Cristian Popa, BNR: Nu vad un risc de scadere a expunerilor bancilor pe termen scurt
Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat joi ca nu vede un risc de scadere a expunerilor bancilor pe termen scurt, dupa ce Banca Austriei a atentionat institutiile de credit cu capital austriac ca finantarile pe care le vor acorda pe piata din Romania sa se bazeze in cea mai mare parte pe depozitele atrase local. Oficialul BNR a precizat ca, din cauza acestui fapt, vede mai degraba un risc de crestere mult mai lenta a finantarilor in viitor.
„Cred ca bancile mama vor face diferente intre tari in care au expuneri si vor face diferente intre afaceri in tarile respective, iar Romania, avand fundamente economice corectate fata de sfarsitul lui 2008 si in imbunatatire, va putea sa beneficieze de o mentinere a expunerilor. Nu vad un risc pe termen scurt de scadere a expunerilor, mai degraba riscul va fi acela de crestere mult mai lenta de acum incolo a finantarilor”, a spus Cristian Popa in cadrul conferintei The Economist organizata la Bucuresti.
El a subliniat ca nu putem sa discutam despre scaderea expunerilor decat in momentul in care imprumuturile ajung la scadenta.
„Aceasta dezintermediere trebuie sa procedeze intr-o maniera ordonata, altfel riscand ca o crestere economica mult sub potential care se prelungeste cativa ani de zile – si vorbesc despre o posbilitate nu de o prognoza – ar apasa asupra bilanturilor bancilor locale si ar face ca aceste banci sa nu-si poata aduce contributia necesara la profitabilitatea grupului din care banca mama face parte. Deci acesta nu ar fi un scenariu pozitiv pentru bancile mama sau pentru tarile de origine ale bancilor mama”, a afirmat Popa.
Oficialul BNR a precizat ca raportul dintre credite si depozite este sub 100% pe partea de lei, ceea ce va permite o crestere relativa a finantarilor in moneda nationala.
Cristian Popa a mai spus ca ar fi fost foarte multumit daca o asemenea restrictie ar fi fost aplicata in anii de boom, pentru ca ar fi ajutat foarte mult eforturile pe care BNR le-a facut in a limita viteza de crestere a creditului in valuta.