Rusia egaleaza formal Statele Unite la numarul de sateliti de navigatie
Pe 28 noiembrie 2011, la 3 saptamani de la precedenta lansare de acest gen, dar cu o intarziere de 6 zile fata de data preconizata initial (22 noiembrie) Rusia a ridicat pe orbita al 32-lea satelit de navigatie Glonass, egaland in felul acesta, cel putin formal concurentul sau direct- sistemul american GPS, informeaza Space Alliance.
O racheta Soyuz 2-1b plecata de la cosmodromul din Plesetsk la ora 8:26 UTC a inscris in traiectoria dorita satelitul Kosmos 2478 la ora 12 :03 UTC.
Spunem formal pentru ca o buna parte din satelitii Glonass nu sunt operationali (o parte sunt in teste, iar altii in revizie) astfel ca numarul celor utili este de doar 23. Dintre cei aflati in asteptare deocamdata, Rusia are nevoie sa activeze doar un singur satelit pentru a atinge numarul de 24 cat este necesar unei acoperiri globale- si o va face in mod cert- astfel ca putem vorbi de aceasta data despre un sistem functional.
Spre comparatie GPS-ul are 32 de sateliti activi.
Mai mult, noul satelit face parte tot din tipul vechi Glonass M si se pare ca Rusia, va continua sa foloseasca cel putin pentru o vreme aceasta platforma, desi in luna februarie a acestui an trimisese pe orbita un satelit din noua generatie Glonass K (Kosmos 2470) -de fapt un prototip al carui scop principal este efectuarea testelor ‘in zbor’ asupra noilor sisteme dezvoltate de inginerii rusi.
De mai bine de 10 luni insa, acesta este tinut in teste si putem specula ca sunt ceva probleme tehnice acolo – probleme care tin pe loc probabil si dezvoltarea celorlalti sateliti Glonass K care ar trebui sa ii urmeze.
GPS-ul insa pare sa se dezvolte cursiv, conform unui plan foarte bine stabilit – constelatia americana primind spre utilizare de curand a doua platforma din versiunea a patra (F) a celei de a doua generatii Navstar 2.
Navstar 2 sau Block II a carui proiectare a inceput de la inceputul anilor ’80 a fost introdusa in serviciu incepand cu anul 1989 si a suferit in decursul timpului mai multe modificari oficial catalogate in mai multe versiuni: 2A,2R,2RM si in sfarsit acum 2F.