt departe de a fi niste modele. Voluntariatul si munca in folosul altora nu e pentru romani, care muncesc pentru salariu si pentru a-si plati datoriile. 80,59 % dintre romani cred ca prin munca putem iesi din criza, scrieAdevarul.

Inflatia din zona euro a scazut in aprilie la minimul ultimilor trei ani. Inflatia din zona euro a scazut, in luna aprilie, la 1,2%, inregistrand minimul ultimilor trei ani, relateaza Mediafax, potrivit unui comunicat publicat ieri de Eurostat, biroul de statistica al Uniunii Europene (UE). In luna martie, inflatia a fost de 1,7%. Inflatia din zona euro se plaseaza sub nivelul tinta al Bancii Centrale Europene (BCE), de 2%, pentru cea de-a treia luna consecutiv. Rata somajului din zona euro a crescut in luna martie la 12,1%, cel mai ridicat nivel din 1995, potrivit unui alt comunicat transmis marti de Eurostat. Cresterea preturilor de consum din zona euro a fost incetinita in luna aprilie in principal de costul energiei, care a scazut cu 0,4% dupa o crestere de 1,7% in martie. Rata inflatiei care exclude preturile volatile, precum cele la energie, alimente si bauturi alcoolice, a scazut de la 1,5% la 1% in aprilie, anuntaBursa.ro.

Ce spitale private si publice din Romania au fost acreditate in ultimii doi ani. Anul trecut, Romania era singura tara din Uniunea Europeana care nu avea acreditat niciunul dintre cele 435 de spitale. In iulie 2012, Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor (CoNAS) a acreditat primul spital privat din tara – Euroclinica Hospital, din Baia Mare. Apoi, au urmat tot mai multe spitale, si private si publice, astfel incat lista a ajuns la 33 de spitale acreditate si alte zeci care sunt inscrise pentru acreditare. In total, in procesul de acreditare au fost inscrise 459 de spitale, dintre care 74 unitati sanitare private. Aceste spitale vor fi evaluate in functie de optiunile lor pe durata primului ciclu de acreditare care dureaza cinci ani, respectiv 2011 – 2015. Vor fi evaluate in medie 51 de spitale pe trimestru. Care este de fapt miza acestui proces foarte anevoios? Pana in 2014 toate spitalele trebuie sa treaca prin acest proces de evaluare deoarece fara aceasta spitalele nu ar mai putea primi bani de la bugetul de stat pentru ca nu s-ar mai putea incheia contract cu Casa de Asigurari de Sanatate pentru decontarea serviciilor medicale prestate, informeazaCapital.ro.

Viitorul VW CC va avea o varianta shooting brake. Volkswagen se inspira din modelele care au succes pe piata, pentru a-si configura urmatoarele hituri. Este cazul viitoarei generatii CC, care va avea si o versiune de caroserie shooting brake. Asadar, constructorul german preia din mers ideea break-ului sportiv, lansata de Mercedes, cu CLS, si care a prins foarte bine pe piata. Astfel, Volkswagen raspunde celor care cereau o versiune break pentru CC, insa noutatea vine doar cu urmatoarea generatie a acestui model, incepand din 2015. Volkswagen (Passat) CC shooting brake va fi mai mare decat actualul CC, lungimea urmand sa treaca de 4,9 m. In atari conditi, portbagajul ar putea atinge un volum de 570 litri! Noua versiune constructiva ar urma sa acopere segmentul liber din gama VW, dintre Passat si varful de gama Phaeton, scrie24auto.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro