VIDEO Muzicianul care a deschis Poarta Soarelui
Compozitor si profesor, stins din viata in urma cu doi ani, Anton Suteu a fost creatorul unor melodii devenite slagare ale muzicii „usoare” (precum Deschideti poarta soarelui). A realizat muzica de film (Asfalt tango, Triunghiul mortii, E pericoloso sporgersi, Sobolanii rosii), de televiziune, simfonica, pop si jazz, vocal simfonica, muzica de teatru (Take, Ianke si Cadar, Steaua fara nume). In 2000, a primit Ordinul Steaua Romaniei in grad de cavaler. Zilele trecute, Palatul Cantacuzino a gazduit evenimentul omagial „In Memoriam Anton Suteu”, cu ocazia sarbatoririi Sfantului Anton de Padova.
- In cadrul evenimentului au fost lansate post-mortem volumul „Deschideti poarta Soarelui” si CD-ului cu titlul „In memoriam Anton Suteu – De vorba cu mine” vol. 1.
- Asculta cateva melodii interpretate in amintirea lui Anton Suteu.
Concert in memoria lui Anton Suteu
Zilele trecute, Palatul Cantacuzino a gazduit evenimentul omagial „In Memoriam Anton Suteu”. In cadrul evenimentului au fost lansate post-mortem volumul „Deschideti poarta Soarelui” si CD-ului cu titlul „In memoriam Anton Suteu – De vorba cu mine” vol. 1.
„Ceea ce l-a caracterizat pe Anton Suteu a fost dorinta de a face bine. S-a intamplat ca o perioada sa plec de aici, sa fiu la Minister. Tony ma suna o data, de doua ori pe saptamana. Niciodata nu mi-a cerut ceva pentru el. Intotdeauna solicita ajutorul pentru un coleg din breasla”. (Adrian Iorgulescu, presedintele Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania)
Livia Tudor (voce) si George Natsis (pian) – Fructul vietii (muzica Anton Suteu, versuri Dan V. Dumitriu)
„Anton Suteu compunea intr-un fel special. Era propriul sau personaj care facea de toate: compunea, procesa, mixa, sonoriza. Facea absolut tot ce trebuie, ca sa nu mai aiba de-a face cu nimeni: el cu el insusi, in deschiderea totala catre „Poarta Soarelui”.” (Irina Odagescu)
„Anton Suteu a fost un om cu credinta cu Dumnezeu. Relatia lui cu divinitatea a fost un lucru afirmat de multe ori, nu doar in cateva discutii personale pe care le-am avut cu el, ci in multe din creatiile lui. Sunt cateva melodii, de fapt „expresii ale sufletului”, pe care le-a adus la biroul sectiei de muzica usoara si jazz: o suita de trei piese, intitulate sugestiv Rugaciune, Desprindere si Lumina”. (George Natsis, fost student al lui Anton Suteu)
George Natsis (pian) – Rugaciune (muzica Anton Suteu)
Andrei Tudor (pian) – Portretul mamei (muzica Anton Suteu)
„Tony nu era doar un compozitor de muzica usoara, ci si un impartimit al jazzului, un devorator de jazz. Ca student al lui, am studiat cu el Estetica. O jumatate de an tin minte ca ne-a vorbit despre frumos. Era o dorinta a sufletului sau intr-o Romanie a anilor 1980, in care frumosul parca era interzis. Intr-o zi, dupa cursurile de Estetica, un coleg al meu a venit si ne-a spus ca are niste discuri de jazz. Ne-am dus la Tony acasa, am stat vreo 2-3 ore, de am uitat de noi. Nu aveai cum sa iei astfel de discuri atunci, el le avea din Germania. Am vazut cu cata placere savura Tony aceasta muzica”. (George Natsis)
„Majoritatea pieselor de pe disc le-a scris in 2000-2004. Cand am inceput sa scotocesc in toate aparatele lui, vazand ce volum era acolo, am intrat un pic in panica, pentru ca nu stia ce si cum sa aleg. Dupa doua luni de ascultat nopti in sir, am gasit acest CD, care se numea „De vorba cu mine”, pe care el si l-a conceput.
A apucat sa dea cateva titluri. Piesa asta se numea „La brat cu mama, prin Paris”, pe care eu mi-am permis sa ii zic „Un reve d’amour”. A scris piesa asta in 2004, la doua saptamani dupa moartea Veronicai Suteu, mama lui Anton. A scris-o pentru a se descatusa de durere. In momentul in care a terminat piesa, s-a linistit. A lucrat la ea foarte mult”. (Ioana Suteu, sotia lui Anton Suteu)
Petrica Andrei Trio – Un reve d’amour (muzica Anton Suteu)
„Titlul melodiei „Toamna in Cismigiu” l-am pus eu, pentru ca Anton era un impatimit al Cismigiului. Nu a trecut nici o zi fara ora lui de jogging prin Cismigiu.” (Ioana Suteu, sotia lui Anton Suteu)
Petrica Andrei Trio – Toamna in Cismigiu (muzica Anton Suteu)
Despre Anton Suteu
Compozitor si profesor, Anton Suteu este creatorul unor melodii devenite slagare ale muzicii „usoare” („Deschideti poarta soarelui”, „Voi, oameni de maine”, „Pacea florilor”). A realizat muzica de film („Asfalt tango”, „Triunghiul mortii”, „E pericoloso sporgersi”, „Sobolanii rosii”), muzica de televiziune, muzica simfonica, muzica pop si jazz, muzica vocal simfonica.
A realizat si coloanele sonore ale unor piese de teatru de succes, precum „Take, Ianke si Cadar”, „Numele trandafirului”, „Steaua fara nume”.
Nascut pe 17 ianuarie 1947, Anton Suteu a urmat cursurile Conservatorului din Bucuresti, avandu-i ca profesori, printre altii, pe Anatol Vieru (compozitie) si pe Aurel Stroe (orchestratie). A urmat apoi cursurile Academiei de Muzica Santa Cecilia din Roma, devenind Doctor in muzica in 2005, la Conservatorul din Cluj-Napoca. Din 2006 a fost profesor la catedrele de compozitie si muzicologie la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti.
Anton Suteu a castigat numeroase premii nationale si internationale, precum premiul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor in 1986 si 1987, sau premiul Uniunii Cineastilor din Romania in 1991, 1992, 1993, 1995, 1996. Pe plan international, a fost distins cu Premiul Gaudeamus la Concursul international din Olanda, in 1979, cu Mentiunea speciala a juriului Trandafirul de aur de la Montreux/Elvetia in 1984, sau cu Premiul Marocului la Casablanca, in 1989.
Pentru meritele sale deosebite in promovarea muzicii romanesti, Anton Suteu a primit, in anul 2000, Ordinul Steaua Romaniei in grad de cavaler.
S-a stins din viata pe 13 septembrie 2010. Mai multe despre Anton Suteu pe site-ul acestuia.