Sari direct la conținut

​​VIDEO Ioan Niculae intr-o discutie din filmul "Kapitalism – reteta noastra secreta": "Cine trebuie sa aprobe contestatia? Vorbesc cu secretarul de stat. Dar repede sa-mi spuna"

HotNews.ro
Ioan Niculae si telefonul la secretarul de stat, Foto: Kapitalism-reteta noastra secreta
Ioan Niculae si telefonul la secretarul de stat, Foto: Kapitalism-reteta noastra secreta

Omul de afaceri Ioan Niculae, patronul InterAgro, companie despre care procurorii sustin ca ar fi fost favorizata in contractele cu gaz din rezervele de stat in dosarul in care DIICOT a inceput urmarirea penala impotriva a 40 de directori din cadrul Ministerului Economiei, ANRE si Romgaz pentru subminarea economiei nationale, apare intr-o secventa din filmul „Kapitalism – reteta noastra secreta” in care le spune angajatilor sai ca va suna la un secretar de stat pentru a fi admisa o contestatie facuta de compania sa.

Niculae si telefonul la secretarul de stat

Scena cu pricina a fost filmata in curtea combinatului chimic de la Zimnicea. In film Niculae discuta cu angajatii sai despre un proiect la care compania sa a pierdut o licitatie. Unul dintre angajati ii spune ca au depus o contestatie in urma licitatiei, iar Niculae intreaba cine trebuie sa o aprobe si spune ca il va suna pe secretarul de stat.

  • Vezi mai jos secventa video din film

Redam mai jos dialogul dintre Niculae si angajatii sai:

  • Niculae: Bă, ce facem cu proiectul ăsta cu silozurile?
  • Angajat: Nu știți ca nu ni l-a aprobat?
  • Niculae: De ce?
  • Angajat: Iar au vrut bani puțini și iar am…
  • Niculae: Și?
  • Angajat: S-a dat până la 37 de puncte și noi am avut 32. A facut o contestație, ăsta… Călin.
  • Niculae: Și cine trebuie s-o aprobe?
  • Angajat: Nu știu exact… Ieri…
  • Niculae: De la Ministerul Agriculturii? Cine?
  • Angajat: Cei care fac punctajul.
  • Niculae: Păi să-mi spună cine. Vorbesc cu secretarul de stat.
  • Angajat: Da, da, da. Îi spun.
  • Niculae: Dar repede să-mi spună și…

Despre filmul „Kapitalism – reteta noastra secreta” realizat de Alexandru Solomon puteti citi mai multe pe site-ul Kapitalism.ro

Trailerul filmului „Kapitalism – reteta noastra secreta” poate fi vazut aici.

Niculae in „Kapitalism – reteta noastra secreta” : „Eram pregatit pentru capitalism din sistemul in care lucrasem atatia ani de zile. Lucram din 1980 in comertul exterior

Niculae in fotoliu la interviu

Niculae in fotoliu la interviu

Foto: Kapitalism-reteta noastra secreta

Prima aparitie in documentar a omului de afaceri Ioan Niculae este pe iahtul sau, pe Dunare. Scena se muta apoi intr-o camera, unde, asezat intr-un fotoliu, Niculae povesteste cum a inceput in afaceri.

„Eram pregatit pentru capitalism din sistemul in care lucrasem atatia ani de zile. Lucram din 1980 in comertul exterior. Si am facut primul contract de export de ingrasaminte chimice, ca firma privata, aprobat prin licenta de export. A fost vorba de un export in China de ingrasamant complex 3X15. Sigur, un contract de istorie. Primul vas a fost accidental numit comunist. Era un sistem care se dusese definitiv din Romania. Vasul partenerului meu era un vas rusesc. Tin minte ca era scris cu „K” si cu doi de „M” rusesti. Scria „Kommunist”. Am poze cu el. A fost primul nostru export ca firma privata de ingrasaminte chimice”, spunea Niculae.

Imaginile urmatoare il surprind pe Niculae la volanul masinii, trecand pe langa o frabrica de-a sa de tevi sudate. „Anul trecut am cumparat-o. Era in faliment. Acum deja lucram pe trei schimburi si nu putem sa facem fata la comenzi. Este singura fabrica de tevi sudate din Romania”, explica Niculae.

Niculae: „Romania s-a exportat timp de 18 ani ca ‘scrap’, ca fier vechi”

Unul dintre combinatele lui Niculae care pare a fi in ruine

Unul dintre combinatele lui Niculae care pare a fi in ruine

Foto: Kapitalism-reteta noastra secreta

Imaginile il surprind apoi pe omul de afaceri in biroul sau, in timp ce pe fondul sonor acesta da explicatii despre cum s-a exportat Romania ca fier vechi. „Romania s-a exportat timp de 18 ani ca „scrap”, ca fier vechi. Tot ce cumparasem pe multe miliarde de dolari am vandut inapoi pe nimic. Taind fabricile si ducandu-le inapoi la cei care in mare parte le livrase ca echipamente”, spunea Niculae.

Filmul trece apoi la imagini de pe langa Donau Chem – Turnu Magurele, unul din combinatele chimice detinute de Niculae, in timp ce omul de afaceri, aflat in masina, vorbeste cu cei aflati in autoturism despre cum vana iepuri sau porci mistreti.

O alta imagine cu una dintre uzinele lui Niculae

O alta imagine cu una dintre uzinele lui Niculae

Foto: Kapitalism-reteta noastra secreta

Imaginile cu uzina chimica par a arata un complex pe jumatate abandonat. Multe cladiri par a fi darapanate, cu pereti daramati, o parte din geamuri sparte si tevi ruginite, in timp ce printre cladiri stau claie de moloz, butoaie si tevi vechi.

In cadrul urmator, Niculae intra intr-o hala unde doua femei impacheteaza azot in saci din plastic. Pe fundal se aude vocea lui Niculae: „Eu cu aceste fabrici am facut bani. Cu aceste fabrici s-a creat in Romania InterAgro. Si InterAgro inseamna multe firme, de la agricultura, industrie chimica, industrie alimentara… Pot sa va spun ca primul milion era la granita dintre 1991 si 1992”.

Imaginile surprind cum din combinatul chimic, Niculae urca direct in Iahtul sau andocat la Dunare.

Niculae intr-o hala cu doua femei care impacheteaza azot

Niculae intr-o hala cu doua femei care impacheteaza azot

Foto: Kapitalism-reteta noastra secreta

Niculae: „In Securitate am lucrat pana in 1980. Acum ce sa facem? Sa ne dam la o parte?”

Intervine si regizorul Alexandru Solomon: „Stiti cum se zice, ca tot fostii au facut afaceri in Romania si ca si-au impartit zonele economice…”

Ioan Niculae: „Deci eu in Securitate am lucrat pana in 1980. Aveam 24 de ani impliniti. Fusesem ofiter timp de 3 ani jumate si am plecat in comertul exterior. Sigur ca poate am fost toti fosti. Dar pe cine i-a prins Revolutia la o maturitate cat de cat ca sa poata sa inceapa o afacere sau sa ai un capital minim de lucru. Pe cei care la momentul respectiv faceam intre 35 si 40 de ani.

Vrand nevrand am trait intr-un sistem. Nu am vrut sa ne nastem in anii in care ne-am nascut. Ne-am nascut pentru ca asa au vrut parintii nostri, asa au vrut conditiile istorice… Acum ce sa facem? Sa ne dam la o parte? Daca eu stiu sa fac ceva tre’ sa nu fac pentru ca am fost lucrator in comertul exterior? Care este problema? Avem vreo vina din treaba asta ca am existat sau…”.

Niculae in vizita la uzina de la Zimnicea

Niculae in vizita la uzina de la Zimnicea

Foto: Kapitalism-reteta noastra secreta

Ioan Niculae mai apare in documentarul Kapitalism al lui Alexandru Solomon in cateva secvente surprinse la combinatul de la Zimnicea, precum si o secventa de interviu.

Imaginile il surprind pe Niculae plimbandu-se printre cladirile combinatului de la Zimnicea, vorbind cu oamenii din alaiul sau. In timp ce Niculae trece pe langa o cladire care inca se construia, muncitorii par a lucra de zor si se aud tot felul de utilaje.

„Cati oameni sunt astazi la munca?”, il intreaba Niculae pe un angajat.

„Astazi sunt 450”, raspunde omul.

„Cu chinezi cu tot si cu bulgari?”, mai intreaba Niculae.

„Chinezii sunt 20, bulgarii astazi nu avem”, mai raspunde angajatul.

Filmul trece la o secventa de interviu intre Alexandru Solomon si Ioan Niculae.

Alexandru Solomon: „Pe mine m-ati putea invata cum sa fac o afacere?”

Imagine du uzina de la Turnu Magurele

Imagine cu uzina de la Turnu Magurele

Foto: Kapitalism-reteta noastra secreta

Ioan Niculae: „Eu va pot invata regulile de baza intr-o afacere, ce trebuie sa urmariti, cum trebuie sa incheiati o afacere. Dupa aia intervin calitatile dumneavoastra care nu la toti oamenii sunt la fel. Sa stiti ca nu toti oamenii sunt chemati pentru afaceri.

Unii sunt foarte buni profesori, unii sunt foarte buni doctori, unii sunt foarte buni politisti. Si unii sunt foarte buni oameni de afaceri. Trebuie sa ai fler, sa stii sa anticipezi. Trebuie sa stii regulile de baza. Abecedarul trebuie invatat pentru ca sunt reguli stricte care se invata. Se invata nu numai din scoala si din facultate, ci din ani indelungati de experienta”.

Niculae: „Filmul a facut un mare deserviciu Romaniei”

Dupa aparitia filmului pe marile ecrane si pe DVD, Ioan Niculae a declarat, pentru HotNews.ro, ca filmul a facut un mare deserviciu Romaniei.

„Pentru mine a fost o mare dezamagire. Pentru ca, fiind un baiat tanar, Solomon, am crezut ca, asa cum m-a contactat prima data, va prezenta capitalismul romanesc si cu bune si cu rele. Din pacate, asa cum e traditia la romani, a prezentat numai relele. Nu vorbesc numai de mine, vorbesc de ceilalti. Numai niste infractori, numai cei care am devalizat, numai cei care suntem anchetati de DNA-uri, de PNA-uri.

Daca n-ar fi fost asa n-ar fi fost romanesc.

Cu niste bani straini, de fapt, a facut un mare deserviciu Romaniei.

Nu am de ce sa-l dau in judecata, pentru ca, in afara de faptul ca a fost o mare dezamagire, din punctul meu de vedere, filmul, la ce ma priveste pe mine, n-a prezentat nimic din ceea ce a vazut ca lumea. A aratat numai niste parti invechite care nu mai sunt in functiune. N-a aratat nimic din industria asta in care s-au bagat sute de milioane de euro si care mentine la serviciu zeci de mii de oameni. N-a aratat nimica, nu l-a interesat treaba asta”, a spus Niculae.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro