Sari direct la conținut

​VIDEO Colinde ale compozitorilor romani din sec. XVIII-XIX. Episodul 6 – Alexandru Pascanu / Creatorul cantecelor de 10 lire

HotNews.ro
Corul Sound, Foto: HotNews.ro
Corul Sound, Foto: HotNews.ro

Alexandru Pascanu (1920-1989) a fost compozitor si profesor de muzica, autor al unor piese simfonice (Marea Neagra), coruri de copii (Ah, ce bucurie), precum si coruri mixte pe versuri populare (Bocete strabune) sau pe silabe onomatopeice (Chindia, Festum Hibernum). Pentru unele dintre aceste creatii, lui Pascanu i s-au oferit Premii ale UCMR, precum si premiul „Zecchino d’argento” (Bologna, 1979). „Zecchino d’argento” este denumirea unei monede (in valoare de 10 lire) ce a circulat la inceputul secolului XVII, in Venetia.

  • Asculta mai jos colindul Dupa datini colindam, in interpretarea Corului Sound.

Citeste si:

Alexandru Pascanu (1920-1989) – compozitor si profesor roman de muzica.

Nascut in Capitala, a studiat in perioada 1938-1946 la Conservatorul din Bucuresti. I-a avut ca profesori pe Martian Negrea si Constantin Brailoiu. A urmat in paralel cursurile Facultatii de Drept din Bucuresti (1938-1944). Din 1952 a predat la Conservator teoria muzicii si solfegiu, iar din 1966 devenit profesor de armonie. Pe langa alte articole de teorie muzicala, a publicat si un Tratat de armonie, in doua volume, reeditat de mai multe ori.

A fost autor al unor piese simfonice (Marea Neagra, Toccata, Balada pentru clarinet si orchestra s.a.) sau camerale, dar este celebru datorita pieselor sale corale: corurile de copii (Ah, ce bucurie), precum si cele mixte pe versuri populare (Bocete strabune) sau pe silabe onomatopeice (Chindia, Festum hibernum).

Pentru unele dintre aceste creatii, lui Pascanu i s-au oferit Premii ale U.C.M.R. (Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania), precum si premiul „Zecchino d’argento” (Bologna, 1979). „Zecchino d’argento” este denumirea unei monede (in valoare de 10 lire) ce a circulat la inceputul secolului XVII, in Venetia. (sursa aici).

Corul Sound – Dupa datini colindam (compozitor: Alexandru Pascanu)

Melodie cantata de Corul Sound cu ocazia concertului „Colinde vechi si noi”, desfasurat luna aceasta in cadrul festivalului „Mica Saptamana de Muzica Veche”.

Dupa datini colindam (versuri)

Scoala gazda buna scoala nu mai sta

Florile sunt dalbe flori de mar

Ca venim acuma a va colinda

Florile sunt dalbe flori de mar

Omul bun ne va primi

Si cu drag ne va cinsti

Dupa datini colindam

La multi ani noi va uram

Doar in toamna asta merii au fost saditi

Florile sunt dalbe flori de mar

Si in noaptea asta iata-i infloriti

Florile sunt dalbe flori de mar

Din caldura dragostei vor inflori

Florile sunt dalbe flori de mar

Si in pacea casei voastre vor rodi

Florile sunt dalbe flori de mar

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro