Premierul Emil Boc a infiintat un comitet privind valorificarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera
Premierul Emil Boc a infiintat un comitet interministerial privind valorificarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera (dioxid de carbon) care revin Romaniei, potrivit unei decizii publicate in Monitorul Oficial, informeaza Agerpres.
Din comitet fac parte 12 oficiali guvernamentali, printre care ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, ministrul Economiei, Ion Ariton, ministrul Mediului, Lazlo Borbely, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Europene Bogdan Manoiu.
Potrivit deciziei semnate in 30 noiembrie, comitetul are ca principal obiectiv supervizarea activitatii de gestionare a vanzarii certificatelor de emisii cu efect de sera.
In motivarea documentului este invocat un memorandum guvernamental pentru „Asumarea responsabilitatilor ce decurg din implementarea licitatiilor de certificate de emisii cu efect de sera”.
De altfel, din comitet mai face parte si presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, Cristina Traila.
In luna august, Comitetul ONU de Conformare al Protocolului de la Kyoto a confirmat suspendarea de la tranzactionare a certificatelor de emisii, ca urmare a neconformitatilor identificate la nivelul Inventarului National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera (INEGES 2010), transmis in anul 2010 de Romania.
Aceasta decizie finala a Comitetului de Conformare a confirmat concluziile preliminare adoptate in data de 8 iulie 2011. Potrivit acestora, Romania trebuie sa asigure derularea si dezvoltarea masurilor menite sa asigure indeplinirea adecvata a tuturor activitatilor si functiunilor specifice inventarului national si sistemului national pentru estimarea emisiilor antropice de gaze cu efect de sera (GES).
Totodata, decizia finala confirma suspendarea eligibilitatii Romaniei de a participa la mecanismele flexibile in baza articolelor 6, 12 si 17 ale Protocolului de la Kyoto, pana la rezolvarea neconformitatilor identificate. Suspendarea eligibilitatii a intrat in vigoare la comunicarea deciziei.
In aceeasi decizie, Comitetul apreciaza angajamentul Romaniei de consolidare a sistemului national/imbunatatire a INEGES, angajament evidentiat de informatiile pe care Romania le-a prezentat in cele doua intampinari scrise adresate Comitetului de Conformare, precum si de imbunatatirile recente ale inventarului national, cuprinse in varianta revizuita a INEGES, care a fost trimisa Secretariatului UNFCCC in luna august 2011
Pe 22 noiembrie, ministrul Mediului, Lazslo Borbely, a sustinut ca Romania ar putea relua din luna martie 2012 vanzarea certificatelor de emisii de dioxid de carbon.
„Acum, vestea cea buna este ca am avut un raport preliminar la Comisia de la Bonn si vom avea un al doilea raport pana la sfarsitul lui ianuarie. Opinia comisiei a fost ca Romania a facut acei pasi pe care trebuia sa-i faca pentru a pune la punct inventarul acesta de transmitere si eu sper ca in luna martie vom putea relua vanzarea certificatelor”, a spus Borbely.
Insa, el a subliniat ca nu vom putea vinde in 2012 toate certificatele, care in prezent reprezinta circa 300 de milioane de unitati, iar in acest context se doreste o compensare pentru unitatile care isi pierd valabilitatea dupa 2012.