Sari direct la conținut

Palatul Cotroceni nu-i Gradina Botanica: semeni Sulfine, culegi Crin!

Contributors.ro
Alin Theodor Ciocarlie, Foto: Hotnews
Alin Theodor Ciocarlie, Foto: Hotnews

Absolut previzibilă după alegerile locale din 10 iunie, surprinzătoare doar prin rapiditate şi eficacitate brutală, suspendarea preşedintelui de către parlament a acutizat la extrem dihotomia care domneşte de prea multă vreme în politica românească. De o parte – dl. Traian Băsescu, văzut de partizani ca un campion al corectitudinii, al reformei şi modernizării statului, iar de adversari drept un demon dictatorial şi abuziv; de cealaltă – USL, cu aceleaşi imagini în ochii susţinătorilor şi ai inamicilor. Din fiecare tabără curg acum torente de invective în direcţia celeilalte, cu argumente adeseori obiective.

Puţini sunt însă aceia care se mulţumesc să remarce că, de fapt, Traian Băsescu nu face decât să culeagă exact ceea ce n-a crezut niciodată că a semănat. Incompetenţa şi indiferenţa în alegerea şi promovarea colaboratorilor şi subalternilor i-au fost egalate doar de o surprinzătoare înclinaţie spre metode cel puţin blamabile în exercitarea autorităţii funcţiei de şef al statului.

Imaginea de campion al reformei şi modernizării statului nu a fost niciun moment susţinută de calitatea celor pe care i-a mandatat să le-nfăptuiască. Emil Boc, premierul pe care l-a susţinut până-n pânzele albe împotriva unei majorităţi parlamentare constituite ad-hoc în toamna lui 2009, ba chiar şi-mpotriva propriului partid, n-a depăşit nicio clipă statutul unei marionete prezidenţiale, evidenţiate doar printr-un veritabil paroxism demagogic. I s-au alăturat din 2005 încoace o întreagă serie de miniştri şi alţi înalţi demnitari ai PDL nuli ca Pogea şi culminând cu vestale cotroceniste ca Roberta Alma Anastase, Sulfina Barbu, Anca Boagiu sau Monica Iacob-Ridzi, a căror inadecvare cu funcţiile pe care le-au ocupat a reuşit doar s-o facă pe Elena Udrea să pară, prin comparaţie, un model de competenţă. Unor asemenea exemple, încriminate până şi de susţinători fervenţi ai preşedintelui suspendat, trebuie să li se adauge şi consilierii anonimi care l-au împins să facă declaraţii pompoase şi autoritare pe teme economice şi sociale ce-i erau total străine. Inutil să le reamintim, ele fac acum deliciul Antenei 3 în fiecare seară.

“La umbra stejarilor mari nu creşte iarbă”: a vrut şi Traian Băsescu s-o confirme. Obsedat de lecţia zdravănă pe care trebuia s-o primească Adrian Năstase, el a neglijat una minoră, deşi involuntară, din partea fostului său contracandidat: dacă promovezi oameni de calitate îndoielnică, ca să nu-ţi ameninţe vreodată fotoliul de lider, nu te mira că interesul lor personal te poate trăda într-o nouă conjunctură. Dar Traian Băsescu a primit cu braţele deschise cohorta de foşti miniştri (“mafia personală”?) ai lui Năstase. Nu făcea decât să confirme o uimitoare apetenţă spre trădare, începută cu “Petre, eşti cel mai bun!”. Doar că, pe vremea lui Petre, partidul său era un prădător vioi şi agresiv, întrupat din animale politice printre care strălucea şi Traian. Greu de crezut că va fi din nou nuca tare a opoziţiei…

Continuarea lui “urăsc trădarea în tabăra mea, dar îi iubesc pe trădătorii altora” a fost faimoasa “soluţie imorală” din decembrie 2004, prin care cel numit acum de unii “varan” a fost ademenit din alianţa cu PSD şi propulsat în primul plan al scenei guvernamentale. Apoi – războiul pe faţă cu fostul “cel mai bun premier, prietenul meu Călin”; apoi – braţe deschise şi funcţii înalte pentru trădătorii lui Călin; apoi – altă iubire pentru UNPR, dăruit cu grup parlamentar (fără să fi trecut prin alegeri) şi ministere…

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro