Progres în îngrijirea sănătății: rezultate în timp record cu ajutorul inovațiilor în terapia ghidată imagistic și al analizei datelor obținute din practica medicală
Terapiile ghidate imagistic au transformat profund îngrijirea sănătății. Pacienții pot fi tratați acum cu mai multă precizie în moduri minim invazive, ceea ce duce, de obicei, la o recuperare mai rapidă și la îmbunătățirea sănătății. Dar, pentru ca inovațiile în terapia ghidată imagistic să fie adoptate la scară mai largă în practica clinică, acestea au nevoie de o bază solidă de probe. Datele concrete obținute prin utilizarea imagisticii completează tot mai des studiile clinice tradiționale pentru a dezvolta tratamente intervenționale noi, cu eficiență demonstrată.
Medicina bazată pe probe a fost întotdeauna o componentă de bază a bunelor practici clinice, dar devine din ce în ce mai importantă pentru îngrijirea medicală orientată spre valoarea adusă pacientului și comunității. Rambursarea serviciilor medicale este conectată tot mai frecvent la rezultatele pacienților și evaluată în raport cu criteriile de utilizare adecvată a tratamentelor intervenționale. Din fericire, avem acces la mai multe informații ca oricând pentru a evalua eficiența noilor tratamente. Asta înseamnă că pacienții ajung să beneficieze mai repede de inovații care ar putea salva vieți și care și-au dovedit deja eficiența.
Completarea studiilor clinice randomizate cu date din lumea reală scurtează timpul de evaluare a aplicabilității tratamentelor la scară largă
Din punct de vedere istoric, studiile clinice au reprezentat standardul pentru evaluarea siguranței și eficienței noilor tehnologii medicale, generând probe solide într-un mod foarte controlat. În timp ce astfel de studii vor continua să joace un rol esențial în eforturile de a inova procedurile în terapia ghidată imagistic, o întrebare comună în mintea pacienților, a medicilor și a organelor de reglementare este în ce măsură rezultatele acestor studii bazate pe protocol au aplicabilitate în afara mediului controlat.
Pentru a răspunde la această întrebare, comunitatea medicală și dezvoltatorii de tehnologie pentru sănătate au acces acum la o multitudine de date din lumea reală colectate în practica clinică de rutină. Acestea includ surse precum dosarele medicale electronice, registrele de boli, cererile de asigurare, precum și datele generate de pacienți prin intermediul dispozitivelor purtabile.
Cu ajutorul acestor date din lumea reală, comunitatea medicală poate evalua siguranța și eficiența tehnologiilor mult mai rapid și pentru un număr mult mai mare de pacienți – oferind informații valoroase a căror colectare ar fi durat mult mai mulți ani dacă ar fi trebuit să ne bazăm doar pe studiile clinice.
Progrese medicale în timp record prin analizarea probelor cu acuratețe
În timpul pandemiei COVID-19, importanța vitezei în dezvoltarea clinică a devenit evidentă. Studiile clinice globale, completate cu analiza din timp a datelor din lumea reală, au dus la progrese medicale în dezvoltarea medicamentelor și a vaccinurilor, adesea în timp record.
Unele dintre aceleași lecții pot fi aplicate acum dezvoltării și autorizării dispozitivelor medicale. De fapt, organismele de reglementare și-au demonstrat deja angajamentul de a încorpora probe din lumea reală în evaluarea dispozitivelor medicale.
De exemplu, în ultima parte a anului 2021, Philips a primit autorizația de piață pentru dispozitivul bazat pe laser CavaClear folosind probe din lumea reală pentru a demonstra siguranța și eficiența dispozitivului în practica clinică. Dispozitivul ajuta la îndepărtarea filtrelor de vena cavă inferioară (IVC) care sunt mici dispozitive care poate împiedica formarea cheagurilor de sânge să ajungă în plămâni, la pacienții care, altfel, ar avea opțiuni limitate.
Stimularea adopției pentru creșterea accesului la îngrijire medicală de înaltă calitate
În urma introducerii pe piață a noilor tehnologii, a devenit evident că probele din lumea reală au o contribuție critică la modelarea ghidurilor de bune practici din comunitatea profesională și a politicilor de rambursare de la plătitori.
Un caz în acest sens este utilizarea ultrasunetelor intravasculare (IVUS), care permit medicilor să vizualizeze interiorul vaselor pentru a determina ce restricționează fluxul sanguin în vasele care alimentează inima (în intervențiile coronariene) sau cele de la picioare (în intervențiile periferice). IVUS este o tehnologie imagistică care a fost studiată extensiv în aplicații coronariene, unde continuă să ducă la stări de sănătate îmbunătățite ale pacienților.
În cea mai mare analiză din lumea reală a intervențiilor vasculare periferice ale extremităților inferioare, folosind date de la peste 700.000 de pacienți, un studiu realizat de Smith Center for Outcomes Research a arătat o reducere asociată de 32% a evenimentelor adverse majore ale membrelor, cum ar fi amputările. Mai mult, o echipă internațională de peste 40 de experți clinici cu mai multe specializări, condusă de Dr. Eric Secemsky, MD, a stabilit primul consens global cu privire la utilizarea adecvată a IVUS în intervențiile vasculare periferice.
Existența acestor probe clinice convingătoare și aprobarea experților pentru utilizarea IVUS în intervenții vasculare periferice promit să stabilească un nou standard de îngrijire, care ar putea îmbunătăți starea de sănătate pentru pacienții din întreaga lume și ar putea duce la rambursări care finanțează adoptarea acestui standard la scară largă.
Accelerarea ritmului de generare a probelor modelează îngrijirea incluzivă
Pe măsură ce îngrijirea medicală se extinde din ce în ce mai mult de la spital la domiciliu, vor apărea oportunități de generare de probe bazate pe date din lumea reală. Odată cu creșterea tehnologiei medicale purtabile, studiile clinice au început deja să includă date generate de pacient, de exemplu pentru a accelera diagnosticul de fibrilație atrială pe baza monitorizării EKG continue. Datele de scară largă pot fi colectate acum în câteva săptămâni, accelerând ritmul inovării bazate pe probe.
Dispozitivele wearables permit, de asemenea, monitorizarea la domiciliu a pacienților în urma tratamentului, generând date suplimentare în timp. Împreună cu progresele înregistrate în ceea ce privește capacitățile analitice, cum ar fi inteligența artificială, ele vor oferi medicilor intervenționiști o înțelegere mai bogată pe termen lung a eficienței intervențiilor lor, ajutându-i să decidă care sunt cele mai potrivite tratamente pentru pacienții lor – totul bazat cu precădere pe probe.
Un alt beneficiu potențial al utilizării datelor din lumea reală este că ar putea genera informații care sunt mai reprezentative pentru populație în general, comparativ cu studiile clinice dintr-un eșantion al populației. Lipsa diversității și a incluziunii a fost o preocupare comună pentru studiile clinice. Extinderea analizelor la seturi de date mai largi și mai diverse ar putea contribui mult la promovarea unei îngrijiri echitabile pentru toți.
Un parteneriat esențial pentru societate
Pentru a debloca aceste oportunități, sectoarele medicale din întreaga lume trebuie să depășească provocări importante.
În primul rând, continuarea omogenizării reglementărilor în ceea ce privește accesul la date și confidențialitatea datelor va fi esențială pentru a scala utilizarea datelor din lumea reală într-un mod eficient și responsabil. Având în vedere că inteligența artificială oferă oportunități fără precedent de a analiza retroactiv cantități mari de date, este deosebit de important să protejăm confidențialitatea individuală a pacienților, permițând în același timp accelerarea inovației pentru binele comun.
În al doilea rând, parteneriatele dintre profesioniștii în domeniul sănătății, plătitori și furnizori de tehnologie medicală cum este Philips simplifică procesul de identificare a nevoii de probe clinice din lumea reală și a modului în care acestea pot fi generate cu respectarea standardelor cercetării de sănătate și a comunității medicale. Este un efort care nu poate fi dus la bun sfârșit fără o colaborare între părți. Recent, Philips a semnat un parteneriat de lungă durată cu Smith Center for Outcomes Research prin care acesta va utiliza pe deplin programul CMS Virtual Research Data Center pentru a genera probe de înaltă calitate din lumea reală pentru tratamentele intervenționale emergente.
În final, dezvoltarea terapiei ghidate imagistic este soluția prin care comunitatea medicală poate ridica standardul de îngrijire a pacienților din întreaga lume.
Articol susținut de Philips