UPDATE Guvernul a dezbatut miercuri, dupa 4 zile de consultare publica, un act normativ care modifica legea privind falimentul companiilor de asigurari/ Proiectul nu a fost adoptat, urmand sa fie discutat intr-o sedinta ulterioara
Guvernul ar putea adopta miercuri, intr-o sedinta care incepe la ora 14.00, un proiect de act normativ care modifica si completeaza Legea nr. 503/2004 privind redresarea financiara si falimentul societatilor de asigurare. Actul a fost initiat de Ministerul Finantelor si scos in dezbatere publica pe 29 decembrie, inainte de Revelion, timp de 4 zile, in conditiile in care trei zile au fost libere prin lege. Printre modificarile prezentate in expunerea de motive se numara si introducerea unui termen special de 5 ani in care Fondul de Garantare ar putea plati asiguratilor despagubirile datorate de un asigurator falimentar, fata de un un termen general de 3 ani in prezent.
Conform expunerii de motive la acest proiect de lege, printre schimbarile preconizate se numara:
- Extinderea aplicarii procedurii de faliment prevazuta de Legea nr.503/2004, care in prezent se aplica numai societatilor de asigurare-reasigurare, si societatilor care practica numai reasigurarea (reasiguratori puri), ca urmare a transpunerii in Legea nr.32/2000, a Directivei nr.2005/68/CE privind reasigurarea;
- Protejarea intereselor legitime si a drepturilor creditorilor de asigurari, prin reglementarea unui termen special de prescriptie de 5 ani, in care Fondul de garantare va putea plati indemnizatiile/despagubirile (fata de termenul general de 3 ani)
- Completarea Legii nr.503/2004 cu o sectiune noua care sa reglementeze modului de dizolvare si lichidare (voluntara) a societatilor din domeniul asigurarilor, inclusiv a brokerilor de asigurare, necesitate ce a rezultat ca urmare a unor situatii ivite in practica din ultima perioada de timp.
Mai multe cititi in documentele atasate.
Despre acest subiect s-a scris si pe blogul colectiv „La coltu’ strazii”.
HotNews.ro a solicitat explicatii atat la Ministerul de Finante cat si la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) pe marginea nevoii urgente de a modifica aceasta lege si a perioadei de timp scurte in care acest proiect de lege a fost supus dezbaterii publice. Vom reveni cu amanunte pe masura ce vom primi raspunsurile oficiale.
UPDATEBiroul de presa al Guvernului: Proiectul de act normativ nu a fost adoptat in sedinta Guvernului de miercuri, fiind discutat doar intr-o prima lectura.