DEZBATERE HotNews.ro Care sunt cauzele scaderii increderii romanilor in UE in 2011 de la 60% la 46%
Increderea romanilor in Uniunea Europeana a scazut cu 14 procente, la 46%, in anul 2011, arata un Eurobarometru prezentat marti la Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti. 46% este cel mai scazut nivel de incredere in UE inregistrat in Romania, dupa ani in care procentul de incredere s-a mentinut peste 60%, cu un maxim de 85% atins in perioada pre-aderare. Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, precum si seful Reprezentantei CE la Bucuresti, Nicolae Idu, pun scaderea increderii in UE pe seama efectelor economice si a modului in care Uniunea a gestionat criza financiara. Sociologul clujean Vasile Dancu este de parere ca „romanii s-au suparat pe UE pentru ca nu e o vaca de muls care sa se mulga singura”.
Informatii despre ultimul eurobarometru:
- Increderea romanilor in Uniunea Europeana a scazut cu 14 procente, la 46%, in anul 2011
- Chiar daca se situeaza peste media la nivelul UE, care este de 38%, gradul de incredere al romanilor este mai scazut decat media din cele 12 noi state membre, unde gradul de incredere este de 51%.
- Tendinta de scadere a increderii in UE inregistrata in Romania nu este singulara, o tendinta similara fiind inregistrata in majoritatea statelor membre, 24 din 27 state membre. Romania se numara insa printre cele sase tari unde scaderea increderii a fost una semnificativa, de peste 10%.
- 46% este cel mai scazut nivel de incredere inregistrat de cand Romania este stat membru al UE si totodata mult mai scazut decat perioada in care Romania era stat candidat, cand la un anumit moment aproximativ 85% din romani aveau incredere in Uniunea Europeana.
- Eurobarometrul din 2007: 67% dintre romani aveau incredere in UE (Euractiv)
Pentru Romania, datele din Eurobarometru au fost culese intre 3 si 20 noiembrie 2011. Cercetarea s-a bazat pe un esantion reprezentantiv de 1011 persoane iar marja de eroare a esantionului este de plus/minus trei la suta.
Leonard Orban: Exista aceasta perceptie ca UE nu este capabila sa gaseasca solutiile cele mai bune la criza
„La o scadere ma asteptam, dar nu ma asteptam sa fie atat de brusca”, a declarat Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, noteaza Agerpres.
Acesta a apreciat ca exista o serie de cauze ale acestui fenomen.
Leonard Orban
Foto: Hotnews
„Sunt greu de perceput si de inteles demersurile care se fac la nivel comunitar pentru a combate efectele crizei si pentru a evita probleme semnificativ mai mari in continuare”, a spus ministrul.
Leonard Orban a aratat ca „dezbaterile pe teme europene sunt foarte putine in Romania”.
„Acest lucru se vede, exista aceasta perceptie ca UE nu este capabila sa gaseasca solutiile cele mai bune la criza sau crizele cu care ne confruntam. Explicatii sunt multiple. Regret aceasta cifra. Sper ca, odata cu imbunatatirea climatului economic, si perceptia populatiei privind directia spre care se indreapta UE sa se modifice”, a precizat ministrul.
Nicolae Idu, seful Reprezentantei CE la Bucuresti: Efectele crizei s-au facut simtite in Romania pe parcursul anului 2011
Seful reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti, Nicolae Idu, spune ca efectele crizei financiare sunt o cauza a scaderii increderii in UE.
Nicolae Idu
Foto: HotNews.ro
„O explicatie locala a acestei prabusiri a increderii este ca, in Romania, efectele crizei si criza propriu-zisa s-au produs cu un anumit decalaj fata de ceea ce s-a intamplat la nivelul UE. Efectele clare, de natura materiala, ale crizei s-au facut simtite in Romania pe parcursul anului 2011. Masurile de austeritate au fost implementate in 2010, dar efectele s-au facut resimtite in 2011”, a declarat Nicolae Idu, seful reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti, informeaza Agerpres.
„Al doilea element se refera la asteptarile neimplinite privind utilizarea fondurilor europene. In 2011 situatia cred ca fost extrem de serioasa pentru ca rata reala de absorbitie era in jurul a 3% si senzatia era ca s-a parcurs o perioada suficienta pentru punerea la punct a cadrului institutional-legislativ iar rezultatele nu au aparut”, a mai spus Idu.
Vasile Dancu, sociolog: „Romanii s-au suparat pe UE pentru ca nu e o vaca de muls care sa se mulga singura”
Sociologul clujean Vasile Dancu este de parere ca relatia romanilor cu UE este una nevrotica si ca „daca ne uitam la UE ca la bunicul care ne aduce bunatati, bomboane, atunci nici entuziasmul nici supararea nu sunt in regula”.
Vasile Dancu
Foto: AGERPRES
„Este o relatie total nevrotica cu UE. Trebuie sa trecem la o faza realista. Acum avem o nevroza, nu euro-scepticism. Este o euro-suparare. Romanii s-au suparat pe UE pentru ca nu e o vaca de muls care sa se mulga singura”, a declarat Dancu pentru caleaeuropeana.ro
„Studiile noastre au aratat acelasi lucru, 46 la suta. Dar am avut si 84-86 la suta. Era uneori si jenant sa explicam aceste procente. Paream un popor penibil, fara simt critic, de parca UE era un Mos Craciun care vine cu o desaga sa ne faca fericiti. Aveam o viziune utopica.
Nu aveam un concept eurosceptic, nici macar eurorealist. Acum avem o eurodezamagire, dar tot distipica. E dezamagirea emotionala a copilului care vede ca Mos Craciun nu e cum si-a inchipuit”, mai spune Dancu.
„Am asteptat UE ca pe americani, sa ne elibereze, sa ne aduca modernizare. Acum, asteptam investitii straine, ca singura solutie de dezvoltare. Investitorul strain e considerat important, i se fac facilitati, romanului nu”, a mai declarat sociologul clujean.
- Cititorii HotNews.ro sunt invitati sa ne spuna de ce cred ei ca increderea romanilor in UE a scazut. Folositi formularul de comentarii de la finalul articolului