Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Cristian Sima in presa din Romania; FRAUDA LA REFERENDUM. Vaslui: Peste 350 de persoane moarte apar in listele electorale permanente pentru alegerile generale; Romania complica extinderea UE; Ce-au ajuns universitatile private: ziua – sali de clasa, noaptea – saloane pentru nunti

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Cristian Sima in presa din Romania. Presa din Romania a dezbatut pe larg cazul Cristian Sima, fostul presedinte al Sibex fiind de negasit. Adevarul publica un material in care anunta ca Sima ar fi fugit cu tot cu banii clientilor. Pe aceeasi linie Romania Libera scrie ca fostul presedinte al Sibex a „lasat VIP-urile cu ochii in soare” si se face referire la faptul ca printre „pagubitii” WBS Holdig se afla si Daniel Daianu, fost ministru de Finante. Acesta din urma a declarat ca se numara printre persoanele carora li s-au pierdut banii la WBS adougand ca „atunci cand s-a prezentat la sediul casei de brokeraj pentru a cere informatii despre situatia banilor din cont, nu i s-a dat niciun raspuns si i s-a spus doar ca Sima nu mai poate fi contactat”, declaratia fiind publicata in ziarul Capital. Tot aceeasi publicatie prezinta si punctul de vedere a lui Tudor Chirila, care a scris pe blogul sau ca nu se numara printre posibilele victime ale lui Cristian Sima, pentru ca nu mai investeste pe bursele internationale din 2011: „Nu stiu mai multe decat stie toata lumea in momentul de fata si anume ca domnul Cristian Sima a parasit tara. Nu sunt unul dintre clientii care si-au pierdut banii fie si pentru simplul fapt ca activitatea mea pe bursele internationale s-a incheiat din 2011. Eram si sunt (inca??) prietenul lui Cristian Sima. Cel putin pana cand se va proba limpede ca a parasit tara cu banii clientilor. Pentru mine aceste vesti sunt dureroase si socante. Nu acesta este Cristian Sima pe care l-am cunoscut si mi-e greu sa accept ca as fi prieten cu un escroc”. Cei de laMoney.ro ne prezinta in schimb o mica istorie a personajului Cristian Sima.

Basescu, presedintelui turkmen: Suntem la stadiul la care avem incredere si am constatat ca avem nevoie unii de altii. Presedintele Traian Basescu i-a spus joi, la Asgabat, omologului turkmen, Gurbanguli Berdamuhamedov, ca suntem la stadiul la care avem incredere unii in altii si la care s-a constatat ca avem nevoie unii de altii. „Ma simt onorat sa dau curs invitatiei dvs, ocazie cu care, in primul rand m-am intalnit cu un prieten si in acelasi timp am putut consolida cele incepute in anii anteriori. Eu o spun fara retinere, am progresat. In primul rand, suntem la stadiul la care avem incredere unii in altii, in al doilea rand si unii si altii am constatat ca avem nevoie unii de altii”, a declarat Basescu, in debutul intrevederii cu presedintele turkmen, in prezenta celor doua delegatii. El a mai subliniat ca Romania este deschisa sa creasca numarul de burse pentru tinerii turkmeni, adaugand ca sunt importante si schimburile culturale dintre cele doua tari, relateaza Agerpres. Basescu a mai vorbit si despre faptul ca este importanta prezenta firmelor romanesti in Turkmenistan, scrie Adevarul

Ce-au ajuns universitatile private: ziua – sali de clasa, noaptea – saloane pentru nunti. Un clasament al institutiilor cu activitate de cercetare din Romania realizat de asociatia oamenilor de stiinta Ad Astra scoate la iveala un adevar trist: numeroase universitati particulare sunt mult mai slab cotate decat o serie de licee din tara, directii de dezvoltare, agentii de mediu, institute, intreprinderi, combinate etc. Multe dintre universitati supravietuiesc organizand nunti la sfarsit de saptamana, in timp ce altele nu s-ar descurca fara finantarile din strainatate. Un clasament al institutiilor cu activitate de cercetare din Romania realizat de Ad Astra, asociatia oamenilor de stiinta din Romania, scoate la iveala un adevar crunt: numeroase universitati particulare sunt mult mai slab cotate din punct de vedere al productiei stiintifice (a se citi nivel de scolarizare) decat o serie de colegii sau licee din tara, directii de dezvoltare, agentii de mediu, institute, intreprinderi, combinate etc. Clasamentul s-a realizat pe baza articolelor stiintifice ISI Thompson (recunoscute si cu impact international) redactate de angajatii acestor entitati universitare, in perioada ultimilor zece ani, anunta Romania Libera.

Romania complica extinderea UE. Uniunea Europeana se vede nevoita sa aplice criterii mult mai dure pentru tarile-candidat la aderare ca urmare a recentelor incalcari ale statului de drept din noile state membre, derapaje care au subminat principiile democratice de baza ale uniunii. Astfel, Comisia Europeana a introdus noi controale si conditii si poate suspenda oricand procesul de aderare a unei tari daca se constata nereguli grave in privinta respectarii statului de drept. Introducand noi reguli de discliplina, Bruxelles-ul nu a facut altceva decat sa invete din experienta precedentelor valuri de aderare, comenteaza ziarul britanic Financial Times. „Lectiile invatate din aderarile anterioare subliniaza importanta unei atentii sporite acordate acestor domenii si imbunatatirii calitatii procesului”, se arata, de altfel, intr-un raport al executivului european ce analizeaza politica de extindere a Uniunii Europene, informeaza EVZ.

Uniunea Europeana trimite saracilor din Romania, in 2013, ajutoare alimentare in valoare de 56 de milioane de euro. Printre cele 19 state membre UE care vor primi la anul ajutoare alimentare pentru defavorizati se numara si Romania, careia i s-a repartizat o suma totala de 55.880.716 de euro. Uniunea Europeana a alocat 500 de milioane de euro pentru programul pe 2013 privind acordarea de produse alimentare pentru persoanele cele mai defavorizate.De aceste alimente (zahar si faina) vor beneficia, in Europa, aproximativ 18 milioane de persoane incluse in categoria defavorizatilor., fiind estimati peste 18 milioane de beneficiari din 19 state membre, printre care si Romania, careia ii revin 55.880.716 de euro. Suma alocata pentru 2013 a fost distribuita astfel: Belgia – 12.020.447 euro, Bulgaria – 19.093.054 euro, Republica Ceha – 183.869 euro, Estonia – 2.421.256 euro, Irlanda – 2.597.813 euro, Grecia – 22.017.677 euro, Spania- 85.618.342 euro, Franta – 71.367.188 euro, Italia- 98.269.857 euro, Letonia – 5.208.791 euro, Lituania – 7.866.396 euro, Luxemburg – 171.704 euro, Ungaria – 13.951.019 euro, Malta – 548.475 euro, Polonia – 76.924.105 euro, Portugalia – 19.517.541 euro, Romania – 55.880.716 euro, Slovenia – 2.588.445 euro si Finlanda – 3.753.305 euro, scrie Adevarul.

FRAUDA LA REFERENDUM. Vaslui: Peste 350 de persoane moarte apar in listele electorale permanente pentru alegerile generale. Peste 350 de persoane decedate, descoperite de cele 86 de primarii din judetul Vaslui in listele electorale permanente o data cu memorandumul organizat de Guvern dupa referendumul din iulie apar in continuare in listele permanente si pentru alegerile generale din 9 decembrie. Potrivit datelor comunicate de catre Prefectura Vaslui, listele electorale permanente pentru scrutinul din 9 decembrie vor cuprinde un numar de 367.502 persoane in judetul Vaslui, cu 856 de alegatori mai multi decat la alegerile locale din 10 iunie, transmite corespondentul MEDIAFAX. Pe listele electorale permanente sunt incluse si cele 359 de persoane decedate si 567 de persoane cu domiciliul stabil in strainatate care au fost descoperite in urma verificarilor facute de fiecare primarie in parte dupa referendumul din 29 iulie 2012. Chiar daca sunt, potrivit legii, organizatorii alegerilor, reprezentantii Prefecturii Vaslui sustin ca nu pot interveni pentru reactualizarea listelor electorale permanente, aceasta responsabilitate revenind strict primariilor din fiecare comuna si oras in parte. „Prin memorandumul organizat dupa referendumul din 29 iulie, s-a facut o verificare a unui numar de noua situatii a persoanelor care se aflau in listele electorale permanente, cum ar fi cei decedati sau care au obtinut statutul de cetatean roman cu domiciliul in strainatate, insa nu s-a interveni efectiv asupra acestor liste. Potrivit hotararilor de Guvern care fac referire la organizarea alegerilor generale din 9 decembrie, Institutia Prefectului judetului Vaslui nu are atributia de actualizare a listelor electorale permanente, aceasta obligatie revenind primarilor si serviciilor de evidenta a persoanelor din subordinea lor”, a declarat, joi, pentru corespondentul MEDIAFAX purtatorul de cuvant al Prefecturii Vaslui, Maria Costea, anunta Romania Libera.

Dreapta inainte de alegeri.Se vorbeste mult despre integrarea europeana, despre refacerea credibilitatii externe samd, dar se uita faptul ca Romania insasi este o parte a UE in care cetatenii se simt tot mai nesiguri. Deocamdata, singura oferta politica a aliantei ARD pare sa fie cinstea (prezumata) a candidatilor sai. Comisia de integritate condusa de Monica Macovei are ca misiune sa valideze candidaturile conform criteriilor anuntate. Cinstea nu e un lucru minor, dar intr-o competitie politica nu e deloc suficienta. Ceea ce lipseste in mod vadit este o platforma politica simpla si legata intim de marile preocupari ale momentului: relansarea economica si mai ales a increderii ca oricine isi poate proiecta un viitor in Romania. Se vorbeste enorm despre integrarea europeana, despre relatiile alterate cu Comisia de la Bruxelles, despre refacerea credibilitatii samd, dar se uita faptul ca Romania insasi este o parte a UE in care cetatenii se simt tot mai nesiguri. Tinerii se pregatesc sa plece inca de pe bancile scolii, cei aflati in floarea varstei pleaca sau se gandesc adesea sa o faca, iar ceilalti aflati pe panta coboratoare se gandesc cu groaza ca la un moment dat statul nu le va mai plati pensiile sau le va reduce inca odata. Asadar problema politica centrala a Romaniei, pe care elita politica nu indrazneste sa o formuleze deschis sau nu o percepe ca atare, este ca cetatenii tarii, intr-o proportie semnificativa, au un mare sentiment de nesiguranta, informeaza Deutsche Welle.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro