Wall Street inchide in scadere
Bursa de la New York a inchis in scadere sesiunea de marti pe fondul problemelor bancilor din Spania, a castigurilor dezamagitoare si a temerilor legate de un semestru viitor dificil: Dow a cedat 0,82% si Nasdaq 0.94%.
Dow Jones Industrial Average a scazut cu 104.14 puncte la 12.617,32 puncte, iar Nasdaq, dominat de actiunile pe tehnologie, cu 27.16 puncte la 2862.99 de puncte.
Si S & P 500 a cedat 0,90% (-12.21 de puncte) incheind la 1.338,31 puncte.
Grija pentru Europa a fost intarita prin reducerea la „negativ” a perspectivei pentru Germania, Luxemburg si Tarile de Jos de catre agentia de rating Moody’s.
Spania poate recurge la un plan de salvare global „relaxat”, prin care sa solicite o linie de credit pentru a putea face fata unei scadente de plata de aproape 28 de miliarde de euro in luna octombrie a acestui an, pe care statul nu ar putea sa o onoreze la rata de dobanda actuala, a relatat marti cotidianul El Economista, citat de AFP.
Subliniind faptul ca pretul unei „salvari globale” pentru Spania, asemanator celor pentru Grecia, Irlanda sau Portugalia, ar fi foarte ridicat, Madridul are in vedere mai multe alternative, scrie cotidianul citand surse guvernamentale.
Acest nou ajutor european, dupa cel acordat bancilor spaniole, care poate ajunge pana la un nivel maxim de 100 de miliarde de euro, s-ar face prin negocierea unui plan de salvare global „relaxat”, conform surselor.
Moody’s a anuntat luni seara ca reduce perspectiva de rating a imprumuturilor pe termen lung de la „stabila” la „negativa” pentru Germania, Luxemburg si Olanda, ceea ce face ca Finlanda sa ramana ultima tara din cele 17 state membre ale zonei euro cu rating „stabil”.
Totodata, Moody’s a subliniat ca economia si finantele publice finlandeze vor fi intr-o situatie complicata daca in zona euro criza va continua, problemele de aici putand sa afecteze principalele sectoare de export ale Finlandei, a adaugat ministerul.
Agentia a justificat aceasta decizie de pastrarea a perspectivei stabile prin sanatatea finantelor publice finlandeze, stabilitatea unui sector bancar ce a investit putin in restul zonei euro, economisirea din randul populatiei si dorinta Finlandei de a se proteja de pierderi, solicitand garantii din partea altor tari din zona euro care se imprumuta de la partenerii lor.