Cu sau fara liberali la guvernare
Presedintele Traian Basescu l-a desemnat, luni, 17 decembrie, pe Victor Ponta la functia de premier desi a sugerat mereu in campanie ca nu o va face. Era, totusi, perfect constient ca nu va avea incotro in fata unei majoritati clare obtinute de USL dupa alegerile din 9 decembrie. Multi l-au crezut atunci pe cuvant. La un scor mai mic, presedintele mai avea spatii de manevra si, poate, un plan B. Asa, rolul sau s-a incheiat repede, insa ar fi o graba sa fie declarat invins. Sigur ca presedintele iese prost. Leul de la Cotroceni care ragea fioros inainte de alegeri sfarseste prin a scoate un mieunat penibil, exact ca pisicul de care radea mai deunazi. Acum, a venit randul pisicului sa faca pe leul.
Victor Ponta are la dispozitie zece zile pentru a forma noul guvern si cateva variante mari si late: cu UDMR dar fara liberali; fara UDMR dar cu liberalii; si cu UDMR, si cu liberalii. In realitate, marea optiune de ordin pragmatic este: cu sau fara liberali la guverare?
Argumente in favoarea eliminarii PNL din viitorul Guvern:
- PSD formeaza viitorul Guvern aruncand ceva firimituri UDMR, cu sustinere parlamentara de la PPDD, parte din PNL si eventual PDL (tacita), ceea ce-i ofera posibilitatea sa pastreze aproape intreaga putere pentru sine. Asta se traduce in mii de functii la nivel local, contracte, acces la resurse care ar indestula baronii PSD.
- Victor Ponta isi consolideaza puterea interna, aducand PSD in situatia in care l-a lasat Adrian Nastase in urma cu opt ani: guvernand aproape singur.
- PSD se legitimeaza in fata occidentului, eliminand de la putere un partid si niste lideri (Crin Antonescu, Dan Voiculescu) virulent anti-UE si anti-americani. (Presedintele Comisiei Europene, Jose Durao Barroso i-a felicitat pe Victor Ponta si PSD, nu USL-ul).
- Limitandu-se la o guvernare cu UDMR, Ponta calmeaza Bruxelles-ul, speriat ca Romania risca sa calce pe urmele Ungariei, evitand „modelul Victor Orban”: o putere discretionara, gata sa calce in picioare totul.
- Liber de contractul USL, Victor Ponta poate pretinde pentru PSD functia de presedinte in 2014.
- Premierul poate guverna mai eficient, iesit de sub eternul santaj politic exercitat de Dan Voiculescu, cu o capacitate mai mare de a impune o viziune si o ideologie. Aliantele se dovedesc in Romania puternice in opozitie, dar slabe la guvernare (eterna lupta pentru impartirea prazii, obiceiul de a arunca vina pe partenerul de alianta pentru esecurile guvernarii etc).
- Lasand justitia independenta, ceea ce va fi mai dificil intr-o combinatie cu PNL si Dan Voiculescu, Victor Ponta nu are decat de castigat: scapa in timp de mai toti adversarii politici interni si externi la fel cum s-a intamplat cu Adrian Nastase. Acest lucru nu garanteaza insa ca PSD, instalat de unul singur la putere, va exercita mai putine presiuni asupra justitiei cum a facut-o deja in repetate randuri.
- Un PNL scos de la guvernare il va decapita rapid pe Crin Antonescu de la sefia partidului, scotandu-l astfel definitiv din cursa pentru Cotroceni ravnita de PSD.
Argumente impotriva eliminarii PNL din viitorul Guvern:
- USD are o datorie fata de o parte semnificativa din electorat care a crezut in aceasta alianta. Prin urmare, Victor Ponta are obligatia de a respecta proprii alegatori (chit ca alegatorii pesedisti n-ar suferi prea mult daca se vor separa de liberali).
- Cativa baroni influenti (Dragnea, Mazare, Oprisan) prefera alianta cu liberalii si se declara impotriva guvernarii alaturi de UDMR deoarece USL le garanteaza linistea visata (mai putine anchete). Pierderea sprijinului baronilor ar putea insemna oricand pierderea partidului si implicit a pozitiei de prim-ministru.
- Impreuna cu PNL, PSD formeaza majoritatea constitionala si poate modifica legea fundamentala. Dar aici interesele celor doua partide sunt iarasi divergente, cel putin in privinta atributiilor presedintelui (ambele fiind interesante in mod real sa puna mana si pe aceasta functie). Insa modificarea Constitutiei ar insemna pentru cele doua partide posibilitatea de a-si lua cata putere vor, de a scapa de Traian Basescu si de a prelua putrea totala asupra unor institutii vitale: Curte Constitutionala, DNA, Parchetul General, CSM, ANI, servicii secrete etc.
- Cu o majoritate de peste 60% dintr-un Paralment obez, cu aproape 600 de parlamentari, Victor Ponta isi poate apara usor pozitia, chiar daca se va afla mereu la mana lui Crin Antonescu, Dan Voiculescu si Liviu Drangea.
- Impartind puterea cu PNL, PSD poate imparti in acest fel raspunderea guvernarii in caz de esec, mai ales ca 2013 se anunta si el greu din perspectiva economica.
- Trimitandu-i pe liberali in opozitie, in cazul in care Crin Antonescu nu va fi mazilit, risca sa-i mareasca liderului PNL sansele in 2014.
- Acceptand guvernarea cu UDMR in locul celei cu PNL, PSD risca sa piarda masiv electorat, in special in Ardeal. Singura consolare ar fi ca pana in 2014 nu mai sunt alegeri.
- Pierderea sustinerii mediatice a trustului Intact controlat de Dan Voiculescu.
Fiecare varianta are avantajele si dezavantajele ei. Ruperea USL l-ar avantaja pe Victor Ponta in consoliderea puterii sale si a PSD, dar l-ar incurca in atingerea unor obiective mai mari (modificareea Constitutiei si o eventuala noua tentativa de demitere a presedintelui Traian Basesacu). As rezuma insa observatiile la una singura: eliminarea PNL de la formarea guvernului ii creaza o problema de imagine pe termen scurt, dar il ajuta pe termen lung chiar daca obiectivele mari nu vor fi atinse.
Dar la fel de bine este posibil ca tot baletul cu UDMR si isterizarea Antenei 3 impotriva lui Victor Ponta pe motiv de „tradare” sa nu fie altceva decat jocul negocierii pentru a obtine maxim de profit la impartirea functiilor in viitorul Guvern. In acest caz, ceea ce pare astazi o drama politica (prima dupa armonia jucata in opozitiei) se va incheia cu clasicul „pupat toti piata endependenti” imediat dupa impartirea prazii, astfel incat PSD si PNL vor guverna, cu sau fara UDMR, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.