FOTOGALERIE Hotel Cismigiu, redeschis dupa 17 ani. Cum arata acum o cladire – simbol a Bucurestiului interbelic
Celebrul hotel Cismigiu, unul dintre cele mai grandioase simboluri ale micului Paris, s-a redeschis miercuri, dupa o investitie de circa 15 milioane de euro. Cladirea a fost inchisa in 1995 din cauza starii avansate de degradare si a stat in paragina aproape 10 ani, pana in 2004, cand a fost cumparata de compania spanilola Hercesa si au inceput lucrarile de reabilitare. Din cladirea veche, s-au pastrat doar fatadele dinspre bulevardul Regina Elisabeta si str. Brezoianu, restul fiind reconstruit. Cladirea si-a pastrat functiunea care a consacrat-o – cea de hotel, oaspetii avand la dispozitie 60 de apartamente de patru stele. La parterul imobilului se afla o librarie si Institutul Cervantes. Investitorii promit ca la inceputul anului viitor se va deschide la parter beraria Gambrinus, iar la ultimul etaj un restaurant.
Compania spaniola Hercesa a cumparat cladirea Hotelului Cismigiu in 2004. La vremea respectiva aceasta se afla in stare avansata de degradare. Initial, investitorii au dorit sa pastreze cladirea veche in integralitate. „In 2006 am inceput sa consolidam cladirea, insa din cauza starii avansate de degradare nu a fost posibil acest lucru. Din 2006 pana in 2009 am inceput sa demolam ceea ce era in interior si am lucrat la proiectul de refacere al cladirii. In 2009 am obtinut autorizatia de construire si ne-am apucat de treaba. O provocare a fost nivelul panzei freatice foarte ridicat in acel punct, ceea ce a constituit o problema pentru parcajul subteran – 36 de locuri”, a declarat pentru HotNews.ro Romeo Ghica, responsabilul de partea tehnica al companiei Hercesa.
„S-a dorit astfel readucerea la viata a unei cladiri care a reprezentat o buna perioada de timp un simbol al Bucurestiului, un loc de referinta pentru viata sociala a capitalei. Inca de la inceputul lucrarilor, echipele de arhitecti si constructori si-au fundamentat planurile si actiunile pe o idee importanta: cladirea trebuia sa pastreze la nivel arhitectural acelasi aspect impunator si elegant pe care l-a avut in momentul inaugurarii, in anul 1912. Astfel, in urma actiunilor de reconstructie a fost pastrata si reabilitata fatada originala, care prezinta elemente arhitecturale de la inceputul secolului 20. Interiorul a fost reconstruit de la zero si este echipat si amenajat conform cerintelor moderne de confort”, a declarat directorul companiei spaniole Hercesa, Mauricio Mesa Gomez.
Acesta sustine ca procedura de autorizare a lucrarilor de reabilitare a fost greoaie, dar a avut o relatie buna cu autoritatile: „Tot ce inseamna proceduri administrative este dificil aici, mai ales ca a fost vorba despre o cladire istorica. A fost nevoie de acordul Ministerului culturii, al primariei. Am avut insa o relatie buna si am capatat multa experienta”. Mauricio Gomez sustine ca investitia se va amortiza in 10 ani.
Arhitectii care au lucrat la proiectul de refacere a cladirii sustin ca decoratiile originale care s-au pastrat, au fost restaurate. „A fost o mare provocare sa lucram la acest proiect. Decoratiunile de pe fatada au fost recuperate si restaurate in masura in care s-a putut. Ce nu a putut fi recuperat, a fost refacut. La fel s-a intamplat si cu elementele din fier forjat. Pe santier am descoperiot doar una dintre cele doua porti monumentale de pe bd. Regina Elisabeta. Cealalta a fost refacuta. Parcajul subteran a reprezentat o mare provocare fiind vorba despre o cladire istorica. La fel si ssutinerea celor doua fatade”, a declarat Elena Saricu, membra a echipei de arhitecti care s-a ocupat de refacerea cladirii.
Mauricio Mesa Gomez, directorul companiei Hercesa, a declarat ca, in acest moment, se afla in negocieri cu proprietarii a inca cinci cladiri din centrul Bucurestiului, pentru a le renova si refunctionaliza. „Este vorba de cinci cladiri mari, importante. Cea mai mica are 2500 mp. Unii dintre proprietari au venit ei la noi. Pe altii i-am cautat noi. Din cele cinci cladiri vom alege o cladire sau doua pe care le vom restaura/reamenaja. Intentionam sa investim 16-17 milioane de euro”, sustine acesta.
Istoricul cladirii
– cladirea Hotelului Cismigiu este construita in 1912, dupa planurile arhitectului Arghir Culina pentru inginerul Nicolae Pissiota. La vremea respectiva, hotelul purta numele de Palace Hotel.
– in 1941, se deschide la parterul Hotelului Palace celebra berarie Gambrinus, proprietar fiind un anume Naumescu. Locul continua traditia celebrei berarii Gambrinus a scriitorului IL Caragiale. Marele dramaturg luase in 1901, in comandita renumita berarie Gambrinus, aflata inca din 1897 in casa Mandy de pe strada Ion Campineanu 4, langa Teatrului National.
– in 1948, cladirea hotelului este nationalizata si i se schimba denumirea din „Palace” in „6 Martie”.
– in 1965 primeste numele de „Hotel Cismigiu” – dupa parcul din vecinatate, unde cu 100 de ani inainte se instalase prima cismea din Bucuresti, iar seful lucrarilor peste cismelele orasului era numit si „marele cismegiu”.
– in 1990 hotelul devine Caminul Studentilor de la Academia de Teatru de Film.
– in 1995 cladirea este inchisa din cauza conditiilor mizere.
– in 2004, dezvoltatorul imobiliar spaniol, Hercesa, achizitioneaza cladirea.