China se pregateste de lansarea primului rover lunar
Primul satelit, Chang’e 1, a fost lansat in data de 24 octombrie 2007 la bordul unui lansator Long March3A. Timp de 16 luni a cartografiat suprafata lunara si a studiat capacitatea de ajustare a traiectoriei orbitale si gradele de libertate pe care si le poate permite o astfel de sonda in vecinatatea satelitului natural al Pamantului, lucru testat prin controlul de la distanta folosind 2 statii terestre: Qingdao si Kashi. Pe data de 1 martie 2009 satelitul si-a incheiat misiunea prabusindu-se pe suprafata Lunii la 1,5 grade latitudine sudica si 52,36 grade longitudine estica, informeaza Space Alliance.
Chang`e 2 a doua sonda a Chinei spre Luna, a fost o investitie de 134 milioane de dolari a programului spatial chinez. Initial a fost construita ca o platforma de rezerva pentru Chang`e 1 in caz ca aceasta ar fi esuat, dar ulterior partea de instrumentatie stiintifica a fost substantial imbunatatita. Ea a fost lansata pe 1 octombrie 2010 la bordul unei rachete Long March 3C. Chang`e 2 urma sa culeaga pentru un minim de 6 luni imagini de inalta rezolutie ale solului (1.5m-10m in functie de altitudine 15-100km, fata de 100m in cazul Chang`e 1 care zbura la 200 km altitudine) si sa pregateasca terenul pentru urmatoarea misiune Chang`e 3 care va zbura in 2013 (alegerea unor site-uri favorabile pentru coborarea unui robot lunar), si mai tarziu pentru misiunile cu echipaj uman.
Chang’e 2 este un satelit de 2480 kg dotat cu o noua camera HD stereo tip CCD. La bord se afla si doua spectroscoape in gama x si gamma care vor permite realizarea de investigatii cu privire la continutul si distributia unor elemente precum Al,Mg, Si, Ti etc in solul lunar.
Prin scanarea suprafetei Lunii cu ajutorul unui asa numit „Microwave Detector” la frecventele de 3.0, 7.8, 19.35 si 37 GHz se pot colecta informatii suplimentare cu privire la proprietatile solului. Sonda dispune de asemenea de detectori de particule solare si de ioni, care vor permite studiul influentei vantului solar la suprafata Lunii. Pentru prima data, satelitul va aduce in prim plan folosirea comunicatiilor in banda X pentru misiuni „deep space”, tehnologie ce se intentioneaza sa fie folosita pe viitor si pentru alte misiuni spre Marte si Venus.