Sari direct la conținut

Business Report: Raiul spalatorilor de bani: Apare "bancomatul" la care schimbi monede virtuale in bani reali; Cine si cati bani pierde din energia verde; Ce probleme il asteapta pe cumparatorul bancii cu cea mai mare expunere imobiliara din Romania; De ce nu scade factura la electricitate

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Cristina Chiriac: „Taxele la stat – cea mai mare problema a fiecarui antreprenor”. Interviu cu doamna Cristina Chiriac, presedintele Asociatiei Nationale a Antreprenorilor din Romania si ambasador al Antreprenoriatului Feminin Reporter: Cat de greu/usor este sa infiintezi o firma in Romania, in prezent? Cristina Chiriac: Am sa va raspund simplu si la obiect. Nu este greu sa infiintezi o firma. Incepand cu 2012, procedurile de infiintare a unei firme sunt mult mai rapide, dureaza cam 3 zile si gata. Ideea este sa stii ce sa faci cu ea dupa infiintare, sa te descurci prin hatisul birocratiei romanesti, sa ai timp si bani implicit. Reporter: Ce ar trebui sa cantareas-ca in luarea deciziei infiintarii unei afaceri? Cristina Chiriac: De fapt, aici se regaseste miezul problemei. Depinde ce iti doresti de la viata ta; daca iti doresti mai mult, atunci categoric alta solutie nu exista decat sa risti si sa devii propriul stapan. Am stat de vorba cu un tanar specialist in IT acum cateva zile si care imi povestea cat de dezamagit este de sistemul de promovare a tinerilor in Romania si cat ii este de teama sa porneasca o afacere. L-am intrebat concret ce il opreste sa fie propriul stapan, iar ras-punsul m-a uimit: daca sansa de reusita este mai mica de 80%, atunci mai bine nu risca. Integral inBursa.ro.

Ce probleme il asteapta pe cumparatorul bancii cu cea mai mare expunere imobiliara din Romania. Saptamana aceasta se va decide soarta sucursalei Bank of Cyprus din Romania, scoasa la vanzare ca urmare a crizei izbucnite recent in Cipru. Cumparatorul urmeaza sa mosteneasca un portofoliu destul de greu de active imobiliare toxice. Sucursala din Romania a Bank of Cyprus are o expunere pe sectorul imobiliar si hotelier de peste 65% din portofoliul total de credite, conform ultimului raport financiar al bancii. Volumul total de credite acordate de banca cipriota pe teritoriul Romaniei este de circa 574 mil. euro, din care peste 225 mil. euro sunt directionati catre proiecte imobiliare, 42,5 mil. euro catre constructii si 109 mil. euro catre sectorul hotelier. Doar bancile grecesti mai au expuneri imobiliare atat de extinse, insa Bank of Cyprus are cea mai mare pondere, fiind concentrata inca de la intratea pe piata romaneasca spre creditarea proiectelor imobiliare, anuntaCapital.ro.

Somaj alarmant in randul tinerilor sub 25 de ani din UE. Romania – cea mai pregnanta falie intre generatii. Somajul a atins cota alarmanta de 12% la nivelul Zonei Euro. In randul tinerilor sub 25 de ani, situatia este de aproape doua ori mai grava, ponderea celor in cautare de lucru fiind de 23,9%. Romania se afla printre tarile care au reusit sa mentina acest fenomen in limite acceptabile la nivelul intregii populatii, dar se confrunta cu mari probleme la nivelul tineretului. Trebuie remarcat ca flagelul somajului se manifesta mai pregnant in Zona Euro decat pe ansamblul intregii Uniuni Europene, unde se inregistreaza un nivel de 10,9%, in crestere de la 10,2% in urma cu un an. La randul ei, UE se situeaza la nivelul acestui indicator macroeconomic esential mult peste SUA (7,7%) si Japonia (4,2%).De aceea, ar trebui sa abordam prudent adoptarea euro, informeazaCursdeguvernare.ro.

De ce nu scade factura la electricitate. Noile schimbari legislative pregatite pentru domeniul energetic nu ajuta cu nimic consumatorul de rand, care plateste luna de luna facturi tot mai mari la electricitate. S-a vorbit in ultimele zile despre masuri care ar trebui, in mod normal, sa scada substantial valoarea facturii de electricitate a romanilor. Concret, autoritatile propun suspendarea acordarii de certificate verzi, catre producatorii de energie din surse regenerabile, cativa ani. Acestea sunt un fel de bonusuri oferite acestor companii energetice si sunt finantate direct de pe factura la curent, urcand valoarea acesteia cu circa 10%. Cand a propus noile masuri, statul nu s-a gandit insa la consumatorul de rand, care va plati, se pare, acelasi pret ca pana acum. „In special la presiunea termocentralelor invechite, se incearca suspendarea acordarii de certificate”, a spus pentru EVZ Otilia Nutu, specialist in energie. Potrivit acesteia, lobbyul pe care il fac la autoritati reprezentantii termocentralelor invechite, care nu au mai putut livra energie odata de ce noii producatori au intrat in sistem, ar fi condus autoritatile la noul plan, scrieEVZ.

Cine si cati bani pierde din energia verde. Statul ia bani de la consumatori ca sa-i subventioneze pe producatorii eco. Subventiile pentru energiile regenerabile maresc pana la cote insuportabile costurile de productie in industrie, iar scaderea acestora provoaca pierderi investitorilor in sisteme ecologice. In plus, administratorii sistemului energetic sunt obligati sa faca echilibristica intre sursele clasice si cele „curate”. Romania si-a asumat la nivelul Uniunii Europene sa atinga un procentaj de energie regenerabila in consumul total de 24% in 2020. Prin legea interna, autoritatile din Romania si-au stabilit sa atinga, pana in 2020, un procent de energie electrica regenerabila de 38%, netinand insa cont de realitatile economice din tara. Astfel, Romania a devenit un El Dorado al investitorilor in energie regenerabila, dar si un iad pentru industriasi, care sunt obligati sa suporte, prin majorari de preturi, costurile pentru aceste surse, anuntaAdevarul.

Infruntarea finala pentru conducerea SIF Moldova. Grupul Banca Transilvania este cotat cu sanse mari sa isi impuna favoritii in noua conducere SIF Moldova, dupa alegerile din Adunarea Generala, programata pentru astazi (n.r. a doua convocare este vineri), in confruntarea cu actionarii coagulati in jurul omului de afaceri Mihai Rotaru. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare nu a informat, pana la inchiderea editiei, daca a identificat sau nu concertari intre actionarii SIF Moldova, companie unde pragul limita de detinere este, prin lege, de 5%. Comisia a discutat, marti, despre eventuale concertari pentru alegerile SIF2 Moldova, insa a lasat analiza finala pentu miercuri. Ieri a fost insa o zi foarte plina, la CNVM venind spre aprobare oferta Transgaz, trecuta prin sedinta de Guvern. CNVM a mai dat si in alte ocazii decizii, in miez de noapte, care au avut efecte in Adunari Generale tinute a doua zi, informeazaBursa.ro.

Raiul spalatorilor de bani: Apare „bancomatul” la care schimbi monede virtuale in bani reali. Utilizatorii de bani virtuali sunt pe punctul de a avea ATM-uri prin care isi pot accesa lichiditatile digitale. Din dorinta de a simplifica accesul la moneda virtuala Bitcoin, seful TDV Media lucreaza la lansarea unui ATM care sa permita utilizatorilor administrarea conturilor in Bitcoin. „Am conceput un ATM pentru Bitcoin si motivul pentru care am facut asta este pentru ca accesul la Bitcoini era cam dificil. Se pot comercializa prin intermediul serviciilor de schimb valutar de pe internet, dar nu este chiar atat de simplu de realizat acest lucru”, a declarat Jeff Berwick, CEO-ul TDV. Bitcoin este o moneda descentralizata ce se bazeaza pe un software care garanteaza accesul tuturor utilizatorilor la codul sursa si care se foloseste de conextiuni „peer to peer” (de la utilizator la utilizator) in tranzactiile monetare. Bancnotele pot fi schimbate cu usurinta in bitcoini si pot fi utilizate oriunde acestea sunt acceptate, scrieCapital.ro.

10 noi modele BMW, pana la finele lui 2014. Cu putin timp in urma, in cadrul conferintei de prezentare a rezultatelor pe 2012, sefii de la BMW au facut referiri si la viitorul marcii, mai exact la modelele planificate pana la finele anului viitor. Practic, vorbim despre noutatile din gama pentru urmatorii doi ani, 2013 si 2014. Conform previziunilor oficiale, avansate de directoratul BMW, vor fi 25 de noutati, aici fiind incluse si versiunile revizuite (facelift). Daca ne referim strict la modelele noi, acestea sunt in numar de 10. Printre noutatile asteptate se numara Seria 2 coupe si cabriolet (care va inlocui Seria 1 coupe), precum si Seria 4 (in locul Seriei 3 coupe), de asemenea in versiune inchisa si cabrio, precum si in format Gran Coupe. Acestora li se vor adauga noul X5, premierele absolute i3 si i8, un MPV inspirat din conceptul Active Tourer si, poate, M4/M3 si Z2, anunta24auto.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro