Ion Caramitru, directorul Teatrului National, e impotriva proiectului de transformare a Pietei Universitatii in agora
Primaria Capitalei a organizat luni o dezbatere publica pentru proiectul de hotarare prin care spatiul din fata Teatrului National (TNB) si cel din fata Facultatii de Arhitectura ar putea capata statutul de agora. Directorul TNB, Ion Caramitru, si asociatiile non-guvernamentale prezente la discutie nu sint de acord cu proiectul de hotarire, initiat de Claudia Tapardel, consilier PSD.
Caramitru: „Noi nu sintem de acord cu acest proiect. In perioada protestelor de la inceputul anului am pierdut foarte multi spectatori. O parte din ei chiar si-au cerut banii inapoi. Sintem absolut de acord ca sa existe o zona unde oamenii sa-si spuna parerile, este absolut necesar ca acest lucru sa se intimple, dar nu in fata TNB. Terenul din fata TNB dorim sa-l amenjam sa fie concerte in aer liber. Imaginati-va ce va fi cind vor iesi cei 5000 de spectatori de la teatru si se vor amesteca cu protestatarii”.
Roxana Wring, Asociatia ProDomo: „Nu sint de acord cu acest proiect deoarece este zona protejata si initiatorii proiectului nu au cerut parerea riveranilor si a specialistilor. Imaginati-va cum vor arata cele doua piete cu citeva toalete publice, tribune pentru dezbateri si banci”.
Mihai Prioteasa, participant la dezbatere: „Nu sint de acord cu acest regulament deoarece ne ingradeste dreptul garantat de Constitutie la libera exprimare. In regulament este prevazut ca la dezbaterile publice sa participe un numar limitat de persoane, sa protestam doar pina la ora 21.00, pe cind celelalte legi ne garanteaza acest drept pina la ora 23.00, si ne impune sa cerem Primariei voie pentru fiecare intilnire”.
Proiectul de regulament prevede ca dezbaterile publice sa se desfasoare in piata din fata TNB si in piata din fata Facultatii de arhitectura. In piata din fata Arhitecturii ar avea voie sa protesteze maximum 100 de persoane, iar in cealalta piata – 150 de persoane. Spatiile rezervate ar fi deschise intre orele 9.00 si 21.00. Cetatenii care doresc sa participe la aceste dezbateri ar fi obligati sa comunice Primariei Bucuresti in scris tema dezbaterii, ziua in care va avea loc si datam, precum si durata evenimentului.
O persoana poate vorbi la tribuna special amenajata maximum 30 de minute.
O parte din persoanele prezente la dezbaterea de luni din sala Consiliului General al Municipiului Bucuresti au scandat „Demisia”.
Claudia Tapardel, initiatoarea proiectului, a declarat pentru HotNews.ro ca va incerca sa adapteze proiectul de hotarare cerintelor celor prezenti la dezbatere.