Ce poti face atunci cand primesti un ZBANG de la Ministerul Sanatatii?
Vineri dimineata, Dezbaterea Zilei la Europa FM a fost despre criza citostaticelor. Pe pagina lor de Facebook, o doamna povestea despre dificultatea de a face rost de aceste citostatice ieftine. In comentariile HotNews alti oameni povestesc aceleasi lucruri. Medicamente-lipsa.ro poate pune imediat la dispozitie cele 60 de cazuri, din ultima luna, cu bolnavi care nu au gasit aceste medicamente ieftine in tara.
In toata aceasta absurditate, vine Ministerul Sanatatii si ZBANGGG!
Spune comunicatul Ministerului Sanatatii, foarte iscusit formulat, ca 14 dintre cele 24 de citostatice absente ar exista in depozitele din Romania. La Unifarm adica, cel care e distribuitorul statului. Dar pacientii spun ca aceste medicamente nu ajung la ei. INCREDIBIL!
Hai sa reformulam: o parte din medicamentele lipsa exista in depozitul distribuitorului statului roman, dar bolnavii trebuie totusi sa le caute cu lumanarea prin alte tari. Din nou scriu: INCREDIBIL!
Pe mine nu ma intereseaza cine e vinovatul: Ministerul de Finante, spitalul, medicii, functionarii? Stiu doar ca, prin lege, Ministerul Sanatatii are datoria sa asigure accesul si gratuitatea acestor medicamente. Chiar si daca asta inseamna sa verifice fiecare spitalut de stat din tara sau sa se ia de guler cu finantistii lui Gherghina (o eminenta cenusie care invarte bugetul Romaniei).
Pentru ca s-ar lua de guler ca sa rezolve situatia unor oameni foarte bolnavi care au DREPTUL, prin lege, la aceste medicamente. si tot romanul i-ar sprijini in lupta asta.
Mai spune comunicatul Ministerului Sanatatii ca va propune Executivului „o modalitate de suplimentare a fondurilor, cu o suma cuprinsa intre 500.000 si 1.000.000 Euro, pe care UNIFARM sa o utilizeze in achizitionarea medicamentelor pentru realizarea echilibrului financiar intre plata facuta la furnizor, in avans, la cumparare sau la 30 de zile, si decontarea serviciilor medicale de catre casele de asigurari la 210 zile.”
Pai exact aceasta era masura corecta propusa de Ministerul Sanatatii (prin vocea lui Raed Arafat) in urma cu doua luni si respinsa miercuri de guvernul Ponta, prin decizia Ministerului de Finante. Despre asta am scris ieri si de la asta a pornit totul. Ce facem acum: propunem din nou acelasi lucru? Sau daca nu, care e cealalta „modalitate de suplimentare” despre care se scrie in comunicat?
In plus, Ministerul Sanatatii admite in comunicatul sau existenta blocajului birocratic: chiar daca medicamentele sunt in depozitele Unifarm, ele nu pot fi achizitionate de catre spitale. Pentru ca spitalelor li se cere sa plateasca cu banii jos, dar statul nu le ofera banii sa faca asta decat dupa 210 zile. Pai si cine sa rezolve problema asta daca nu INSUSI Ministerul care este bratul executiv in statul roman?
Concluzia: comunicatul Ministerului Sanatatii nu doar ne spune ca ne-am intors exact unde eram inainte de propunerea lui Raed Arafat (adica in acelasi haos), dar ca absurditatea situatiei e si mai mare decat credeam noi, cu naivitate.
Ce poti face atunci cand primesti un astfel de comunicat-zbang de la Ministerul Sanatatii? Spuneti-mi voi va rog, ca eu nu stiu.
- Reiau mai jos un fragment din scrisoarea adresata de Cristian Cojocaru, un bolnav de cancer care s-a confruntat cu problema asta, premierului Victor Ponta:
„Domnule Prim Ministru, in ierarhia acestui minister exista un Dumnezeu, caci cum ar putea fi numit cel care isi asuma dreptul de a imparte sau nu tratamentul de care depinde viata si moartea??? Cine este acest Dumnezeu? Dumneavoastra sunteti cei care aveti drept de viata si de moarte asupra noastra, a celor bolnavi de cancer. Dumneavoastra puteti decide daca vor trai mai multi sau nu. In acest context va rog, domnule Prim Ministru, sa cereti incetarea jocului de-a Dumnezeu celor pe care ii conduceti si sa acordati fondurile necesare pentru ca toti cei care trebuie sa beneficieze de programul Ministerului Sanatatii sa se poata bucura de dreptul la viata.”