Sari direct la conținut

Sfiraiala- Franklin Templeton: 1-0. Cine e avocata Ioana Sfiraiala si cum s-a ajuns aici?

HotNews.ro

Ioana Sfiraiala este cunoscuta prin procesele prin care contesta legalitatea deciziilor luate pentru FP dupa preluarea administrarii de catre Franklin Templeton. Dupa ce actionarii FP au decis sa revalideze toate deciziile lor, Ioana Sfiraiala, reclamanta in calitate de actionara, a constestat si revalidarea. Avocatul Ioana Sfiraiala, actionar al FP a cerut Tribunalului Bucuresti anularea Hotararii Adunarii Generale a Actionarilor din data de 6 septembrie 2010, prin care Franklin Templeton a fost desemnata ca administrator al Fondului Proprietatea, motivand ca hotararea a fost luata cu incalcarea legii, pentru ca actul constitutiv care trebuia aprobat in AGA nu a fost publicat cu 30 de zile inainte de tinerea acesteia, asa cum prevede legea. Oficialii FP vor remite in cursul zilei de miercuri pozitia lor cu privire la implicatiile deciziei CAB.

Vezi aici un tabel cu lista proceselor intentate Fondului Proprietatea

Sfiraiala mentioneaza ca in AGA din 6 septembrie s-a aprobat modificarea actului constitutiv al Fondului Proprietatea, desi modificarile propuse de conducerea Fondului trebuiau publicate cu 30 de zile inainte de intrunirea actionarilor. Convocatorul AGA a fost publicat in Monitorul Oficial la 4 august, iar modificarile propuse pentru schimbarea actului constitutiv au fost publicate la 23 august, potrivit Mediafax.

„Paratul a incercat sa complineasca viciul convocarii din data de 4 august, prin publicarea unei a doua convocari, din 23 august, cand a fost publicat si continutul actului constitutiv ce se propunea a fi votat. Insa o asemenea masura nu este legala, deoarece nu se respecta termenul imperativ de 30 de zile care trebuie sa existe intre data publicarii convocarii si data stabilita pentru intrunirea Adunarii Generale, care termen se calculeaza de la data ultimei convocari”, mentioneaza Sfiraiala in cererea adresata Tribunalului Bucuresti.

Ea considera ca numirea companiei Franklin Templeton Investment Management Londra administrator la FP este nula, intrucat era conditionata de modificarea actului constitutiv al Fondului.

  • Cine este Ioana Sfiraiala?

Ioana Sfiraiala Membra a Baroului Bucuresti din 2000, absolventa a Universitatii din Bucuresti, Facultatea de Drept. Specializata in dreptul afacerilor, drept comercial, drept sportiv si dreptul concurentei, este partener al Casei de Avocatura Sfiraiala si Asociatii. Ea este si actionar la BCR si a inaintat in 10 ianuarie 2012, o actiune in care a chemat in judecata pe Erste Group Bank AG, EGB Ceps Holding GMBH si Banca Comerciala Romana.

Avocata cerea ca instanta sa-i oblige, in solidar, pe parati „la luarea masurilor si actiunilor prevazute de articolul13.2, litera a), din contractul de vanzare-cumparare de actiuni la BCR incheiat in data de 21 decembrie 2005 intre AVAS si Erste Bank”.

„Astfel, prin Contract, la art.13.2 – Obligatii post privatizare – s-a prevazut ca si conditie post privatizare, obligatia cumparatorului (Erste Bank, iar apoi EGB) de a lua masurile necesare in vederea admiterii la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti a actiunilor BCR (fara derularea unei oferte publice), fie efectuarea unei Oferte publice in vederea admiterii la tranzactionare a actiunilor BCR la Bursa de Valori Bucuresti”, noteaza Sfiraiala in actiunea depusa la Sectia a VI-a civila a Tribunalului Bucuresti.

Potrivit actionarului BCR, aceste masuri trebuiau luate in 36 de luni de la „finalizare” inteleasa ca „executarea de catre vanzator si cumparator a obligatiilor legate de vanzare cumparare ce le revin potrivit Clauzei 7 din contract (art.1.1 – Definitii – din Contract)”.

Avocata Ioana Sfiraiala arata ca „finalizarea” s-a realizat in 2006 si, cu toate acestea, nici pana la acest moment, „BCR si/sau actionarul majoritar, Erste Bank, iar mai apoi EGB Ceps Holding GMBH (creat ulterior de Erste Bank si care a preluat toate drepturile si obligatiile prevazute in contract) nu au luat masurile prevazute in contract in vederea listarii la BVB a actiunilor BCR”.

Potrivit celor mai recente date obtinute de la Depozitarul Central, capital social subscris si varsat al Fondului Proprietatea este de 13,77 miliarde de lei, fiind detinut de 4.437 de actionari. Cel mai mare actionar este Ministerul Finantelor, cu aproape 44,7% din capital.

Persoanele fizice controleaza 5,39 miliarde de actiuni, ceea ce reprezinta 39,15% din capitalul social, iar restul actiunilor, reprezentand 16,13% din capital, sunt detinute de companii.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro